Çin

Otomotivde yeni dönem: Çin menşeli araçlara yönelik ek vergiler ve etkileri

Türkiye Ticaret Bakanlığı tarafından 8 Haziran’da yapılan açıklamada, Çin menşeli içten yanmalı ve hibrit motorlu binek otomobillere yüzde 40 ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar verildiği ve bu değişikliğin 30 gün sonra yürürlüğe gireceği duyuruldu. Bu kararın gelecekte Türk piyasasını nasıl etkileyeceğini, SWM Türkiye Ticari Operasyonlar Direktörü Burak Azmanoğlu CGTN Türk okuyucuları için değerlendirdi.

Çinli otomobil markalarının Türkiye pazarına yönelik stratejilerinin, bu ek vergilerle birlikte değişiklik gösterebileceğini belirten Azmanoğlu, “Genel olarak Çinli üreticilerin Türkiye pazarından tamamen çekileceğini düşünmüyoruz. Bazı markalar fiyat politikalarını yeniden belirlerken, bazıları da yerel üretim gibi alternatif çözümler üzerinde durabilir. Hâlihazırda bazı markaların üretimle ilgili planlamalarını açıkladıklarını basında okuduk.” diye konuştu.

Getirilen ek vergilerden sonra en çok merak edilen konulardan bir tanesi tüketicilerin tepkisiydi. Azmanoğlu bu konuyla ilgili, “Türk tüketicilerin bu ek vergilere yönelik tepkileri farklılık gösteriyor. Genel olarak tüketicilerin bu karardan memnun olmadığını söyleyebiliriz, çünkü artan fiyatlar araç alım kararlarını olumsuz etkileyebilir.” dedi.

“Çin otomotiv endüstrisi küresel otomotiv endüstrisinin gelişimini sağlıyor”

Çin’in birçok ülkede otomotiv endüstrisine yaptığı yatırıma dikkat çeken Azmanoğlu, “Çin otomotiv endüstrisi ve Çin markaları şu anda küresel otomotiv endüstrisinin gelişimini sağlıyor ve birçok ülkede önemli yatırımcılardan biri konumunda. Şu anda bu ek vergilerin geri alınmasıyla ilgili net bir bilgiye sahip değiliz. Ancak SWM Türkiye olarak, her türlü senaryoya karşı stratejik planlamalar yapıyoruz. Vergilerin geri alınması durumunda bu duruma hızlıca adapte olabilecek esnek planlarımız mevcut. Türkiye'deki varlığımızı sürdürmek ve pazar koşullarına uyum sağlamak için stratejik adımlar atmaya devam edeceğiz.” diye belirtti.

Azmanoğlu, ek vergilerin getirdiği zorlukların, yatırım ve üretim planlarında değişikliklere yol açabileceğini belirterek, “Yasal düzenlemelerin sık sık değişmesi yatırım planlarımızı riske atabilir. Bununla birlikte Türkiye uzun vadede iş geliştirmek açısından kritik bir bölge ve hedeflediğimiz noktaya gelene kadar Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edeceğiz,” diyerek sözlerini tamamladı.

Çin menşeli otomobillere getirilen yüzde 40 ek gümrük vergisinin, Türkiye otomotiv piyasasında kısa vadede bir yavaşlamaya neden olması beklenirken, uzun vadede yerli üreticilerin güçlenmesine ve Çinli markaların yerel üretim yapma olasılıklarını değerlendirmesine yol açabilir. SWM Türkiye, bu süreçte stratejik adımlar atarak Türkiye pazarında kalıcı olmayı ve rekabet gücünü korumayı hedefliyor.

Zülal Çelik ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

ü