Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ticaret yıldan yıla yükseliyor. Türkiye dış ticaretine büyük açıklar verse de Çin menşeli gelen ürünlerin önemli bir kısmı içeride ihracat yapan firmaların kullandığı ara mamullerden oluşuyor. Bunun yanında üçüncü ülke markalarının Çin'de üretim yaptırıp Türkiye'ye ihraç ettiği ürünler de var. Çin gibi rekabetçi bir pazarda Türkiye henüz kayda değer oranda varlık gösteremese de bu ülkeden Kuşak Yol kapsamında önemli yatırımlar çekti. Çin'in lojistik, teknoloji ve finans devleri son on yılda Türkiye'ye muazzam yatırımlar yaptı. Yeni dönemde yenilenebilir enerji, geri dönüşüm ve elektrikli otomotiv alanında da yatırımlar gelmesi söz konusu.

İSRAİL ETKİSİ NE OLACAK?

Geçen hafta ihracat verilerinin açıklandığı toplantıda sonrası makam katında bir grup gazeteci ile birlikte sohbet ettiğimiz Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, bu yıl Çin'e üç karma ticaret heyeti yapacaklarını bildirdi. "Kolay değil ama bölgeye satabileceğimiz ürünlerle ilgili çalışmalar yapıyoruz." diyen Gültepe, Şangay, Şenzen ve Guanzo'ya gideceklerini açıkladı.

Gültepe'ye en çok sorduğumuz soru İsrail ile ticaretin yasaklanması oldu. Ticaret ve siyasetin ayrı gitmesi gerektiğini ifade eden TİM Başkanı, İsrail özelinde Gazze'deki katliama dikkat çekti ve buna sessiz kalınamayacağını vurguladı. Hükümetin bu kararının İsrail'i ateşkese zorlamak noktasına etkili olmasını beklediklerini kaydeden Gültepe, iş dünyasının ise büyük bir fedakarlık yaptığını not etti.

FİRMALAR DESTEKLENMELİ

"İsrail ile yoğun ticaret yapan firmalarla devletin irtibat kurması, özellikle ağırlıkla (yüzde 70) bu ülkeye ihracat yapan firmaların zor duruma düşmemesi için kolaylıklar sağlanması, kredi ödemeleri noktasında destek çıkılması gerekiyor." diyen Gültepe, "İhracatta önümüz açılırsa İsrail'den kaybedeceğimiz 5 milyar doların kaybı telafi edilebilir. Döviz fiyatları konusundaki talebimiz ortada. Bizim bu kayıpları telafi edebilmemiz için özellikle rekabetçilik sihirli bir kelime. Son bir buçuk yılda girdi maliyetlerini artışa bakarak hareket etmek gerekiyor. Maliyetlerdeki artış yüzde 100'den fazla iken döviz fiyatındaki artış yüzde 60-70 bandında kaldı." yorumu yaptı.

Rusya Merkez Bankası faiz arttırdı Rusya Merkez Bankası faiz arttırdı

GİYİMDE AVRUPA'DAN PAHALIYIZ

Gültepe, "Sorunlar bir iki ay içerisinde çözülmezse yıl sonu ihracat hedefi revize edilebilir." dedi ve ekledi: "Hazır giyimde Avrupa'dan bile pahalı olduğumuz tarihte görülmemiş şey. Bu ay açıkladık 175 milyon dolar pariteden negatif yazdık. Üretimi artırarak ancak enflasyon aşağı çekebiliriz. Merkez Bankası'nın kur üzerindeki hamlelerini yavaşlatması lazım. Kuru sürekli baskılayarak ekonominin kısa zamanda düzeleceğini düşünenlerden değilim. Kur enflasyon üzerinde atmadığı sürece ihracat için yük. Kağıt üzerinde ekonomi başka ama fabrikada piyasada olanlar başka."

Gültepe Filistin'e gönderilen mallar konusunda ise üçüncü ülkeler vasıtasıyla tedariğin sürdürülmesi konusunda çalışmalar yapıldığını not etti.

ü

EKONOMİ HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

ü