Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan 15 yıl sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2009 yılından bu yana ilk kez ihracat reeskont aracılığıyla döviz alımı yapmadı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2009 yılından bu yana ilk kez ihracat reeskont aracılığıyla döviz alımı yapmadı. İhracatçılara kullandırılan reeskont kredilerinin geri ödemeleri döviz cinsinden yapılıyor ve vadesi geldiğinde döviz cinsi olarak geri ödenen krediler Merkez Bankası rezervlerine pozitif katkı sağlıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayında verilerin yayımlanmaya başladığı 2009 yılının başından bu yana ihracat reeskont kredileri aracılığıyla ilk kez döviz alımı yapmadığı görüldü. Ödenek olarak belirtilen reeskont kredisiyle, Merkez Bankası’na döviz girdisinin sağlanması amaçlanır.

TCMB’nin internet sitesinde yayımlanan verilere göre, haziran ayında 103 milyon dolar ihracat reeskont aracılığıyla döviz alımı yapıldığı görüldü. Temmuz ayında ise bu rakam sıfır.

YILIN İLK 6 AYINDA 1,3 MİLYAR DOLAR DÖVİZ ALINDI

Daha önce en düşük alım, verilerin tutulmaya başlandığı 2009 yılının şubat ayında sadece 70 bin dolar olarak gerçekleşmişti. Bu yılın ilk 6 ayında alınan döviz miktarı ise 1 milyar 322 milyon dolar olarak belirlendi.

REESKONT KREDİSİ NEDİR?

Reeskont Kredisi, mal ve döviz kazandırıcı hizmet ihracatında bulunan firmalarımız için uygun maliyetli finansman sağlanması amacıyla, TCMB ile işbirliği içerisinde, bankaya tanınan limit çerçevesinde kullandırılan TL/Döviz Kredisi programıdır.

İhracatçılara kullandırılan reeskont kredilerinin geri ödemeleri döviz cinsinden yapılıyor ve vadesi geldiğinde döviz cinsi olarak geri ödenen krediler Merkez Bankası rezervlerine pozitif katkı sağlıyor.

REESKONT NASIL HESAPLANIR?

Reeskont hesaplama işlemi nominal değerin temel alınmasıyla yapılır. Nominal değer, senet karşılığında alınacak miktarı anlatır. Geri ödemeler ise faiz oranı dahil edilerek, değerlenme günü hesaba katılarak hesaplanır.

Hesaplama sonucunda, toplam ödenek miktarı, geri ödenecek oran ve taksit sayısı belirlenir. Reeskont oranı formülü aşağıdaki gibidir:

Reeskont Miktarı = (Nominal değer x Faiz Oranı x Gün Sayısı) / (36.000 + (Faiz Oranı x Gün Sayısı))

Gün sayısı faktörü, işlemin gerçekleşeceği günden itibaren geçerlidir. Vade süresi, ödeneğin sağlanmasıyla başlar. Bu süre, vadenin tamamlanmasına kadar devam eder.

Nominal değer üzerine gün sayısına göre faiz eklenir. Reeskont faizleri, muhasebe hesaplarında gider olarak geçer. Giderler, vergilerin hesaplanmasında dikkate alınır.