Karahan, Merkez Bankası İdare Merkezi'nde yılın Üçüncü Enflasyon Raporu'nun tanıtımı amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi.  

Karahan'ın açıklamalarından öne çıkanlar: 

Dezenflasyon süreci öngördüğümüz gibi başladı, kredi büyümesindeki yavaşlama ise belirginleşti.

Gelişmiş ülkelerden bazılarının faiz indirim sürecine başladığını görüyoruz.

Gıda, giyim ve yemek gibi zorunlu harcamaların yatay seviyede hareket ettiğini görüyoruz. Kuyumculuk, elektronik ve araç kiralama gibi ihtiyarı harcamaların ise son dönemde azaldığını görüyoruz.

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte büyüdü Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte büyüdü

Yurt içi talep ikinci çeyrekte enflasyonist düzeyde ama yavaşlıyor.

Temmuz ayında tüketici enflasyonu, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen ve yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları gibi unsurlar neticesinde geçici olarak arttı.

Kira yıllık enflasyonu tüketici fiyatları, ana gruplar arasında halen yüksek seyri ile dikkat çekiyor. Buna karşın öncü göstergeler bir süredir yönünü aşağı çevirdi. Gerek internetteki ilan fiyatları, gerekse konut kredisine dayanan göstergelerimiz uzun süredir azalış eğilimde.

Tüketicilerin enflasyon beklentileri piyasa katılımcılarına göre halen yüksek seviyelerde bulunuyor. 

Kararlılıkla sürdürdüğümüz sıkı parasal duruşumuz Türk lirası varlıklarına olan ilgiyi arttırdı. Mart ayından bu yana Türk lirası mevduatı payı yükselerek yıl sonu hedefimiz olan yüzde 50'yi aşarken Kur Korumalı Mevduat'ın payı ise yüzde 11'e geriledi.

Yıllık enflasyonun Mayıs ayında zirveye ulaşmasıyla dezenflasyon sürecine girmiş bulunmaktayız. Geçen yıldan gelen olumlu baz etkisinin katkısıyla enflasyon belirgin şekilde gerileyecek. 2024 yıl sonu tüketici enflasyon tahminini koruyoruz. 

Mart ayında ilave parasal sıkılaştırma yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına güvenini artırdı ve rezervlere olumlu yansıdı. 31 Temmuz itibariyle TCMB tarafla svap bakiyesini sıfıra indirdik. 22 Mart ile 2 Ağustos arasındaki brüt rezervler 26,5 milyar dolar artış gösterirken net döviz pozisyonumuz 93.1 milyar dolar odu. 2 Ağustos itibari ile brüt rezervimiz 150 milyar doların üzerine çıktı. 

Sıkı para politikası duruşumuz fiyat istikrarı sağlanana kadar devam edecek.