Halk arasında “yıldız kayması” olarak bilinen ve yılda 8 kez gerçekleşen perseid meteor yağmuru bu yıl 11 Ağustos'u 12'sine bağlayan gece başladı.
Bilim insanlarına göre en yoğun olduğu dönemde saatte ortalama 100 meteorun geçişine ev sahipliği yapan perseid meteor yağmuru, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ndeki 2 bin 150 metre rakımlı Nemrut Dağı Ören Yeri'nde de gözlemlendi.
Aralarında CGTN Türk muhabirlerinin de bulunduğu medya mensupları ile astrofotoğraf meraklıları bu eşsiz anları görüntülemeye çalıştı.
Nemrut Dağı'nda eşsiz bir manzaraya tanıklık ettiklerini dile getiren Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Yelken, "Nemrut Dağı, bu tarz doğa olaylarının en iyi gözlemlendiği yerler arasında yer alıyor. Medya mensuplarının meteor yağmurunu görüntülemek üzere burada bulunmaları bizleri çok mutlu etti. Umarız ki çok güzel görüntüler yakalayıp, Nemrut Dağı'nı dünyaya daha güzel tanıtmış oluruz” dedi.
Kommagene Krallığı’na ait heykelleri ve yazıtlarıyla büyüleyici bir görünüme sahip olan Nemrut Dağı’nda gün batımı böyle görüntülendi.
Nemrut Dağı’na güneş yavaşça doğarken, heykellerin yüzeyleri ilk ışıklarla aydınlandı. Bu zaman diliminde, Nemrut’un mistik atmosferi ve doğal güzelliği bir araya geldi ve ziyaretçilere hem ruhsal hem de görsel bir şölen sundu.
Sabahın erken saatlerinde, günün ilk ışıklarıyla birlikte insanlar Nemrut Dağı'nda güneşin doğuşunu izlemek için zirveye çıktı.
Nemrut Dağı’nın zirvesinde, soğuk ve rüzgarlı koşullara rağmen, gün doğumunun muhteşem manzarası ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sundu.
Perseid meteor yağmuru nedir?
Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının bıraktığı partiküllerin her yıl ağustos ayında dünya atmosferine girmesiyle oluşan perseid meteor yağmuru bu adı gökyüzünde görünür saçılma noktası Perseus Takımyıldızı'na denk geldiği için alıyor.