"Tosuncuk" lakabıyla tanınan Mehmet Aydın, 3 Temmuz 2021'de İstanbul Havalimanı'nda uçakta gözaltına alınmış, 102 mağdurun şikayeti üzerine hakkında başlatılan soruşturma kapsamında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık", "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçlarından tutuklanmıştı.
Aydın'ın Odatv'ye verdiği röportaj şu şekilde
Türkiye’de son günlerde Denizbank’taki yüksek faizli fon vurgununu konuşuluyor. Bu olay hakkında siz ne düşünüyorsunuz?O insanların hepsinin aklı başında insanlar olduklarını düşünüyorum. Her insanın bir delilik sınırı vardır. Yani risk iştahı da diyebiliriz. Tüm bu insanlar çok yüksek faiz beklentisiyle yüksek risk almışlar. Sonra da para akışı durunca aman efendim dolandırıldık. Hayır sen risk aldın hem de büyük bir risk.
“Çantayla parayı getir” diyen biri insana bile bile o parayı götürüp verdin yani şimdi kimse çıkıp biz “dolandırıldık” demesin bir kere senin yaptığın bu eylemin adı tefecilik. Bir de kar elde edenlerden ses çıkıyor mu? Hayır… Piramit sisteminin sonu bellidir. Giren herkes riski bilir ve girer. Sonra da yakın çevresini işe dahil eder ve sürekli büyüyen bir kar topu gibi en sonunda bir yere toplayıp parçalanmaya mahkumdur. Ayrıca bu soruların muhatabı olmaktan da esef duyarım.
“KEŞKE HİÇ EVLENMESEYDİM” 2,5 yıldır cezaevindesiniz. Geriye dönüp baktığınızda keşke bu işlere girmeseydim diyor musunuz?O kadar çok keşkelerim oldu ki saymakla bitmez. Keşke hakkımda ilk yakalama kararı çıktığında da yurda geri dönseydim. Keşke bu kadar kolay insanlara güvenmeseydim. En yakın gördüklerimden en büyük darbeyi yedim. Keşke hiç Sıla ile evlenmeseydim. Sevdiğim kıza evlenme teklifi etmek için bir yüzük aldım. Evlenme teklifi ettim ama kız beni reddetti. Yüzük öyle elimde kaldı, çok ağrıma gitti. O ruh hali ve alkolün etkisiyle olsa gerek aynı yüzüğü henüz tanıştığım Sıla’ya çıkarıp verdim. O da hemen kabul etti. Keşke alkol içmeseydim. Büyük saçmaladım. Sonra da sevmediğim biriyle mantık evliliği olarak nihayete erdi. Keşke hiç evlenmeseydim.
“KEŞKE OYUNUN ADINI ÇİFTLİK BANK KOYMASAYDIM”Yapılan denetimlerde tespit edilen usulsüzlükler de beni derinden sarstı. Keşke işlerin başında kendim dursaydım. Keşke oyunun adını Çiftlik Bank koymasaydım. Malumunuz BDDK Bank ifadesini kullanmaktan davadan 2,6 yıl ceza aldım. Tüm bu keşkelerim olmasaydı bugün Türkiye’nin 81 ilinde on binlerce şubesi olan şarküteri zinciri olan 50 yıldır sektörde olan dev markaların geldiği noktaya 5 yılda gelecektik. Gücünü halktan alan büyük başarı öyküsünden bahsediyor olacaktık. 8 ay gibi bir sürede 500 bin kişi uygulamamıza üye oldu. 81 ilde 2000’e yakın şarküteri bayilerimiz açıldı. Bir o kadar da bayilik kapasitesi vardı ama maalesef bu keşkeler yüzünden bugün adımız tarihe büyük dolandırıcılık olarak geçti.
“ZAMAN MAKİNESİ OLSA…”Bir zaman makinesi olsa ve geriye gidebilsem yine bu işlere girer ama bu hataları yapmazdım. Hiçbir zaman insanları dolandırmak kastıyla hareket etmedim. Dönemin Adalet Bakanı ve Ticaret Bakanı basına verdiği demeçlerde el konulan mal varlıklarından mağdurlara da ödeme yapılacağı vaadinde bulunmuş. Şu anda mağdurların paralarını alamamasının tek sebebi şirkete ait mal varlıklarına konulan tedbir kararıdır. Davacı olan çoğu kişi icra yoluyla alacaklarını almak için başvurmuş olsa da tedbir kararı nedeniyle mal varlıkları satışa zorlanıyor. Dava hala devam ediyor.
