Türkiye

Ogün Samast'ın 'FETÖ adına suç işlemek'ten yargılandığı dava ertelendi

Hrant Dink'i silahlı saldırıyla öldüren Ogün Samast'ın, 'Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davaya bugün devam edildi. Samast savunmasında "Benim FETÖ ile uzaktan yakından alakam yoktur" dedi. Mahkeme, Ogün Samast'ın adli kontrol tedbirinin devamına hükmederek duruşmayı kararın açıklanması için 10 Ocak tarihine erteledi.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastinin tetikçisi Ogün Samast, Bolu F Tipi Cezaevi'nden koşullu salıverilme kapsamında 15 Kasım 2023'te tahliye edildi. Tahliyesinin ardından Samast hakkında, 'Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlanıp, 17 Kasım'da iddianame düzenlendi.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava, hukuki irtibat nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in arasında bulunduğu 11 sanığın yargılandığı dava ile birleştirilmişti. Samast'ın, birleşen 11 sanıklı örgüt davası çerçevesinde yargılanmasına bugün devam edildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 'suça sürüklenen çocuk' sıfatıyla Ogün Samast, Trabzon Adliyesi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmaya diğer sanıklar da SEGBİS ile bağlanırken, Dink ailesinin avukatları ve sanık avukatları da salonda hazır bulundu.

Dink ailesinin avukatı konuştu

Dink ailesinin avukatı Havva Hülya Deveci, mütalaaya karşı beyanında, "Cinayetin işlenmesinin hemen ardından, bu olayın örgüt kapsamında gerçekleştiğine dair düşüncelerimizi ve iddialarımızı ilettik. Açılan soruşturma dosyalarında cinayetin siyasi bağının koparılmasına ısrarla tanık olduk. Mahkemeler yanlış yönlendirilerek yargılamanın uzatılmasına sebep olunduğu için mütalaaya katılmıyoruz" ifadelerini kullandı.

'Bana yapılanın adı komplodur'

Sanık Erhan Tuncel savunmasında, "Hrant Dink'in öldürülmesine sebep verebilecek her şeye engel olmaya çalıştım. Suikasta engel olunması için tedbir alınması amacıyla insanları uyaran da bendim. Olaydan sonra öğrendim ki hiçbir tedbir alınmamış. Belgeler yok edilmiş. İstihbarat tarafından bana bu yapılanın adı komplodur. Asıl sorumluları gizlemek için cinayeti ve diğer suçları üstüme yıkmaya çalıştılar. Beraat edeceğim delilleri de yok ettiler" dedi.

'Fetö ile ilgili suçlamaları kabul etmiyorum'

Tutuksuz sanık Ogün Samast, "FETÖ ile ilgili suçlamaları kabul etmiyorum, FETÖ ile hiçbir alakam yoktur, bu suçlamanın düşürülmesini istiyorum, mahkemenin mütalaaya uymasını istiyorum" dedi.

'Hayatım terörle mücadeleyle geçti'

Sanık Terörle Mücadele Müdür Yardımcısı Adem Sağlam, "Ben herhangi bir örgüt üyesi değilim. Benim meslek hayatım PKK gibi terör örgütleriyle mücadeleyle geçti" diye konuştu.

Sanık Tuncay Uzundal, "Olayla asla ilgim yok, FETÖ ve hiçbir örgütle de bir ilgim yok" dedi.

Duruşma 10 Ocak'a ertelendi

Sanık avukatları, müvekkillerinin beraatlerini istedi. Sanık Ali Fuat Yılmazer'in avukatına esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapabilmesi için son kez süre verilerek duruşma kararın açıklanması için 10 Ocak tarihine erteledi. Ogün Samast hakkındaki yurtdışı çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol şartlarının devamına hükmedildi.