Çin

'Made in China'ya Paris Olimpiyatları’nda yoğun ilgi

Kısa süre önce sona eren Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda tüm dünyadan sporcuların yüksek becerilerini sergiledikleri heyecan dolu yarışmaların yanı sıra, Çin yapımı ekipmanlar da yoğun ilgi gördü.

Sporcuların gücü, hızı ve hareketleriyle ilgili verileri toplayabilen akıllı matlardan, renk değiştiren masa tenisi masasına, “bullet time” yayın teknolojisinden üç boyutlu 360 dereceli geri oynatma yapay zekâ teknolojisine kadar, bir dizi Çin yapımı yüksek teknolojili ekipman sporcuların müsabakaların verimliliğini ve izleyicilerin seyir keyfini artırırken, “Made in China”ın dev potansiyelini bir kez daha gösterdi.

Olimpiyatlar, tüm ülkelerin yeni bilimsel ve teknolojik ürünlerini sergiledikleri önemli uluslararası platformlardan biri. 2022 yılında Beijing Kış Olimpiyat Oyunları’nda sıfır emisyonlu  enerji tedariki, yeşil seyahat, 5G, yapay zekâ teknolojisi, spor teknolojileri ve temiz çevre alanlarında Çin yapımı ekipmanlar da tüm dünyadan spor severlerde derin bir izlenim bıraktı. Çin’in Olimpiyatların bilimsel şekilde organize edilmesi düşüncesi de her geçen gün yaygınlaşıyor. Çin, sadece Kış Olimpiyat Oyunları’nı başarıyla düzenlemekle kalmayıp, aynı zamanda Çin yapımı malları ve Çin’in çözüm planlarını da tüm dünyaya tanıttı.

“Made in China”, Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda da dikkatleri üzerine çekti. Karbon fiber bisiklet şasisinden akıllı spor matlarına, yarışma tesislerinden bulut destekli platformlara kadar, “Made in China”’yı organizasyonun her alanında görmek mümkün. Örneğin, Çin bisiklet takımının kullandığı yüksek teknolojili bisiklet, tüm dünyadan spor severlerin ilgisini çekti. Çin yapımı bisiklet şasisinin ağırlığı sadece 710 gram. Bisikletin ağırlığı ise 6,8 kilogram. Süper hafif bu bisiklet, uzun mesafeli müsabakalarda sporcuların daha az efor sarf etmelerini sağlıyor.        

Bisikletin yanı sıra, Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’ndaki güreş ve judo müsabakalarında da Çin yapımı akıllı spor matları kullanıldı. Bu matlar, sporcuların bilgilerini kolayca öğrenmekle kalmayıp, aynı zamanda 5G sinyalleriyle sporcuların gücüne, hızına ve hareketlerine ilişkin verilerin toplanmasını sağlayarak, sporcuların antrenmanlarına ve yarışmalarına daha isabetli şekilde rehberlik ediyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, yaptığı konuşmada, “Çin’in bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri oyunlara muazzam bir destek sağladı. IOC, yapay zekâ gibi alanlarda Çin ile daha fazla işbirliği yapmaya hazır.” diye konuştu.

Modern Olimpiyat Oyunları’nın kurucusu olarak bilinen Pierre De Coubertin, “Olimpiyatlar’da en önemli olan zafer kazanmak değil, katılmaktır.” demişti.

Çinli sporcular, 92 yıl önce ilk kez Olimpiyat Oyunları’na katılmıştı. Çin, günümüzde birçok dalda altın madalya kazanacak beceri ve güce sahip. Buna paralel olarak “Made in China” da Olimpiyat sahnesinin giderek daha önemli bir katılımcısına dönüştü.