Avrupa turunun ilk durağı Fransa olmuştu. Xi'nin şimdiki durağı ise Sırbistan.
Akşam saatlerinde Belgrad havalimanına inen Çin liderinin Sırbistan ziyareti ilgiyle takip ediliyor.
NATO’nun Çin büyükelçiliğini bombalamasının 25. yılında düzenlenen bu ziyarette, ekonomik ve siyasi gündem başlıklarının yanı sıra, Ukrayna ve Gazze gibi devam eden çatışma bölgelerinin geleceği de masada olacak.
'Xi'nin ziyareti büyük bir onur'
Xi'nin Avrupa turuyla ilgili olarak,
Yeni Yugoslavya Komünist Partisi (NKPJ) Genel Sekreteri Aleksandar Banjanac ile görüştük. Banjanac, Xi'nin ziyaretinin
'Sırbistan halkı ve ülke için büyük bir onur olduğu' görüşünde.
"Her şeyden önce Xi Jinping gibi bir liderin Belgrad'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek olması halkımız ve ülkemiz için büyük bir onur. Kendisi buraya ilk kez gelmiyor, umarız son da olmaz. Bu durum ikili ilişkilerimiz açısından olduğu kadar Sırbistan'ın bölgesel ve küresel konumu açısından da büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
'Etkileri en çok Ukrayna ve Gazze'de görülecek'
İlişkilerin derinleştirilmesi ve ekonomik işbirliğinin önemine dikkat çeken Banjanac, Xi'nin ziyaretinin özellikle devam eden çatışmalarda barışçıl bir çözüm bulma çabalarına etki edeceğini belirtti ve "Ülkelerimiz arasındaki yakın bağların teyit edilmesine ve ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesine rağmen, bu ziyaretin etkilerinin en çok Çin'in Ukrayna ve Gazze'deki mevcut duruma barışçıl bir çözüm bulma çabalarında görüleceğini düşünüyorum" dedi.
Banjanac ayrıca, Sırbistan'ın Rusya'ya yaptırım uygulamayan tek Avrupa ülkesi olduğunu hatırlatarak, ülkenin tarafsızlık politikasını şu ifadelerle anlattı:
"Partimizin Sırbistan'daki resmi makamlarla birçok düzeydeki anlaşmazlıklarına rağmen, Sırbistan'ın Belarus ile birlikte Avrupa'da Rusya'ya yaptırım uygulamayan tek ülke olduğunu, aynı zamanda askeri açıdan tarafsız bir ülke olduğunu ve bu nedenle emperyalist güçlerin dayatmacı tek taraflı kararlarından hoşnut olmayanlar için tarafsız bir ortak olması gerektiğini hatırlatmak isterim" ifadelerini kullandı.
'Çin ulusları yeni çatışmalara itmiyor'
Çin'in dış politikada barışçıl bir yaklaşım sergilediğini vurgulayan Banjanac ayrıca şunları söyledi:
"Çin ulusları yeni çatışmalara itmiyor, Çin uluslararası yasalara saygı duyuyor, Çin yeni kalkınma perspektiflerinin yaratılmasını aktif bir şekilde teşvik ediyor ve bu, tüm dünyanın kaderine karar verdiklerinde eski dünyanın pozisyonlarını korumak için çok uğraşan ABD ve AB gibi emperyalist güçlerin eğilimlerinin tam tersi. Bölgemizdeki tüm halkların daha fazlasına ihtiyaç duyduğunu ve Çin'in teşvik ettiği türden bir yaklaşımı daha fazla aradığını düşünüyorum.
Çin ve liderleri Avrupa ülkeleriyle ilişkilerden bahsederken her zaman tek bir noktayı vurguluyorlar: adil, dengeli ve saygılı bir ilişki kuralım, her düzeyde daha fazla güven, işbirliği ve görüş alışverişinde bulunalım ve karşılıklı menfaatlerimiz doğrultusunda uyumlu ve müreffeh bir kalkınma gerçekleştirelim. Bunu oldukça samimi ve adil buluyorum, ancak diğer tarafın, AB liderlerinin aynı vizyon ve yaklaşımı paylaştığını söyleyemem."
'Belgrad'da Mao Zedung anıtı dikilmesini talep edeceğiz'
"Çin ve Sırbistan arasında resmi olarak ilan edilen 'demirden dostluğun' daha da güçlendiğini görmek istiyoruz. Partimiz yerel makamlardan Belgrad'da Mao Zedong anıtının dikilmesini ve 1999 yılında NATO'nun ülkemize yönelik saldırısında bombalanan Çin Büyükelçiliğinin yanındaki caddeye kurbanların adının verilmesini talep edecektir. Aynı kaderi paylaştık, aynı mücadelelerin içindeydik ve ortak perspektifler arıyoruz.
Çin ile yakın işbirliği içerisinde bu perspektiflere ulaşılabileceğinden eminiz, tıpkı dünya liderlerinin Çinli yetkililerle aynı ilkelere sahip olması halinde Ukrayna ve Gazze'de çok yakında barışa ulaşılabileceği gibi - derhal ateşkes, derhal müzakereler, daha fazla silah göndermeyi durdurma, insanların acı çekmesini durdurma. Sorumlu ve makul tek çözüm budur."
YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN TIKLAYIN