Nauru, 2016 yılından bu yana, Demokratik İlerleme Partisi (DPP) yönetimiyle ilişkileri koparan 10. ülke olmuştu. Nauru'nun bu hamlesinin bir domino etkisi yaratması bekleniyor.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Taiwan Araştırmaları Enstitüsü'nden araştırmacı Liu Kuangyu, Nauru’nun komşusu olan Tuvalu'nun tıpkı Nauru gibi iklim değişikliği ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi faktörlerden büyük ölçüde etkilendiğini ve iklim alanında Çin’le iş birliğini geliştirmeye ihtiyacı bulunduğunu belirtti.

Sırada Guatemala mı var?

Guatemala'nın son 12 yıldaki ilk sol görüşlü Cumhurbaşkanı Bernardo Arevalo birkaç gün önce resmen yemin ederek göreve başladı. Geçen yılki seçim kampanyası sırasında Arevalo, seçildikten sonra Tek Çin ilkesini tanıyacağını ve Çin’le diplomatik ilişkiler kuracağını açıklamıştı. Bu, Guatemala'nın Taiwan bölgesiyle “diplomatik ilişkileri kesebileceğinin” işareti kabul ediliyor.

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan haberde, Taiwan makamlarının daha önce Nauru’nun bakanları ve senatörlerine binlerce dolar “sübvansiyon parası” ödediği ve 2018 yılında yardım proejleri adına Paragua’ya 350 milyon dolar sağladığı, ancak proje alanının hala çorak bir alan halde olduğu belirtildi. Gerçekler, para diplomasisinin dominoların birbiri ardına düşmesini engelleyemeyeceğini kanıtladı. Paralar sadece birkaç politikacının cebine girdi, ilgili ülkelerdeki yetkililerin yolsuzluğunu körüklemenin ve ilgili ülkelerde kaos yaratmanın yanı sıra, bu ülkelerin kalkınmasına ve halkın refahına gerçek fayda sağlamadı. Daha da önemlisi, dünyada para ile satın alınamayacak bazı şeyler var. Halkın çıkarlarını gerçekten düşünen hükümetlerin ve politikacıların DPP tarafından satın alınması imkânsızdır.

Farklı ülkelerin benzer yöndeki adımları, Tek Çin ilkesi temelinde Çin’le ilişki kurmanın genel bir eğilim olduğunu gösteriyor.

Orta ve Güney Amerika ve Karayipler'de, diplomatik ilişkilerin kurulmasından sonra Panama ve Çin, ticaret, yatırım, sivil havacılık, altyapı ve diğer alanlarda iş birliği içinde bir dizi sonuç elde etti. El Salvador'da Çin yapımı bir dizi proje tamamlandı ve istihdam ve ekonomik büyüme sağlandı. Honduras ile Çin arasında serbest ticaret anlaşması müzakereleri başladı ve 6. Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nda Honduras şirketleri önemli kazanımlar elde etti.

Uluslararası toplumdan Çin Uluslararası Havacılık ve Uzaycılık Fuarı’na yoğun ilgi Uluslararası toplumdan Çin Uluslararası Havacılık ve Uzaycılık Fuarı’na yoğun ilgi

Taiwan bölgesinin büyük miktarda mali yardım ve kaynak karşılığında zar zor sürdürdüğü sözde “diplomatik ilişkiler” sisteminin artık çökmekte olduğunu görüyoruz. Nauru’nun daha önce hiçbir uyarı yapmadan Taiwan’la sözde diplomatik ilişkileri kesmesi, domino etkisinin hızlandığının işareti. DPP hatalarından dönmezse, siyasi ve diplomatik olarak sıfırlanması yakındır…

ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