Türkiye

Flaş... Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'ndan çağrı cihazı açıklaması: Risk olmadığını net söyleyebilirim

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu,  Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından, "Türkiye'de çağrı cihazları neredeyse hiç kullanılmıyor. Çağrı cihazları özelinde Türkiye'de bir risk olmadığını net olarak söyleyebilirim" açıklamasında bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu.

İsrail'in, Lübnan'da çok sayıdaki Hizbullah mensubunun kullandığı çağrı cihazlarını, üzerlerinde infilak ettirmesinin ardından cihazlara nasıl patlayıcı işlevi verildiği tartışma konusu haline geldi.

Çağrı cihazlarının modelleri ve Türkiye'de kullanılıp kullanılmadığı da merak ediliyordu.

Konuyla ilgili AA'nın sorularını yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'de çağrı cihazı kullanılmadığını söyledi.

"İlk 10 ülke arasındayız"

Uraloğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye'de çağrı cihazları neredeyse hiç kullanılmıyor. Çağrı cihazları özelinde Türkiye'de bir risk olmadığını net olarak söyleyebilirim" 

"Biz her gün siber güvenlik anlamında 400'ün üzerinde saldırıyı önlüyoruz. Siber güvenlik noktasında ilk 10 ülke arasındayız" 

"Ülkemizin üzerinden her 15 saniyede bir uçak geçiyor. Dünyadaki alınan bütün önlemleri biz de alıyoruz ve uyguluyoruz. Güncel bir riskimiz yok."

"Bugünün Türkiye'sinde kişisel verilere ilişkin bir sızıntı ve riski yok. Suni şekilde bir gündem oluşturulmaya çalışılıyor"

"Uydumuz ekim ayında kalıcı yörüngesine yerleşecek"

"Türksat 6A uydusu ekim ayı içinde kalıcı yörüngesine yerleşecek, en geç yıl sonunda uydumuzu devreye alacağız."

(Alçak yörünge uyduları) Kesinlikle buraya girmeliyiz. Baykar'ın çalışmalarını destekliyoruz. GPS ile konumlama sisteminde milli olarak uçaklara hizmet verebiliriz"

"5G için önümüzdeki yıl ihaleyi yapalım ve Ocak 2026'da ilk sinyali verelim diye düşünüyoruz."

"Ankara-İzmir hızlı tren 2027'de tamamlanacak"

 "2027'nin başlarında İzmir'i bitirmiş olacağız, hedefimiz bu. Ankara'dan İzmir'e 3,5 saatte gidilecek" dedi.

"Saatte 350 kilometre hızla giden Ankara-İstanbul Süper Hızlı Treni Projesi'nde çalışmalar başladı, 2034 gibi bitirebiliriz. 80 dakikada İstanbul'a gidebileceğiz."

 "Kamu arazilerine çelik kuleler dikeceğiz, her türlü afet durumunda bu baz istasyonlarının ayakta kalmasını sağlama ile ilgili bir çalışma başlattık"

"Kalkınma Yolu'nda proje hazırlıkları bitme aşamasında, finansmanını konuşuyoruz. 2025 yılı içinde başlamayla ilgili gayretimiz var."