Finansal Hizmetler Güven Endeksi kasımda yükseldi Finansal Hizmetler Güven Endeksi kasımda yükseldi

Recep Erçin 

Otomotiv sektöründe Çin devrimi yaşanıyor. Yeşil teknolojiler konusunda dünyada adından söz ettiren Çin, geliştirdiği elektrikli araçlarla Avrupa ve Amerika pazarında hatırı sayılır bir yer edinmeye başladı. Küreselde yaşanan tedarik krizi döneminin hemen ardından birçok sektörde olduğu gibi otomotivde de öne çıkan Çin, girdiği pazarlara yatırım yapmaya da başladı. Çinli dev BYD, Avrupa'dan sonra Türkiye için de yatırım mesajı vermekle kalmadı TC Cumhurbaşkanı nezdinde protokol imzalandı. Yatırımın Manisa'da yapılacağı bilgisini de basında yer aldı.

Özhamaratlı: İş birliği olmasını isteriz 

Otomotiv tarafında yeni yatırımların da yolda olduğunu CGTN Türk olarak sizlere BYD yatırımın açıklandığı günlerde aktardık. Peki Türk iş dünyası Çin'den gelecek otomotiv yatırımını nasıl yorumluyor. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, "Çin gerçeğini kabul etmemiz lazım. Çin devasa bir güç. Bu güç ile ilişkimizin işbirliği yönünde olmasını isteriz. BYD yatırımı buna işaret ediyor. Yeni yatırımların da gelmesini sağlayabilir. Geniş bir tedarik sanayimiz var onun daha da gelişmesine faydası olacaktır diye düşünüyorum. Onun için de gerekli önlemlerin alınması ve yönlendirmenin yapılması gerekir." ifadelerini kullandı.

Aydın: İnanılmaz bir olay 

İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi ve İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sami Aydın, "BYD'nin Türkiye'ye gelmesi inanılmaz bir olaydır. Türkiye iç piyasası çok aktif olan bir ülke ve Avrupa'ya, Afrika'ya ve Rusya'ya çok yakın. Biz kendi arabamızı ürettiğimizde hep aklımda geçiriyordum. İkinciyi, üçüncüyü üretelim diye. Çin'in 60-70'in üzerinde markası olduğunu duyuyoruz. Bizim bir tane var. İkinci araba gelirse rekabet artacağından dolayı kalite getirecektir ve fiyat avantajı getirecektir. Hiçbir pazar tek arabaya bırakılamaz." dedi.

'Başka yatırımların öncüsü olacak'

BYD'nin gelmesinin hem başka ülkelerden başka yatırımların da öncüsü olacağını ifade eden Ali Sami Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunları bir kenara koyuyorum. Herkes şunu söylüyor; işte araba gelecek sadece monte olacak. Tofaş da Renault da böyle başladı. Türkiye şu an Avrupa'daki üreticilerin tedarikçisi konumunda. Elektrikli otomobilde BYD'nin gelmesi ile hem biz onlardan öğreneceğiz hem de ileriye dönük olarak yan sanayide söz sahibi olacağız diye düşünüyorum." 

Tecdelioğlu: Yerlilik oranı yıldan yıla artmalı 

Otomotiv sektörüne de tedarik sağlayan sektörlerden olan bağlantı elemanları sektöründe faaliyet gösteren İSO Meclis Üyesi Mustafa Tecdelioğlu da, "Montaj sanayi yerine her sene yerlilik oranı arttırılarak devam edecek bir yatırım olursa ülkemiz açısından faydalı olur diye düşünüyorum. Anlaşma şartlarını bilmiyorum ancak 5-6 yıl içinde en an gerçek anlamda üçte iki oranında yerlileşirse faydalı olur. Onun da en az yarıdan fazlası milli ve yerli firma olması koşuluyla... Yoksa yarın Çin'den de yan sanayisini getirir ona ürettirip montaj yaptırıp onu da yerli yazarsa olmaz. Gerçek anlamda bu ülkeye katkı sağlaması lazım. Tabi ki bir yılda olacak iş değil ama bu 5-6 yılda oraya gelmeli. On yıl içinde de yerlilik oranı daha da artmalı. Ama şu da bir gerçek ki bu dönemde bir büyük yabancı yatırımın ülkemize gelmesi önemli." mesajı verdi.