Türkiye

Sahte içki tehlikesi! Zehirlendiğimizi nasıl fark ederiz? Sahte içki nasıl anlaşılır?

İstanbul’da sahte içki nedeniyle hastanelere başvuran 11 kişi hayatını kaybetti. Sahte içki vakaları, tüm yurtta giderek artıyor ve bu durum endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. Peki, sahte içki nasıl anlaşılır? Sahte içkilerde hangi belirtiler dikkat çekicidir? İşte detaylar...

Tüm yurtta sahte içki vakalarının artışı devam ederken, İçişleri Bakanlığı 81 ilde gerçekleştirilen "Çengel-16" operasyonlarının ayrıntılarını paylaştı. Yapılan operasyonlarda, 55 bin 105 litre sahte ve kaçak alkol ile 4 bin adet sahte bandrol ele geçirildi. Ayrıca, sahte alkol üretimi yapan 46 şüpheli gözaltına alındı.

Bu operasyonlar, sahte içki üretimi ve satışına karşı yürütülen mücadelede önemli bir adım olarak dikkat çekti. 

İçkinin sahte olduğu nasıl anlaşılır?

Sahte içkiyi koku veya tat yoluyla anlamak genellikle mümkün değildir. Uzmanlar, özellikle açık şekilde sunulan şişeler konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Şişelerdeki barkod ve etiketler, sahte içkiyi tespit etmek için önemli ipuçları sunar. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) mobil uygulaması olan bandrollü ürün izleme sistemiyle alkolün sahte olup olmadığı kolayca kontrol edilebilir. Bunun için şişe üzerindeki barkodun telefona okutulması yeterlidir.

Zehirlendiğimizi nasıl anlarız?

Daha ucuz olduğu için tercih edilen sahte içkinin sonuçları, zamanla ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Metil alkolün türü ve tüketilen miktarına bağlı olarak, sahte içkinin zararları değişiklik gösterebiliyor. Metil alkol zehirlenmesinin erken belirtileri arasında bilinç kaybı, baş dönmesi ve aşırı uyku hali yer alıyor. Sahte içki tüketenlerde görme kaybı, metil alkolün göz sinirlerinde neden olduğu hasar sonucu ortaya çıkabiliyor.

Bunun yanı sıra, beyinde meydana getirdiği tahribat nedeniyle denge kaybı, yürüme güçlüğü, hareketlerde kısıtlanma ve düşünce bozuklukları gibi ciddi problemler de görülebiliyor.