NATO Genel Sekteri Jens Stoltenberg Çin karşıtı açıklamalarına hız verdi. Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) ziyaret eden Jens Stoltenberg burada Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lyod Austin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ve Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Hakeem Jeffries ile görüştü.

Stoltenberg temaslarının ardından yayınladığı açıklamada “Çin'den gelen tehdit ve meydan okumaların artışı ele alınarak NATO olarak bir arada durmanın artan küresel rekabete karşı bizi daha hazırlıklı kılacağı konusunda mutabık kaldık." ifadelerini kullandı. ABD’den NATO’ya yaptığı yatırımlarını artırmasını talep eden Stoltenberg, Washington yönetimi için kendilerinden daha iyi müttefik bulunmadığını savundu.

ABD'nin Ukrayna'ya desteğinin, bu ülkenin bekası ve Avrupa'nın istikrarının korunması için "kritik" olduğuna işaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Fox News kanalına verdiği röportajda “Bugün Ukrayna yarın ise Taiwan” benzetmesinde bulundu.

NATO, ABD’nin stratejik aracına dönüşüyor

Uluslararası toplumun ezici çoğunluğunun egemen bir devlet olarak değil Çin’e ait bir ada olarak gördüğü Taiwan’ı Birleşmiş Milletler’in üyesi ile kıyaslayan Stoltenberg, Davos’ta gerçekleri ters yüz etmeye çalışmıştı. Bir askeri saldırı örgütü niteliğindeki NATO ile Çin’in diplomatik faaliyetlerini kıyaslayan Stoltenberg “Biz Çin’e yaklaşmıyoruz, Çin Batı’ya doğru ilerliyor” demişti. NATO Genel Sekreteri iddiasına kanıt olarak ise Beijing yönetiminin diğer ülkelerle kurduğu diplomatik ve ticari ilişkilere işaret etmişti. NATO’dan gelen açıklamaları başyazısında değerlendiren Global Times gazetesi şu tespitlerde bulunmuştu:

Milli Bayram'da turist sayısında büyük artış bekleniyor Milli Bayram'da turist sayısında büyük artış bekleniyor

“Bu ifadeler tehlikeli bir duruma işaret ediyor. Batılı tarafından Çin artık Rusya-Ukrayna savaşındaki bir destekçi olarak görülmüyor, NATO ve ABD’nin düşman olarak gördüğü bir grubun parçası olarak kategorize ediliyor. NATO, Çin’in yükselişini askeri güçle kontrol altına almayı amaçlıyor ve bu da Çin’in ABD’nin stratejik bir aracı olduğunu gösteriyor.”

Fransa genişlemeye mesafeli yaklaşıyor

ABD ve Avrupa arasındaki coğrafyada bir güvenlik örgütü olduğunu iddia eden NATO, Madrid zirvesinde Çin’i rakip olarak tanımlarken askeri ittifakın toplantılarına Japonya ve Güney Kore’yi de davet etmişti. Tokyo’da irtibat ofisi açmak isteyen NATO’nun bu hamlesi başarısızlıkla sonuçlanış ve Avrupalı kimi liderlerden de uyarı gelmişti.

Financial Times gazetesine konuşan yetkililer NATO’nun tüzüğünün beşinci ve altıncı maddesinin örgütün eylemlerini Kuzey Atlantik ile sınırlı tuttuğunu anımsatarak Çin ile gerilimi tırmandıracak adımlara müdahil olmak istemediklerini dile getirmişti. Nisandaki Çin ziyaretini 'Avrupa'nın ABD'nin emir eri olmaması ve stratejik özerkliğini kazanması' mesajıyla tamamlayan Fransa Cumhurbaşkanı, NATO'nun Kuzey Atlantik'in ötesine genişlememesi gerektiği mesajı da veriyor. Macron, konuya dair açıklamasında, "NATO'yu spektrumunu ve coğrafyasını genişletmeye zorlamakla büyük hata yaparız" ifadelerini kullanmıştı.

Diğer Çin haberleri için tıklayınız.