3 Kasım'da SPIC'In ev sahipliğinde, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçiliği ve Türkiye-Çin Dostluk Vakfı tarafından desteklenen ve Huan Qiu Ajansı tarafından sağlanmıştır "Gelecek için Doğayı Seç" Çin-Türkiye Enerji Diyalog Forumu İzmir'de başarıyla gerçekleştirildi. Bu, SPIC tarafından arka arkaya dört yıl boyunca Çin ile Türkiye arasında düzenlenen bir dizi kültürlerarası etkinlik.
Forum, tema sergileri, iki rapor lansmanı, "Çin-Türkiye Enerji İşbirliği ve Kültürel Etkileri " Paneli ve "Gelecek için Doğayı Seç" Çin-Türkiye Gençlik Paneli'nden oluştu. Bu forum, sürdürülebilir enerji geliştirme yollarını keşfetmeyi ve enerji, kültür, ekonomi ve ticaret alanlarında Çin ile Türkiye arasındaki alışverişi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Etkinlik canlı ve video formatlarının birleşimiyle gerçekleştirildi.
SEÇKİN İSİMLER KATILDITürkiye Cumhuriyeti'nin Pekin Büyükelçisi Sayın İsmail Hakkı Musa, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi̇ ve Ticaret Elçi Müşteşarı Sayın Liu Yuhua, SPIC Genel Müdür Yardımcısı Sayın Chen Haibin, Türkiye-Çin Dostluk Vakfı Başkan Yardımcısı Sayın Mehmet Ali Yaşar, Huan Qiu Ajansı Genel Müdür Sayın Shan Chengbiao etkinliğe katılarak bir konuşma yaptı. Damnus Enerji ve Yatırım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Nusret Cömert, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanlığı Bayan Selin Yaralı, İstanbul Koç Üniversitesi Dr. Altay Atlı, İzmir Valiliği Sosyal Etüt ve Projeler Müdürü Bayan Hatice Suna Bina ve Çin ve Türkiye'den düşünce kuruluşları, üniversiteler, işletmelerin temsilcileri ve diğer konuklar etkinliğe katıldı.
İsmail Hakkı Musa, temiz enerji dönüşümünün tüm ülkelerin taşıması gereken ortak bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Enerji çeşitlendirmesi açısından, yalnızca karbon emisyonlarını azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda enerji dönüşümünü güçlü bir şekilde teşvik etmek, temiz enerjinin gelişimini teşvik etmek ve istihdam ve ekonomik büyüme yaratırken çevrenin korunmasına yardımcı olmak için diğer etkili önlemleri de almamız gerektiğini vurguladı. Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çeşitli alanlarda sürekli gelişmesiyle birlikte, iki tarafın temiz enerji dönüşümü alanında kurduğu ortaklığın bölgesel ve küresel düzeyde olumlu etki yaratacağını söyledi.
ON YILDA YÜZDEN FAZLA İŞ BİRLİĞİLiu Yuhua, Çin'in son 10 yılda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 100'den fazla ülke ve bölgeyle enerji projesi iş birliği gerçekleştirdiğini, Çin-Türkiye'nin "Kuşak ve Yol" enerji iş birliğinde öne çıkan noktaların öne çıktığını söyledi. Hunutlu Elektrik Santrali gibi birçok kaliteli projenin Türkiye'nin yerel ekonomisine kalkınma ivmesi kazandırdığını ve "insanların hayatlarını aydınlattığını" vurguladı. İkili enerji işbirliği mekanizmalarının sürekli gelişmesiyle birlikte, enerji politikası ve teknoloji alışverişlerinin giderek daha sık hale geldiğini, bunun da "Kuşak ve Yol" boyunca ulusal enerjinin sürdürülebilir gelişiminin ortaklaşa inşa edilmesinde ve küresel enerji güvenliği ve istikrarının korunmasında önemli bir rol oynadığını söyledi.
