2023 yılı enflasyonunun yüzde 64,77, yılın ikinci altı ayına ait enflasyonunun ise yüzde 37,57 olmasıyla memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak artış netleşti. Memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranı yüzde 49.25 oldu. SSK, Bağkur ve tarım emeklilerine ise yüzde 37,57 oranında zam alacak.
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın zam oranlarını eleştirerek kamu görevlilerine ve emeklilere iyileştirme çağrısında bulundu. Yalçın, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
TÜİK tarafından Aralık ayı enflasyon oranı yüzde 2,93 ve yıllık enflasyon yüzde 64,77 olarak açıklandı. Kamu görevlileri ile emeklilerinin 2024 Ocak maaş ve ücretlerine yansıyacak enflasyon farkı yüzde 29,78 olarak belirlendi. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı gereği; Ocak ayında maaş ve ücretlere yapılacak yüzde 15 artış ve enflasyon farkı ile birlikte kamu görevlileri ve emeklilerine toplamda yüzde 49,25 artış yapılacak. Bu durumda en düşük kamu görevlisi maaşı (bekar) 30,910 ₺ iken en düşük kamu görevlisi emeklisi maaşı ise 14.700 seviyelerinde olacaktır. En düşük kamu görevlisi emekli aylığı ile en düşük kamu görevlisi maaşı/ücreti arasındaki oran yüzde 47,5 olarak gerçekleşti. Görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bu büyük farklılık kapatılmalı, öncelikle 8.077 ₺ ilave ödeme emekli kamu görevlilerine yansıtılmalı, kamu görevlisi emeklilerinin haklı beklentisi görülmeli ve sesleri duyulmalıdır.
"Maaşlara zam gelmeden bütün ürünler zamlandı"
2024 yılında uygulanacak Asgari Ücret 11.402₺’den 17.002₺’ye yükseltildi. Asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk artış, çalışanların haklı beklentilerinin görüldüğünün olumlu göstergesidir. Asgari ücretli zamlı maaşını Şubat ayında, kamu görevlilerimiz ise 15 Ocak'ta alacakken, Aralık ayında fiyatları baskılayarak enflasyonu düşük gösterme gayretinde olan piyasa yöneticilerinin “Aralık ayında enflasyonu baskılayalım, Ocak ayında zamları yansıtalım” anlayışının galip geldiği maalesef bir kez daha görülmüştür. Yılbaşı gecesinden itibaren sermaye/piyasa yöneticilerinin “Giderler artmadan gelirleri artırma” rekabetinin sonucunda etiketleri değiştirme yarışına şahit olduk. Gelirler 6 ayda bir defa artarken, önümüzdeki 6 ay boyunca giderleri anlık olarak ürünlere yansıtacak sermayedarlar; arz-talep dengesi kadar hakkaniyet/vicdan terazisini de kontrol etmelidir.
CGTN Türk Özel Yayınında konuşan Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ ise TÜİK’i eleştirerek zam oranının yeterli olmadığını söyledi. Yeşildağ, “Kaşıkla verilen kepçe ile alınıyor” dedi.
Yeşildağ’ın konuşmasının tamamını izlemek için:
https://youtu.be/3SaHDAuvRT4?si=JBUUjUUcl8zl8jZv
ü