Çin

Sadece birkaç saat arayla Çin ile ABD hangi farklı eylemi gerçekleştirdi?

Seçimi kazanan Donald Trump göreve başlamadan önce ABD’nin en büyük üç ticaret ortağına tarife planlarını açıkladı. Bu karar, küresel piyasada ciddi huzursuzluğa ve geniş eleştirilere neden oldu. Ancak diğer taraftan Çin’e bakarsak, Beijing'de küresel tedarik zincirinin istikrarını teşvik etmeyi amaçlayan “2. Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı” (CISCE) açıldı ve dünyanın her yerinden şirketler coşkuyla katıldı.

Luo Laian

Trump, sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, başkanlık görevini devraldığında Meksika ve Kanada'dan gelen tüm ürünlere yüzde 25, Çin'den gelen ürünlere ise yüzde 10 gümrük ilave vergisi uygulayacağını duyurdu. Trump, “Bu tarife, fentanil başta olmak üzere uyuşturucular ve tüm düzensiz göçmenlerin ülkemizi istilasını durdurana kadar yürürlükte kalacaktır” ifadelerini kullandı.

The Washington Post gazetesi, söz konusu tarife planlarının başarısızlığa kavuşacağına ve tarife cezalarının kapsamını genişletmenin son derece dar görüşlü olduğuna işaret etti. New York Times dergisi ise, Trump’ın tarife planlarının en büyük ticaret ortakları ile ABD arasında, diplomatik ve ekonomik kaosun tohumlarını ektiğini belirtti.

Trump'ın tarife planlarının açıklamalarından sadece birkaç saat sonra, “2. Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı” açıldı. Fuara 69 ülke ve uluslararası örgütten katılan işletme ve kuruluşların sayısı 620’yi buluyor. Apple CEO'su Tim Cook da dahil olmak üzere Amerikalı katılımcılar ilk sırada yer alıyor. Cook, “Apple'ın tedarik zinciri için Çin'den daha önemli bir yer yok” ifadelerini kullandı. Apple şirketinin dünyadaki 200 büyük tedarikçisinin yüzde 80'inden fazlasının Çin'de fabrikaları var.

ABD bir zamanlar en açık pazarlardan biriydi. Ancak bugün ABD artık küreselleşme karşıtı ve korumacılıkla eşanlamlı hale geldi. Çin ise yeni bir küreselleşme turunda lider rol oynamaya başladı. Çin, dışa açılımı genişleterek ortak kalkınmayı gerçekleştirmek için tüm ülkelerle birlikte çaba harcıyor.