Derleyen: Zülal Çelik

2004 ve 2008 yılları arasında Shaanxi eyaleti'nin Xi'an kentinde, Savaşan Devletler Dönemi'ne ait Qin Mozolesi'nde altmış bir çubuk gün ışığına çıkarıldı. Uzunlukları 18,3 ila 18,5 santimetre arasında değişen ve çapları 0,49 ila 0,54 cm arasında olan çubukların her biri, yaklaşık 5,7 ila 7,7 gram ağırlığında.

Uçları, kırmızı- beyaz ya da kırmızı- siyah olarak bulunan ilk boyalı çubuklar, daha önce Han Hanedanlığı döneminde yaşamış, ünlü matematikçi Liu Hui'nin “Matematik Sanatı Üzerine Dokuz Bölüm” eserinde de yer alıyor.

Liu Hui

Yıllar süren araştırmaların ardından uzmanlar, fildişi çubukların muhtemelen "pozitif" ve "negatif" kavramlarını ayırt etmek için kullanılan en eski sayma araçlarından biri olduğu sonucuna vardı.

ÇİNLİLER BU KAVRAMI HİNTLİLERDEN DAHA ÖNCE KULLANDI

Xi'an'daki Northwest Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Li Zhenfei, sayma çubuklarının keşfinin matematik tarihinde önemli bir başarı olduğunu ve Savaşan Beylikler Dönemi'nde negatif ve pozitif sayılar kavramının olduğunu söyledi.

Li, "Bu, pozitif ve negatif sayıları içeren toplama, çıkarma, çarpma ve bölme aritmetik sisteminin 7. yüzyılda Hintli matematikçiler tarafından ortaya atılmasından 800 yıldan fazla bir süre önceye tekabül ediyor." dedi. Yani Çinliler, bu sistemi Hindistan’dan daha önce buldu ve kullandı.

Li’ye göre, çubukların bulunduğu mezarın sahibi üst tabakaya ait biri. Arkeologlar mezar sahibinin, İmparator Qinshihuang’ın büyükannesine ait olduğuna inanıyor. Ayrıca bu çubuklar, matematiksel hesaplamalardan daha ziyade, mezar sahiplerinin, astlarını yönetmek, ödüllendirmek veya cezalandırmak için sayma yöntemini kullanılıyordu. Yani çubuktaki renkler, insanların yaptığı iyi veya kötü bir eylemi temsil ediyor.

Çin'de denizcilik endüstrisi gelişiyor Çin'de denizcilik endüstrisi gelişiyor

Araştırma, arkeoloji alanında Çin'in önde gelen dergilerinden biri olan Archaeology and Culturel Relics'te yayınladı.