Dünya

NATO Genel Sekreteri'nden ittifak üyelerine: "Ya daha fazla para harcayın ya da Rusça kursuna başlayın"

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa’daki NATO üyelerinin askeri harcamalarını ciddi şekilde artırmaları gerektiğini, aksi takdirde Rusça öğrenmeye başlamalarını 'tavsiye etti'.

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi (AFET) ile Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi’nin (SEDE) ortak toplantısının sonunda yapılan soru-cevap oturumunda konuşan NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, NATO üyelerinin üçte ikisinin, 2014 yılında belirlenen, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 2’sini askeri harcamalara ayırma hedefini karşıladığını, ancak bunun Moskova’ya karşı korunmak için yeterli olmadığını iddia etti.

Rutte, “Şu anda güvendeyiz, ama 4-5 yıl içinde değil. Eğer bunu yapmazsanız, Rusça dil kurslarınıza başlayın ya da Yeni Zelanda’ya taşının. Ya da şimdi daha fazla harcama yapmaya karar verin. Tek istediğim daha fazla para harcamanız! Yeni bir hedef belirlemiş değilim, ama yüzde 2 kesinlikle yeterli değil" ifadelerini kullandı.

ABD’nin başkan seçilen Donald Trump, bu harcamaların %5’e çıkarılmasını önermişti, ancak şu anda hiçbir NATO üyesi – ABD dahil – bu seviyeye yaklaşmış değil.

Rutte, daha önce de birçok kez daha fazla askeri fon çağrısında bulunmuştu. Geçen ay, AB ülkelerinin sağlık, emeklilik ve diğer sosyal hizmetlerden kısmalarını önererek bu fonu bulabileceklerini söylemişti.

Rutte ayrıca, Batı Avrupa askeri endüstrisinin, Ukrayna’ya Rusya’ya karşı verilen çatışmada destek sağlamak için üretimini artırdığını ancak bunun yeterli olmadığını ifade etti:

“Henüz olmamız gereken yerde değiliz. Sanayimiz hala çok küçük, çok parçalı ve dürüst olmak gerekirse çok yavaş."

ABD, şu anda NATO’nun askeri harcamalarının yüzde 60’ını karşılıyor. Rutte’ye göre ise, Washington olmadan Avrupalı NATO üyeleri askeri harcamalarını GSYH’lerinin yüzde 10’una çıkarmaları gerekeceğini ve bunun tamamen gerçek dışı olduğunu belirtti.

Öte yandan Rutte, "Bizdeki bürokrasi onlarda yok" diyerek NATO’nun bir yılda ürettiği silah ve mühimmat miktarını Rusya’nın üç ayda üretebildiğini ve Rusya’nın askeri harcamalarının GSYH’nin yüzde 9’una kadar çıktığını iddia etti.

Geçen ay üst düzey savunma yetkilileriyle yapılan bir toplantıda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu oranın yüzde 6.3 olduğunu söylemiş ve askeri harcamaların sorumlu bir şekilde kullanılması çağrısında bulunmuştu.