Ulusal İstatistik Bürosu, Çin'in ulusal ekonomik ve sosyal gelişiminin 12 bölüm halinde kapsamlı bir analizini sunan 2023 Ulusal Ekonomik ve Sosyal Kalkınmasına İlişkin İstatistik Bildirisini yayınladı. 2023 yılı Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYİH)  126 trilyon yuan'ı (17,51 trilyon dolar) aşması ve yüzde 5,2'lik büyüme oranı gibi bazı dikkat çekici veriler daha önce açıklanmış olsa da bu veriler istatistiksel yayının önemini ve değerini azaltmıyor. Zira bu tebliğ, Çin ekonomisinin mevcut durumunun anlaşılmasında en kapsamlı rapor olarak kabul edilebilir.

İstatistiksel bildiri Çin ekonomisinin geçen yılki önemli gelişmelerini çeşitli boyutlarda sunuyor. Özellikle ekonomik yapısal dönüşüm, yeşil ve düşük karbon unsurları, yeni büyüme etkenleri ve geçim kaynaklarının iyileştirilmesiyle ilgili içerikler dikkat çekici.

Rakamlar üretim verimliliğini kanıtlıyor

Nihai tüketim harcamaları, GSYİH büyümesini yüzde 4,3 puan artırdı, üçüncül sanayinin yıllık büyümesi yüzde 5,8 oldu ve yüksek teknolojili imalat sanayinin katma değeri yüzde 2,7 arttı. Hidroelektrik, nükleer enerji, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi gibi temiz enerjilerden üretilen elektrik, bir önceki yıla göre yüzde 7,8 arttı, bu da yeşil ve düşük karbona geçişin derinleştiğine işaret ediyor. 1 trilyon yuanı aşan "yeni üç ürün" ürünlerinin ihracat atılımı ve yaklaşık 400 bin yüksek teknoloji kuruluşunun inşası, yeni ekonomik büyüme itici güçlerinin içeriğini doğrudan vurguluyor. Ülke genelinde toplam milli gelirdeki ve bölge sakinlerinin kişi başına harcanabilir gelirindeki büyüme oranı, GSYİH'yi aştı ve kentsel ankete katılan ulusal işsizlik oranı, bir önceki yıla kıyasla 0,4 yüzde puan azaldı.

Bununla birlikte istatistik tebliği ve ilgili yorumları, kalitenin etkili bir şekilde artırılmasının ve niceliğin makul şekilde büyümesinin, yüksek kaliteli gelişme aşamasında nasıl karşılıklı olarak birbirine bağımlı ve birbirini güçlendirdiğinin ayrıntılı bir kanıtı niteliğinde. Bir yandan, modern bir endüstriyel sistemin inşasındaki ilerleme, yeni avantajların ve yeni dinamiklerin sürekli güçlendirilmesi ve inovasyona dayalı gelişmeye yönelik stratejik çaba, üretim verimliliğinin sürekli olarak artmasıyla birlikte yeni bir yükselişe yol açtı.

Gelişmenin zemini

Ekonomik ve sosyal kalkınmaya ilişkin bu tür ayrıntılı istatistikler dünya çapında yaygın değildir ve özellikle dış dünyadan Çin ekonomisine ilişkin farklı görüşler göz önüne alındığında, dikkatle okunmaya değerdir. Bildiride Çin'in ekonomik ve sosyal gelişiminin temellerinin ayaklarımızın altındaki toprak kadar geniş ve sağlam olduğunu görüyoruz.

Çin ve ABD dışişleri bakanları görüştü Çin ve ABD dışişleri bakanları görüştü

Tarım, hizmetler, ticaret, çevre koruma, kültür turizmi, sağlık ve spor gibi sektörlerin tümü, belirli düzeyde bazı farklılıklarla hızla gelişiyor, ancak hiçbiri önemli ölçüde geride kalmıyor. Bu, benzersiz olmasa da, dünyadaki büyük ekonomiler arasında nadir görülen bir durumdur.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, dünyanın en büyük, en kapsamlı ve donanımlı üretim sistemine sahiptir. Aynı zamanda Çin, dünyanın en büyük ikinci mal tüketici pazarı, en büyük çevrimiçi perakende pazarı ve dünyanın ikinci en büyük "veri madeni"dir.

Üstelik yeni açıklanan veriler, Çin'in dünyanın en büyük 100 bilimsel ve teknolojik yenilik kümesi sıralamasında ilk sıraya sıçradığını gösteriyor. Veriler ulusal ekonominin sağlıklı işleyişi için gereken temel, hızlı gelişimi için gerekli unsurlar, ister yeni teknolojik devrimleri beslemek için gereken ortama sahip olduğuna anlamına geliyor. Bu bildiride yalnızca Çin ekonomisinin "büyüklüğü" değil, aynı zamanda Çin ekonomisinin "yapısını" da yansıtmaktadır.

Diğer Çin haberleri için tıklayınız.