Tsinghua Üniversitesi’nin yıllardır yürüttüğü uluslararası bir program kapsamında gelen öğrenciler, medya sektörünü yakından tanıma ve Çin ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha iyi anlama fırsatı buldu.
Öğrencilerin Yorumları
Jiang Shiqi:
"CGTN Türk'ü ziyaret etme fırsatım oldu ve gerçekten aydınlatıcı bir deneyimdi. Haber stüdyosunu, kontrol odasını ve ofis ortamını gezerek haber prodüksiyonu ve yayıncılığının ardındaki karmaşık süreçlere ilk elden baktık. Ziyaret sırasında CGTN Türk personeli, Çin'in çeşitliliğini ve kalkınma başarılarını Türk izleyici kitlesine sergilemeye yönelik stratejilerini tanıttı."
Jiang Jiachen:
"CGTN Türk'ü ziyaret ettiğim birkaç saat boyunca stüdyoya ve kontrol odasına girme, nazik ve dost canlısı meslektaşlarımla iletişim kurma fırsatı buldum. Radyo ve televizyon işinin geleneklerine bağlı kalırken, sosyal medyaya dayalı yeni ortaya çıkan işletmeleri aktif olarak keşfediyorlar."
Yikai Zheng:
"CGTN Türk Çin'in sesini Türkiye'ye getiriyor ve iki ülke arasındaki uçurumu kapatmak amacıyla Çin kültürü ile Türk kültürü arasında ortak zemin yaratıyorlar"
Jingchen Meng:
"CGTN'in Türkiye'deki stüdyosunu ziyaret ettik. Mükemmel canlı yayın odaları ve stüdyolarla tam donanımlıydı.”
Huang Xinyi:
"CGTN Türk'ü ziyaretim sırasında medya kuruluşlarının profesyonel stüdyosunu ve ofis ortamını gördüm. CGTN Türk'ün haber yapma ve Çin imajını oluşturma konusunda büyük çaba harcadığını hissettim.”
Tsinghua Üniversitesi hakkında
Beijing'in eski imparatorluk bahçelerinin tarihi bölgesinde yer alan Tsinghua Üniversitesi, 1911 yılında "Tsing Hua Imperial College" olarak kuruldu. Günümüzde dünyanın en güzel kampüslerinden birine sahip olan Tsinghua, 2025 QS Dünya Üniversite Sıralamasında 20. sırada yer almaktadır. Üniversitenin sloganı "Öz Disiplin ve Sosyal Bağlılıktır." Geleneksel Çin biliminin derinliğini çağdaş bilimsel titizlikle harmanlayan Tsinghua, akademik mükemmelliğin ve disiplinlerarası yeniliğin simgesi olarak durmaktadır.
Tsinghua Üniversitesi'nin uygulamaya dayalı eğitiminin kökleri, 1958'de öğrencilerin önemli ulusal projelere katılımıyla başlamıştır. Bu uygulamalı eğitim geleneği, yıllar içinde gelişerek 1981'de düzenli sosyal uygulamalar, 1987'de lisansüstü müfredatına dahil edilme ve 1998'de yerel kalkınmaya yönelik entelektüel destek sağlayan bilimsel hizmet denetim ekiplerinin oluşturulması gibi adımlarla güçlenmiştir.
27 Nisan 2018'de kurulan Öğrenci Küresel Yeterlilik Geliştirme Rehberlik Merkezi, öğrencilere küresel yeterlilik geliştirme eğitimi ve desteği sağlamayı amaçlamaktadır. 2023 kış ve yaz tatillerinde Tsinghua Üniversitesi, bin 500’den fazla öğretmen ve öğrenciden oluşan 106 yurt dışı uygulama ekibini 32 ülke ve bölgeye göndermiştir.
Çin-Türkiye arasında pragmatik iş birliği
2015 yılında Çin ve Türkiye hükümetleri, "Kuşak ve Yol" girişiminin "Orta Koridor" girişimiyle uyumlaştırılmasına ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı. Şu anda Türkiye'de dört Konfüçyüs Enstitüsü bulunmaktadır ve her iki ülkede de ondan fazla üniversite Türkçe veya Çince ana dalları sunmaktadır. Çin ve Türkiye 25 çift kardeş il ve şehir kurmuş olup, kültür, eğitim, turizm ve spor alışverişleri ve iş birliği genişlemeye devam etmektedir.
Zülal Çelik