RECEP ERÇİN

Otomotiv Sanayii Derneği 50. yılını kutladı. 1974 yılında kurulan Türkiye otomotiv sanayisinin çatı kuruluşu Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, Türk otomotiv sanayisinin geçmişinin 1940’lara dayandığını hatırlattı. Cengiz Eroldu, “Montaj sanayi olarak başlayan yolculuğumuz ciddi bir inanmışlık, emek ve iş birliği sonucunda bizi bugün 2 milyon adedin üzerinde üretim kapasitesiyle dünyanın neredeyse her ülkesine araç, komponent ve mühendislik ihracatı yapan bir küresel oyuncu haline dönüştürdü. Son 10 yılda 248 milyar dolar ihracat ve 65 milyar dolar dış ticaret fazlasıyla ülke ihracatının yüzde 16’sını gerçekleştirdik. Bugün ulaştığımız noktada 60 bini direkt olmak üzere değer zincirinde toplam 550 binin üzerinde istihdam sağlıyoruz. Yine son 10 yılda 11 milyar doların üzerinde yatırım ile ülkemiz ekonomisine sağladığımız katkıyı her sene bir üst seviyeye taşıyarak yolculuğumuza devam ettik.” dedi.

KRİTİK DÖNEMDE GELEN YATIRIM

Söz yatırımlardan açılmışken düzenlenen toplantıda Çinli dev otomotiv üreticisi BYD'nin Türkiye yatırımına da işaret eden OSD Başkanı, “Bu kritik dönemde yeni yatırım kararlarından ülkemizin pay alması, otomotiv ekosisteminin gelişimi ve ülkemiz ekonomisinin büyümesini sürdürmesi büyük önem taşıyor. Bu konuda kamu yönetimimizin de büyük bir gayret içinde olduğunu görmekteyiz. Özellikle son dönemde yapılan düzenlemelerin hem ülkemize gelecek yeni yatırım kararlarını hızlandırmak hem de iç pazarda yerli ürünlerin rekabetçiliğini korumak açısından çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Kamuoyu ile paylaşılan BYD yatırım kararı da kamu yönetimimizin uyguladığı politikaların önemli bir yansıması oldu. 1997 yılından bu yana ülkemize yeni bir yabancı sermaye otomotiv yatırımı gelmediği dikkate alındığında, bu kararı otomotiv ekosisteminin daha da gelişmesi için önemli bir fırsat olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ücretli çalışan sayısında rekor seviye Ücretli çalışan sayısında rekor seviye

BAŞKA OYUNCULAR DA GELEBİLİR

BYD yatırımının Otomotiv Sanayi Derneği'nin 50. yıl kutlamasına denk gelmesini “Bence çok iyi oldu.” diyerek yorumlayan OSD Başkanı Eroldu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında baktığımızda otomotiv sanayini büyüten bir konu. Biz bu konuyu yanılmıyorsam ocak ayındaki toplantıda konuşmuştuk. Öncelikle otomotiv sanayi olarak rekabetten uzaklaşmak doğru bir şey değil. Çünkü rekabet insanı dinç tutuyor. Bence mesela en son ABD’nin aldığı, kendisine o kadar koruma duvarları yapması da doğru bir şey değil. Çünkü Amerikan otomotiv sektörü geriye gider. Siz pazarı kapatabilirsiniz ama o zaman ne olur, müşteriler daha pahalıya ürünleri alırlar, teknolojik olarak daha az gelişmiş ürünler alırlar. Yani ABD’nin aldığı karar da bence rekabetten tamamen kendisini ayrıştırmak orta ve uzun vadede zarar verir. Belki kısa vadede birtakım kazanımları olur. O açıdan da bence BYD yatırımı Türkiye’deki diğer oyuncular için de iyi bir şey, buradaki rekabet bütün oyuncuları dinç tutacak. İkincisi de Çin’den belli bir teknoloji transferi de ülkeye gelecek. Bunları alt alta koyduğum zaman aslında hükümetin koyduğu vergilerin de doğru olduğunun bir göstergesi. Çünkü bir yerde yatırımı hızlandıran bir şeye dönüştü aslında yani yüzde 10 olan gümrük vergisine konulan yüzde 40 ek yükümlülükler yatırım yapma kararlarını da hızlandırdı bence. BYD’nin arkasından başka oyuncular da gelebilirler, bunların hepsi Türkiye için bence son derece önemli.”

İTHALAT BİR MİKTAR AZALABİLİR

BYD dışında yatırımların da gelebileceğini kaydeden OSD Başkanı Eroldu, şunları aktardı: “Bence devamı gelebilir. OSD ile doğrudan temasta bulunan şu anda yok ama daha önce görüştüklerimiz oldu. Bize de gelip danışanlar oldu ama bence olabilir çünkü Türkiye hem kendisi önemli bir pazar, ben hep şunu söylüyordum zaten Türkiye’nin kendisi, pazarın büyüklüğü bir teşvik zaten. Pazarı biz biraz daha büyütebilirsek aslında çok oyuncu zaten gelmeye doğru hareket edecek. Zaten hep konuştuğumuz yeni teknolojilere yatırım yapılması da aslında bir ölçek sorunu. Biz Türkiye’deki ölçeği ne kadar büyütebilirsek Türk otomotiv sanayisini de o kadar daha teknolojik hale getirebiliriz. Öbür türlü doğal olarak bu teknolojik ürünler pahalı yatırımlar belli bir ölçek olmadığı zaman da bu işlerin dışında kalacağız. Ama bence Çinli oyuncuların ki şu anda ölçeklerinden dolayı teknolojik olarak da dünyada ileride gidiyorlar Türkiye’de yatırım yapmaları bence son derece önemli. Ki diğer sevindirici konu da ben Bakanlığın açıklamasında Ar-Ge merkezini de gördüm, o da bence son derece değerli. Zaten bugün mesela Huawei gibi şirketlerin Türkiye’de ciddi Ar-Ge merkezleri var. Çok ciddi Ar-Ge kullanıyorlar burada yani üretimleri olmasa da Çinlilerin zaten Türkiye’deki Ar-Ge teşviklerinden ve iş gücü kaynaklarından dolayı da Türkiye’de bir Ar-Ge alışkanlıkları var. Bence o da son derece pozitif. Bu alınan ek vergilerin sektöre etkisi ne olur? Benim burada beklentim Çinli ithalatçılarda yüzde 20-30 arasında bir fiyat artışı söz konusu olabilir. O da onların Türkiye’de yaptıkları satışları bir miktar azaltır diye düşünüyorum. Yani pazarı bir miktar küçültebilir o açıdan. Çünkü bir de Türk müşterisi Çinli araçlarda bazı markaları bir fırsat olarak da gördü. Belki alma saiki olmayanlar da araç aldılar bu fırsatı değerlendirmek için. Onun için de pazarın küçülmesi yönünde de bir miktar etkisi olabilir ama muhakkak ki dış ticaret dengesine olumlu katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.”