Çin

Suriye’deki siyasi durum nereye gidiyor?

Kremlin’e yakın kaynaklardan basına yansıyan haberlere göre, Beşar Esad ve ailesi Moskova’ya ulaştı ve Rusya Esad’a iltica hakkı sağladı. Aynı kaynaklar, Suriye’deki silahlı muhalif güçlerin Rusya’nın ülkedeki askeri üsler ile temsilciliklerinin güvenliğini koruyacağına dikkat çekerek, Rusya yetkililerinin Suriye’deki silahlı muhalif güçlerle temas kurmakta olduğunu açıkladı.

CMG Haber Merkezi

Dün Şam’a varan Suriye’deki muhalif güçlerin lideri Muhammed Colani’nin erken saatte silahlı birliklerin Şam’a girmesinin ardından, kamu kurumların mal varlığını korumaları çağrısında bulunduğu bildirildi.  

Colani, Şam’daki Emevi camiinde yaptığı konuşmada, silahlı muhalif güçlerin iktidarı ele geçirmesinin “tüm islam ülkelerinin zaferi” olacağını savundu.

Çin Medya Grubu’nun (CMG) Suriye’deki haber kaynakları, muhalif güçlerin çoğunun sivillere zarar vermediğini ancak HTŞ’ye bağlı olmayan bazı silahlı güçler tarafından kamu tesisleri ile dükkanlara yönelik yağma ve yakma olaylarının meydana geldiğini bildirdi. Dün akşam geç saatlerde sokağa çıkma yasağı ilan edilen Şam’da durumun, sabah saatlerine göre daha istikrarlı olduğu görüldü. Özellikle dün öğleden sonra Suriye Merkez Bankası ile Cumhurbaşkanlığı’na yönelik gerçekleşen yağma eylemleri bir şekilde kontrol altına alındı.

Bu arada, Ukrayna Savunma Bakanlığı’na bağlı İstihbarat Genel İdaresi dün yaptığı açıklamada, Rus donanmasına bağlı bir nakliye gemisi ile fırkateynin Tartus’tan Akdeniz’e doğru yol aldığını bildirdi.

Ukrayna tarafı, Rusya’nın Hmeymim hava üssünde konuşlanan askeri nakliye uçaklarıyla Suriye’deki mühimmat ve askeri ekipmanları yurda götürmeye başladığını açıkladı. Ancak Rusya’dan bu açıklamalara her hangi bir yanıt gelmedi.

İsrail ordusu dün Suriye’ye yoğun saldırılar düzenledi. Onlarca İsrail askeri uçağı Esad yönetiminin çöküşünden sonra, İsrail’e düşman güçlerin ellerine geçebilecek “stratejik silahları” etkisiz hale getirmek için Suriye’de çok sayıda hedefi vurdu. Ayrıca İsrail ordusu aynı gün Golan tepelerinde Hermon dağında yer alan Suriye karakolunu ele geçirdi.

ABD ordusu da aynı gün, Suriye’nin ortasında yer alan radikal örgüt IŞİD’e bağlı kamplara onlarca hava saldırısı düzenledi.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, ABD’nin Suriye’nin doğusundaki askeri varlığını sürdüreceğini, IŞİD’nin yeniden canlanmasını engellemek için gerekli tedbirleri alacaklarını açıkladı.  

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise dün yaptığı açıklamada, “14 yıl süren acımasız savaş ve Suriye yönetiminin yıkılmasının ardından, Suriye halkı istikrarlı ve barışçı bir gelecek inşa etmek için tarihi bir fırsat yakalayabilir.” diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden da dün yaptığı açıklamada, Esad yönetimi sona ermesinin Suriye halkı için tarihi bir an olduğuna işaret ederek, bu anın riskler ve belirsizliklerle dolu olduğunu, ABD’nin bu risklerin göğüslenmesine yardım etmek için Suriye’deki iş birlikçi ortaklarıyla koordinasyon halinde olacağını açıkladı.

ABD Başkanlığı’na yeni seçilen Donald Trump ise Suriye’nin kaosa dönüştüğüne işaret ederek, ABD’nin bu kaosa karışmaması gerektiğini söyledi.  

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da dün yaptığı açıklamada, Suriye’de toprak bütünlüğü ve refahın mutlak korunması gerektiğini vurguladı.

Nitekim geçen iki hafta içinde Suriye’deki siyasi durumda büyük değişim meydana geldi. Silahlı muhalif güçler, Halep ve Hama gibi stratejik önem taşıyan bölgeleri ele geçirdi, daha sonra başkent Şam’ı kontrol altına aldı.

Uluslararası toplum Suriye’de hızla gelişen siyasi durumun Orta Doğu’daki mevcut siyasi duruma ne gibi etkileri olacağını yakından takip ediyor.