Dünya’nın çeşitli noktalarında birbirinden farklı pek çok özel gün kutlanıyor. Tarihte bugün yaşanan olaylar insanlar tarafından merak ediliyor. Peki bugünün özel bir anlamı var mı? Tarihte bugün neler yaşandı? Türkiye’de ve dünyada neler oldu? Çalışan Gazeteciler Günü ne anlama geliyor?
İşte tarihte bugün neler yaşandığıyla ilgili bütün detaylar...
Çalışan Gazeteciler Günü
10 Ocak özel bir gün olarak her yıl ülkemizde Çalışan Gazeteciler Günü olarak kabul edilmektedir. Toplumun doğru habere ulaşabilmesi için büyük bir özveri ile çalışan basın emekçilerinin değerini 10 Ocak bize yeniden hatırlatıyor. Çalışan Gazeteciler Günü, 1962’den beri Türkiye’ye özgü bir şekilde kutlanıyor.
Tarihte bugün
212 sayılı yasaya karşı çıkan 9 büyük gazetenin sahipleri kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmemiş ve yasaya karşı çıkmıştır. Hem 212 hem de 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden ortak bir bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapattıklarını duyurdular. Basın tarihinde ‘’9 Patron Olayı’’ şeklinde anılan bu gelişme ile gazeteciler çeşitli protestolar gerçekleştirmiş ve halkı gazetesiz bırakma kararı almışlardır. Bu süreçte halkı bazı olaylardan haberdar etmek için ‘’Basın’’ adında gazete çıkarmışlardır. ‘’Basın’’ gazetesi " Daima Halkın Hizmetindeyiz" manşetiyle 3 gün boyunca halka sunulmuştur.
Gazetenin baş yazısı ise basın tarihinde önemli bir yer tutmaktadır:
‘’Temel hak ve hürriyetlerimizin gerçekten kısıtlandığı, yalnız basının değil bütün memleketin gerçekten eşi görülmemiş bir tehlikenin içine sokulduğu günlerde bile gazetelerini kapatmayan ve protesto yoluna gitmeyen gazete sahiplerinin, şimdi bir ilan kurumu için yaptıkları bu hareket, basın tarihimizde herhalde şerefli bir yer kaplamayacaktır. Gazete çıkarmak çorap fabrikası işletmeye benzemez. Basın bir kamu hizmetidir.”
1962’de yapılan düzenleme gazetecilerin fikir işçisi olarak kabul edilmesini sağlamıştır. Böylece gazetecilerin iş sözleşmeleri ve sürelerinde çeşitli değişimler yaşanmış ve tüm hakları yasal güvence altına alınmıştır. İstanbul Gazeteciler Sendikası’nın yakaladığı başarı ile 10 Ocak’ta basın çalışanlarının hukuki güvenceleri sağlanmıştır.
4 Ocak 1961’de çıkarılan Fikir İşçileri Kanunu ile basın mensuplarının hak ve yasal güvenceleri sağlanmıştır. Böylece o tarihten bu yana basın mensupları için özel bir gün haline gelmiştir.
Türkiye’de 1971 yılında yaşanan askeri müdahalenin ardından gazetecilerin bazı haklarının yeniden kazanılmasıyla beraber, 1962’den beri Çalışan Gazeteciler Bayramı adıyla kutlanan 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü olarak değiştirilmiştir.
Gazeteciler toplumsal bilincin oluşması ve demokrasinin gelişimi bakımından büyük bir katlı sağlar. Yer ve zaman tanımadan toplumun habere hızlı ve doğru bir şekilde ulaşabilmesi için basın emekçileri büyük bir gayretle çalışmaktadır.
2012 sayılı yasanın uygulamadaki etkisinin azalmasıyla beraber çalışan gazetecilerin sorunlarının ağırlaşmasıyla kutlamaların canlılığı da maalesef azaldı.
Her ne kadar yaşanan kısıtlamalarla kutlamalar azalsa da tüm zorluklara rağmen gazetecilik mesleğini büyük bir özveri ile sürdüren tüm basın camiasının günü kutlu olsun.
1O Ocak'ta Türkiye'de ve dünyada neler oldu?
- 1861 - Amerikan İç Savaşı: Florida, Birleşik Devletler'den ayrıldı.
- 1900 - Dünya Şampiyonu Pehlivan Kara Ahmet, Paris'te "Şampiyonlar Şampiyonu" unvanını aldı.
- 1920-Ankara'da, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi'nin yayın organı olarak, "Hâkimiyet-i Milliye" gazetesinin yayımlanmaya başlaması.
- 1921 - I. İnönü Muharebesi; Albay İsmet Bey komutasındaki Türk Ordusu, Yunan Ordusu ile İnönü'de karşı karşıya geldi. Yunan Ordusu yenildi. Zaferin ardından, Albay İsmet Bey, 1 Mart 1921'de generalliğe terfi ettirildi; TBMM Hükûmetinin uluslararası itibarı da hızla yükseldi.
- 1944 - Nuri Demirağ'ın fabrikasında üretilen Türk yolcu uçağının ilk uçuş denemesi, Yeşilköy'de yapıldı.
- 1946 - Ankara Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.
- 1957 - Harold Macmillan, Anthony Eden'in istifasının ardından Birleşik Krallık Başbakanı oldu.
- 1967 - Cumhuriyetçi Edward W. Brooke, Amerika Birleşik Devletleri Senatosu'nun ilk siyahi üyesi olarak görevine başladı.
- 1978 - Sovyetler, Soyuz kapsülü içinde iki kozmonotu, Salyut VI laboratuvarıyla buluşmak üzere uzaya yolladı.
- 1984 - Amerika Birleşik Devletleri ve Vatikan arasında 100 yılı aşkın bir aradan sonra diplomatik ilişkiler yeniden başladı.
- 1989 - Küba askerleri, Angola'dan çekilmeye başladı.
- 1991 - Amerika Birleşik Devletleri, Irak'a hava akınları ve füze saldırısı başlattı.
- 1995 - TBMM televizyonu kuruldu ve oturumlar canlı olarak TRT-3'ten yayımlanmaya başladı.
- 2001 - Türksat 2A fırlatıldı.
- 2006 - İran'ın nükleer programı uluslararası krize yol açtı. Tahran atom bombası sahibi olmak istediği iddialarını reddederken, nükleer programının sivil olduğunu ve programını geliştirmeye devam edeceğini açıkladı. 25 Ocak'ta Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya ile ABD, İran'a ekonomik ve ticari yaptırımları kabul ettirmeye çalıştı, ama tasarı başlangıç aşamasında Rusya tarafından reddedildi.
- 2008 - Çin'in merkezi kısımlarının büyük bölümünü ve güneyini etkileyen kar fırtınası başladı.