Çin

Rio zamanı! Küresel Güney, Çin'den çözüm bekliyor

2024 G20 Zirvesi'nin ana teması "Adil Bir Dünya ve Sürdürülebilir Bir Gezegen İnşa Etmek" olarak belirlendi.

Çin Medya Grubu’na (CMG) bağlı CGTN tarafından yapılan anket, dünya genelinden katılımcıların Çin’in küresel ekonomik büyümeye ve küresel ekonomik yönetişime katkılarını olumlu değerlendirdiğini gösterdi.

Ankete katılanların yüzde 80,9'u, G20'nin tarafların iş birliğini güçlendirmesi ve kalkınma fırsatlarını paylaşması için bir platform olduğunu belirterek, küresel belirsizlikler ve zorlukların üstesinden gelmek için ortak çabalara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Katılımcıların yüzde 67,1’i, G20 Zirvesi'nin Küresel Güney ülkelerinin kalkınma ihtiyaçlarına yanıt vermesini ve bu ülkelerin uluslararası ilişkilerdeki rol ve etkilerini artırmasını umuyor.

Ankete katılanların yüzde 73,4'ü de G20 üyelerinin, Küresel Güney için endişe konusu olan iklim yönetişimi üzerindeki uluslararası iş birliğini teşvik etmesini ve küresel ekonominin yeşil dönüşümüne öncülük etmesini bekliyor.

En büyük gelişmekte olan ülke ve Küresel Güney'in önemli bir üyesi olan Çin, G20'nin çok taraflı iş birliği mekanizması aracılığıyla Küresel Güney ülkelerinin uluslararası ilişkilerdeki sesini ve temsil gücünü artırmayı istiyor.

Afrika Birliği'nin G20'ye katılımını açıkça destekleyen ilk ülke olan Çin, Kuşak ve Yol kapsamında 150'den fazla ülkeyle ortaklık kurdu, Küresel Kalkınma İnsiyatifi’ni ilerletmek için BM dâhil olmak üzere 100'den fazla ülke ve uluslararası kuruluşla iş birliği yaptı.

Sosyal medyada konuyla ilgili paylaşımlara gelen yorumlardan birinde dendiği gibi: "Çin, dünyanın izlemesi için yeni bir model belirliyor."

Bunun yanı sıra, CGTN’nin anketine katılanların yüzde 92,8'i, Çin'in, Küresel Güney ülkelerinin küresel yönetişimdeki temsil gücünü ve sesini yükseltmeye önemli katkılarda bulunduğu kanısında. Katılımcıların yüzde 91,4'ü, Çin'in Küresel Güney ülkelerinin kalkınmasının, canlanmasının ve ortak refahının artırılması için önemli bir güç olduğuna inanıyor.

CGTN’nin İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Arapça ve Rusça platformlarında yapılan ankete 24 saat içinde 7 bin 469 kişi katıldı.