Türkiye

Sivas Katliamı'nın 31. yıl dönümü: Madımak Oteli’nde neler yaşandı?

Üzerinden 31 yıl geçen Sivas Katliamı hala unutulmadı. Sivas’taki Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’ne düzenlenen saldırı, aralarında yazar ve sanatçıların da bulunduğu 35 kişinin ölümüyle sonuçlandı.

Madımak Oteli’nde yaşanan katliamın üzerinden 31 sene geçti. Aralarında yazar ve sanatçıların da bulunduğu 35 kişi yakılarak öldürüldü. Ölenlerin arasında iki otel görevlisi ve iki saldırgan da bulunuyordu.

Sivas’ta katledilen 33 kişinin en yaşlısı Yazar Asım Bezirci, en gençleri ise folklor gösterisi için Sivas’ta bulunan 12 yaşındaki Koray Kaya’ydı.

Katliamdan 2 gün önce Aziz Nesin, başyazarı olduğu Aydınlık Gazetesi’nde Şeytan Ayetleri’ni tercüme ettirdiği için dağıtılan bildirilerde hedef gösterilmişti. Bildiride dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin’in şenliklere ev sahipliği yapması eleştiriliyor, Aziz Nesin için “Şehirde, Müslümanlarla alay edercesine gezebilmektedir” deniyordu.

Olay nasıl gerçekleşti?

Katliama giden süreç, Aziz Nesin ile kalabalığın ortasında yapılan bir söyleşi ile başladı. Nesin ile söyleşiyi gerçekleştiren Türkiye Gazetesi muhabiri konuyu dine getirince, Nesin kendi görüşlerini “Allahutaala’nın bu sözlerine ben inanmıyorum, çünkü bunlara inanmak için aklımı kaybetmem lazım” ifadeleriyle açıkladı. ‘Şeytan Ayetleri’ üzerinden yapılan kışkırtmalarla birlikte Nesin’in açıklamaları, saldırganları daha çok öfkelendirdi.

Nesin’in sözleri abartılarak yerel gazetelerin manşetlerine şu şekilde yansıdı:

“Müslüman mahallesinde salyangoz satılıyor..!”, “Meydan boş değil”…

Asıl olaylar ise Cuma namazı sonrasında patlak verdi. Çifte Minare bahçesinde Yazar Asım Besirci kitap imzalıyor, Aziz Nesin ise gazetesini satıyordu. Cuma namazı çıkışında Meydan Camii, Paşa Camii ve Ulu Camii’den çıkan kalabalık, birleşerek “Şeytan Aziz”, “Vali istifa” sloganlarıyla hükümet konağına doğru yürümeye başladı.

Bir sonraki hedefi kültür merkezi olan saldırganlar, Pir Sultan heykelini ipe bağlayarak devirdi ve  heykeli sürükleyerek Madımak Oteli’ne taşımaya başladı.

Binlerce kişi sloganlar eşliğinde otelin camlarını taşlarken göstericilere herhangi bir müdahale olmadı. Bir süre sonra ise otel ateşe verildi.

Saldırganlara müdahale için kente zamanında yetişemeyen takviye kuvvetlerinin önlemleri ise yetersizdi. Bu nedenle 35 kişi Madımak Oteli’nde yaşamını yitirdi.

Başbakanlık görevini devralalı henüz bir hafta olan Tansu Çiller’in "Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir” açıklaması ise kamuoyunun tepkisiyle karşılandı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise, yaşananların münferit olduğunu savunarak, “Ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş... Güvenlik kuvvetleri ellerinden geleni yapmışlardır. Karşılıklı gruplar arasında çatışma yoktur. Bir otelin yakılmasından dolayı can kaybı vardır” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu ise, şu sözlerle Aziz Nesin'i suçluyordu: "Aziz Nesin'in halkın inançlarına karşı bilinen tahrikleriyle halk galeyana gelerek tepki göstermiştir."

Dava sürecinde ne oldu?

Katliamın ardından 190 kişi gözaltına alınsa da, daha sonra 66 kişi serbest bırakıldı. Geri kalanlar ise bir sene boyunca Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde "laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışmak" suçuyla yargılandı.

Ankara 1 Nolu DGM’ye sunulan iddianamede olayların nedeni ‘şenliklere katılanlar’ olarak bildirildi. Aziz Nesin ise ‘eylemin hazırlayıcı sebepleri’ arasında gösterildi.

Kararla birlikte 22 sanık hakkında 15'er yıl, 3 sanık hakkında 10'ar yıl, 54 sanık hakkında 3'er yıl, 6 sanık hakkında 2'şer yıl hapis cezası, 37 sanık hakkında ise beraat kararı verildi. Ancak bu karar temyiz edildi.

Katliamın üzerinden geçen 9 yılın ardından, 2001 yılında gelindiğinde, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin onadığı karar uyarınca, Cumhuriyete karşı örgütlü kalkışma girişiminde bulunan sanıklardan 33'üne ölüm cezası verildi. Ayrıca sanıklardan dördü 20 yıl, biri 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İdam cezasına çarptırılan 33 sanık, 2002’de idam cezasının kaldırılması ile müebbet hapse mahkum edildi.

Sivas katliamının kilit isimlerinden 8 sanık ise 1997’deki bozma kararı sonrasında firar ederek kayıplara karıştı. Bunların içinde davanın bir numaralı sanığı Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak da bulunuyor.

Yıllarca süren dava, geçen yıl zaman aşımı nedeniyle kapatıldı.

Madımak oteline ne oldu?

Katliamın ardından Madımak Oteli’nin alt katına bir kebapçı açıldı. Bu durum, katliamda yakınlarını kaybedenler ve çeşitli siyasi kesimler tarafından tepkiyle karşılaşınca kebapçı kapatıldı ve Madımak Oteli kamulaştırıldı. Madımak Oteli, 2011 yılında ‘Sivas Bilim ve Kültür Merkezi’ olarak hizmet vermeye başladı.

TÜRKİYE HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN