Türkiye’nin önde gelen iletişim bilimcilerinden, gazeteci, yazar, şair Prof. Haluk Şahin’e Çin’de düzenlenen İpek Yolu Uluslararası Şiir ve Sanat Festivali’nde İpek Yolu Uluslararası Şiir Ödülü verildi.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Shaanxi eyaletinde Uluslararası Şairler Federasyonu ile İpek Yolu Kültür Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği  İpek Yolu Uluslararası Şiir ve Sanat Festivali’nde Haluk Şahin’in “Büyüyor Üzümler Bağlarda” kitabı ödül alan alti kitaptan biri oldu. Şahin adına ödülü, ünlü Çinli şair Cao Shui aldı.

Çin’den gelen ödül için “Sürpriz oldu.  Onur duydum.” diyen Haluk Şahin, ödüle giden yolu sosyal medya sayfasında şöyle anlattı:

“Hiç ödül avcısı olmadım. Dandik ödüllerden hep uzak durdum.  Önerilen bir kaç tanesini de reddettim.

Bazı ödüllerin getirdiklerinden fazlasını götürdüğünü biliyorum.

Bir ömrün hasadı arasında iki  kez “yılın köşe yazarı” ödülü, yurtdışından alınan iki televizyon haberi ödülü ve “Homeros Ödülü’ gibi almaktan övünç duyduklarım da vardır.

Çin’den gelen ödül bunların arasında yer alacaktır.

Evet, Çin’den!  Nasıl mı oldu?

"Büyüyor üzümler bağlarda"

Geçen yaz Homeros Okuması için adaya gelen ünlü Çinli şair Cao Shui’ye armağan olarak Türkçe, Yunanca, İngilizce “Büyüyor Üzümler Bağlarda” kitabımı da vermiştim.  Çok beğenmiş. Çin’e döndükten sonra İpek Yolu Uluslararası Şiir Ödülü jürisine vermek dileğini iletti. “Tabii” dedim. Onlar da “toplu şiirler”  ödülüne layık görmüşler. Ödül alan altı kitaptan birisi benimkiymiş!

Sürpriz oldu.  Onur duydum.

O kitaba adını veren şiirciği sizler de hatırlayabilirsiniz:

“Üzülme

Yasağa rağmen

Büyüyor üzümler bağlarda.”

Artı 1 televizyonunda olduğumuz dönemde, Gezi olayları bağlamında alınan bir yasak kararı üzerine,  sevgili Özlem Gürses’in isteğiyle  bültenin sonunda okumak üzere yazılmıştı.

Bu bağlamda oyun yazarı ve gazeteci dostum Refik Erduran’ı anmadan geçemem.  Kitabı çıkışından bir süre sonra ona vermiştim, telefon etti ve “Çok beğendim. Edebiyat ve basın dünyasındaki yansıması ne oldu?” diye sordu.

“İlk yansıma sizden gelen bu telefon” dedim.

“Yapma! Ne zaman bu kadar hödükleştik biz?” diye sordu.

O sorunun yanıtı uzundur.  Zaman zaman burada değiniyorum.  Sosyal medyada gördüklerim hödüklüğün hangi boyutlara vardığını anlamama yardımcı oluyor.

Ne gam!  Biz şiirimizi yazarız.

Adaiku nedir?

O şiirleri çıktığında şöyle anlatmıştım:

“Adaiku”lar, üç dizelik minik şiirler. Japonların “haiku”larından ilhamla koydum bu adı.

Bu şiirlerin yazıldığı Bozcaada’nın bir minievren, sonsuz evrenimizin küçülüp bir adaya sığmış hali olduğuna inanıyorum. Büyük evrende ne oluyorsa, Bozcaada’da da onlar oluyor. Burada olanlar damıtılırsa bütün insanlığın gerçekliğine ulaşabiliriz.

Adaikular benim minimalist halim, en az sözle en fazla şeyi söyleme çabam. Ya da,  evreni damıtma denemem.

Bahçede örümcek ağına takılmış ve hâlâ ölmemiş bir sineği anlattığım adaiku örneğin, tüm hayatı anlatıyor aslında; birçoğumuzun hayat karşısındakini trajikomik çırpınışını...

Bir çiçeğin açılıp kapanması yahut bir su damlasının yaprağın üstünden toprağa düşene kadarki yolculuğu müthiş bir serüvendir dikkatlice bakarsanız.”

Öyle anları yakalamak,  bize şiirin verdiği bir marifettir.

Ve marifet iltifata tabidir.

Çevirmenlerim Ayşe Şahin ile Eli Kovi’ye, yayıncım Kadir Aydemir’e ve başta Cao Shui  olmak üzere Çin’deki şair dostlara teşekkürlerler”

Haluk Şahin kimdir?

Haluk Şahin, 1 Ocak 1941 tarihinde Ağrı’da subay bir baba, öğretmen bir annenin çocuğu olarak; babası Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesi Sürbahanköyünde görevli iken doğmuştur. Çocukluğunun ve öğrenciliğinin çoğu anneannesinin yanında Bursa'da geçti. Bursa Erkek Lisesi'nin son sınıfında okurken AFS bursu alarak bir yıllığına Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti, oradan diploma aldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1964 yılında mezun oldu. 1968 yılında UNESCO bursuyla Amerika’ya giderek Indiana University'de gazetecilik yüksek lisansını yaptı ve 1972 yılında bitirdi. Aynı üniversiteden kitle iletişimi dalında doktorasını 1974 yılında bitirdi. Türkiye'nin ilk kitle iletişim doktoru ünvanını aldı. Dönüşünde, 1974 yılında, TRT'de Genel Müdür İsmail Cem'in televizyon program danışmanı oldu

1975 yılında Politika gazetesinde Genel Yayın Müdürü Yardımcısı olarak yazılı basına geçti. Medya sektöründe çeşitli görevlerde bulundu. Nokta ve Tempo dergilerinde Genel Yayın Yönetmenliği, Politika, Nokta, Hürriyet, Hürgün, Gazete, Güneş, Cumhuriyet gibi dergi ve gazetelerde araştırma bölümü başkanlığı, danışmanlık ve köşe yazarlığı yaptı.

Çin tarihin doğru tarafında: İşgali sonlandırmak seçenek değil sorumluluk Çin tarihin doğru tarafında: İşgali sonlandırmak seçenek değil sorumluluk

1977-1983 yılları arasında ABD'de üniversitelerde kitle iletişimi dersleri verdi. Kitle iletişimi konusunda yaptığı araştırmalar ve dünyanın önde gelen bilimsel iletişim dergilerinde ve kitaplarda yayınlandı.

1992 yılından 1999'a kadar Uğur Dündar’ın Arena programının editörlüğünü yaptı. Aynı zamanda Kanal D Haber Koordinatörlüğü görevinde bulundu.

1998'den itibaren 17 yıl İstanbul Bilgi Üniversitesi, İletişim Fakültesi’nde iletişim profesörü olarak dersler verdi,  Televizyon Gazeteciliği Program Koordinatörü olarak görev yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi olan Haluk Şahin, İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD)'ın başkanlığına seçildi. Basın Konseyi'nde Genel Sekreter olarak çalıştı.

Haluk Şahin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından köşe yazısı dalında iki kez yılın gazetecisi seçildi. Üçü şiir kitabı olmak üzere 27 kitabı var.

Haluk Şahin, uzun zamandır Bozcaada'da yaşamını sürdürmektedir.