“BU KADAR İNSANIN VEBALİ BENİM ÜZERİMDE DEĞİL”154 milyon liralık taşınır taşınmaz mal varlıklarımız parada duruyor. Bugünkü değeri 1 milyar 200 milyon lira civarında. İnsanlar devlete ve devletin bakanlarına güvenip davaya müşteki olarak katıldı. Ancak iddianame hazır olunca herkes yaptığı hatanın farkına vardı. Yüzlerce kişi şikayetinden vazgeçti ama ne çare. Şimdi bazı üyeler çıkıp diyor ki, ‘Mehmet Bey keşke şikayetçi olmasaydık. Kendi ayağımıza sıktık’. Oysa ki yapılacak şey belliydi. Ellerindeki sözleşme ile gerekirse icra yoluyla alacaklarını tahsil edeceklerdi. Şimdi ne oldu? Dolandırıcılıkla suçladıkları şirketin mal varlıkları hazineye kaldı. Yani kendi mallarını kendi elleriyle hazineye bıraktıklarına hiç vicdan azabı falan duymuyorum. Bu kadar insanın vebali benim üstümde değil. Bakanların lafıyla şikayetçi olan mağdurlara kızmıyorum.
CEZAEVİ KYK YURTLARINDAN BİN KAT İYİ Hapishanede bir gününüz nasıl geçiyor?29 aydır Edirne F Tipi Cezaevindeyim. İki katlı bir odaya bir ev mi demeliyim bilemiyorum. Üst katta yatak ve kıyafetler için dolaplar var. Doğu’ya bakan iyi güneş alan bir odam var.
Alt kat Amerikan mutfak tarzı, salonda bir TV ve yuvarlak masa, alt katta mutfakta sadece çay, kahve bulunuyor. Yemekler 3 öğün şeklinde KYK yurtlarına kıyasla bin kat iyidir. Kurum tarafından veriliyor. 100 metrekare civarı toplamda açık ve kapalı alan mevcut. Günüm kitap okumak ve ders çalışmakla geçiyor. Tabii akşamları diziler, filmler oluyor. Sabahları spor yapıyorum.
“30 KİLO VERDİM”30 kg verdim bu arada. Geldiğimden beri 3 kişilik odada olmama rağmen tek kalıyorum. Sağlık konusunda ilaç ve hastane gibi durumlarda çok iyi ilgileniyorlar. Belki de dışarda olup da böyle imkanlara sahip olmayan birçok insan vardır. Ekmek elden su gölden, ilaç devletten, hastane tedavi devletten, kışın petekler yanıyor. Doğalgaz faturası derdi yok, elektrik kesildi karanlıkta kaldım derdi yok. Dişçi için dilekçe verdim aynı gün diş dolgum yapıldı. Dışarda bu işlem için 5 ay sıra beklemek gerekir. Biraz böyle övmüş gibi oluyorum ama burada durum böyle.
“EMEKLİLERİN HALİNE KIYASLA ÇOK DAHA İYİYİM”Haberlerde halkın çektiği açlığı evine et girmeyen, elektriği, suyu, doğalgazı kesilen, soğukta yatan, aç yatan öğrenci yurtlarında bizim yediğimiz yemekten daha kötüsünü yiyip zehirlenenler, parası olmadığı için tedavi olamayan amcalarımız, teyzelerimiz, katkı payı diye 3 kuruşluk emekli maaşı aldığı ilaçlara giden emeklilerin haline kıyasla çok şükür iyiyim. Biraz nispet yapar gibi oldu ama keşke devlet bu imkanları dışarıdayken de sağlayabilse o zaman belki de bu kadar insan buraya düşmez. Ailemle, sevdiklerimle görüşmem kısıtlandığı için üzgünüm.
TAHLİYE OLUNCA E-TİCARET YAPACAĞIM Hapishaneden çıktığınızda ne iş yapacaksınız?Bunun cevabı biraz zor çünkü ne zaman çıkacağıma bağlı. En kötü senaryoda 2028 yılında denetimli serbestliğe ayrılabilirim. Starship’ten bir bilet alıp Mars kolonisine katılırım herhalde. O yaştan sonra dünya çekilmez. Daha erken çıkarsam ölmeden önce yapılacaklar listem var. 100 maddeden oluşuyor. Onları yapmak için çabalarım. Bu saatten sonra başka iş güç düşünecek halim kalmadı. İlle de bir iş yapacak olursam bildiğim işi yapar, e-ticaretle uğraşırdım.
AVUKATI: ZARARLARI KARŞILAYACAK MAL VARLIĞI VARMehmet Aydın’ın avukatı Mehmet Keşke de yaptığı değerlendirmede, müvekkili ile ilgili çok sayıda gerçeğe aykırı haberler yapıldığını söyleyerek şöyle konuştu:
“Müvekkilim yargılanmış olduğu davada şikayetçilerin zararlarının bilirkişi raporlarına göre 70 milyon 514 bin TL olduğu tespit edilmiştir. Bu zararları karşılayacak şirketlerin bir çok mal varlığı vardır. Aslında müvekkilimin dolandırmak kastı ile hareket etmediği sabittir.”