Türkiye

Tünel açma makinesi evlerin duvarlarını çatlattı

İzmir’de Buca Metrosu'nun çalışmaları sürerken, yer altında tünel kazmakta kullanılan 'köstebek' olarak bilinen tünel açma makinesi (TBM), Atilla Mahallesi'ndeki bazı binaların duvarlarının çatlamasına, ıslak zeminlerdeki fayansların patlamasına neden olduğu belirtildi.

İzmir'de başlatılan Buca Metrosu'nun çalışmaları devam ediyor. Metro ağı Üçyol Durağı'ndan başlayan ve Buca yönüne ilerleyen çalışmalar kapsamında yüklenici firmanın yer altında tünel kazmak için kullandığı tünel açma makinesinin Eşrefpaşa semtindeki bazı ev ve dükkanların duvarlarının çatlamasına, ıslak zeminlerdeki fayansların patlamasına neden olduğu belirtildi. Konutların duvarlarındaki çatlaklar tedirginliğe neden olurken, Eşrefpaşa semtinde oturan Filiz Diren (50), "Temmuz 2024 itibarıyla bu metronun 'köstebek' denilen tünel açma aleti sokağımızın altından geçmiş. Bundan haberimiz yoktu. Köstebeğin geçtiği yerlerdeki evlerde çatırtılar, sıva, fayans, tuvalet taşının patlamaları olmuş. Hemşehri İletişim Merkezi'ni (HİM) aradım. Gelip, baktılar ve buradan köstebeğin geçtiğini, binanın aşağı doğru oturduğunu söylediler. 'Bunlar normal, bütün hasarınız karşılanacak' dediler. Resmi olmayan bir açıklama yaptılar. Daha önceden de bir bilgi verilmedi. Ben, bize bir evrak istiyorum. Diğer komşuların binalarında da aşırı büyük çatlaklar oldu" dedi. 

‘Zemin hareketleri profesyonel ekiplerce sürekli inceleniyor' 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iddialara yönelik açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İzmir Hafif Raylı Sistemi 5. Aşama Üçyol- Buca Hattı yapım işi kapsamında dört ayrı Tünel Açma Makinesi (TBM) ile tünel imalat çalışmaları hızla devam etmektedir. İşin başından itibaren 4 kilometreden fazla tünel imalatı kısa sürede sorunsuzca tamamlanmıştır. TBM'lerin geçişi sırasında Konak Atilla Mahallesi'nde yüzeyin 30 metre altında zemindeki volkanik andezit kayalar arasında ilerlerken, ayrışmış andezitlerin bulunduğu lokal bir bölgede toleranslar dahilinde zemin oturmaları yaşanmıştır. Bu zemin hareketleri sebebiyle bölgedeki bazı binalarda oturma çatlakları ile bitişik binaların farklı hareketi kaynaklı sıva ayrışmaları oluşmuştur. Bölge halkından gelen ihbarlar değerlendirilip uzman ekiplerce kontrol edilmiştir. Binalarda yapılan incelemelerde yapısal taşıyıcı sistemlerde (kolon-kiriş) bir sorun tespit edilmemiş, ayrışan sıvalar sıyrılarak temizlenmiş ve sıva dökülmesinden doğabilecek sorunları önlemek amacıyla emniyet şeritleri çekilmiştir. TBM'lerin geçişi sırasında en ufak bir risk görüldüğü takdirde de risk sona erene kadar binada yaşayan sakinlerin başka yerde konaklamaları sağlanmaktadır. Zemin hareketlerinin profesyonel ekiplerce sürekli incelendiği bölgede, tünel imalat çalışmalarında TBM'lerin bölgeden uzaklaşmasının ardından binalarda tadilat çalışmalarına hemen başlanacaktır."

Yüklenici firma yetkilileri ise kendilerinin bu konuda bir açıklama yapmayacaklarını belirterek, Büyükşehir Belediyesi’nin gerekli açıklamalarda bulunacağını kaydetti.