Chen Haibin, SPIC'in şu anda yeşil ve düşük karbonlu dönüşüm ve kalkınmayı teşvik etmek için her türlü çabayı gösterdiğini, fotovoltaik, yeni enerji ve temiz enerji üretimi kurulu kapasitesinin uzun yıllardır dünyada birinci sırada yer aldığını ifade etti. Chen Haibin, bu yılın mayıs ayı sonunda Hunutlu Elektrik Santrali'nin 21 MW'lık fotovoltaik enerji üretim projesinin tam kapasiteyle şebekeye bağlanarak Türkiye'de yeşil enerjinin gelişimine olumlu katkı sağladığını söyledi. Gelecekte SPIC'in Çin ile Türkiye arasındaki kültürel alışverişi teşvik etmeye devam edeceğini ve Çin ile Türkiye arasında kültürel bir iletişim köprüsü kurmaya çalışacağını söyledi. Gelecekte, SPIC'in iki taraf arasında daha derin ve daha önemli enerji işbirliğini ve kültürel alışverişi ortaklaşa teşvik etmek için tüm taraflarla birlikte çalışmaya istekli olduğunu söyledi.
Shan Chengbiao, "Gelecek için Doğayı Seç'" etkinlik serisine bir kez daha katılmaktan onur duyduğunu belirtti. Bu etkinlik serisinin, Çin ile Türkiye arasında gençlerin kültürel alışverişinin yanı sıra yeşil enerji alanında pratik ve geliştirme deneyimi alışverişi için bir platform oluşturduğunu söyledi. Tüm taraflarla el ele vermeye, kendi avantajlarından aktif olarak yararlanmaya ve Çin ile Türkiye halkı arasındaki değişim ve karşılıklı öğrenmeyi teşvik etmeye yeni bir canlılık kazandırmaya istekli olduğunu vurguladı.
ÇOK DİLLİ RAPOR YAYINLANDIMehmet Ali Yaşar, yeşil enerjinin sadece bir tercih olmadığını, aynı zamanda dünyanın hayatta kalması ve insanlığın gelecekteki gelişimiyle de ilgili olduğunu söyledi. Çin ve Türkiye'nin yeşil enerjinin sürdürülebilir kalkınma fırsatını değerlendirmesi, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidroelektrik ve jeotermal enerji alanlarında iş birliğini güçlendirmesi ve yeşil bir gelecek yaratmak için birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.
Forumda, "10 Yıl Boyunca İpek yolu Hayalleri, Yeşil Rüyayı Paylaşalım-Türkiye'deki Çinli Şirketlerin Sürdürülebilir Kalkınma Uygulamaları Hakkında 2023 Raporu" ve "Türkiye Enerji Politikası Bağlamındaki Son Gelişmeler: Türkiye-Çin Enerji İlişkileri ve İş birliği Etkileri" başlıklı çok dilli raporlar yayınlandı. Bunlar arasında, "Türkiye'deki Çinli İşletmelerin 2023 Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama Raporu", Çinli işletmelerin Türkiye'deki yatırım projelerini tartıştı, gözden geçirdi ve küresel sürdürülebilir kalkınma girişimlerinin iyi uygulamalarına yanıt verdi. Rapor, Çinli şirketlerin Türkiye'nin yerel ekonomisine, toplumuna, beşeri bilimlerine ve çevresine yaptığı olumlu katkılara odaklanıyor. "Türkiye Enerji Politikası Bağlamındaki Son Gelişmeler: Türkiye-Çin Enerji İlişkileri ve İş birliği Etkileri" başlıklı rapor, Türkiye'nin enerji politikası temelinde Türkiye'nin enerji geliştirme durumunu analiz etti. Raporda Çin-Türkiye enerji işbirliğinin mevcut durumu ve beklentileri ele alındı. SPIC Haber Merkezi sorumlusu ikili raporları yorumladı ve toplantıya katılan konuklar ikili raporların sonuçlarının açıklanmasına tanık oldu.
Etkinlik Çin ve Türkiye'deki siyasi, akademik ve medya çevrelerinde büyük ilgi gördü. Harbin Elektrik, AVIC(Çin) ve CAMCE(Çin) gibi Çinli şirketlerin temsilcileri, Çin ve Türkiye enerji endüstrilerinden temsilciler, Tsinghua Üniversitesi, Pekin Yabancı Diller Üniversitesi, İzmir Bakırçay Üniversitesi ve diğer üniversitelerden öğrenciler ile NTV, İHLAS Haber Ajansı ve Türkiye ana akım medyasından 100'e yakın kişi çevrimiçi ve çevrimdışı etkinliklere katıldı.