79. BM Genel Kurul toplantıları kapsamında düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısına ev sahipliği yapan Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, uluslararası kurumların giderek tek taraflı kurumlara dönüştüğü uyarısında bulundu.

Lula da Silva, Brezilya'nın G20 dönem başkanlığında üç ana başlık belirlendiğini ve bu konularda somut adımlar atılabilmesi için bu tür toplantılarla uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek istediklerini belirtti.

"Küresel meydan okumalara cevap üretemiyoruz"

Uluslararası sistemdeki adaletsizliklerin azaltılabilmesi için uluslararası para sisteminin ve başta BM sistemi olmak üzere küresel yönetişimin daha adil olacak şekilde reforme edilmesi gerektiğini vurgulayan Lula da Silva, BM sisteminin etkisiz kaldığı çok alan olduğunu ifade etti.

Lula da Silva, şunları kaydetti:

"Uluslararası toplum kendi dairesi içinde dönüp duruyor. Küresel meydan okumalara cevap üretemiyoruz çünkü çok taraflılığı tek taraflı eylemlerle değiştirdik. Birlikte çalışamıyoruz çünkü çok taraflı kurumlar itibarlarını kaybetti. Değişim için cesaretimizin olması lazım. Ancak o zaman farklılıklarımızın üstesinden gelebiliriz. Küresel sorunlara cevap verme kapasitemiz, uluslararası kurumları olumsuz etkileyen temsil kabiliyeti düşüklüğü sebebiyle zarar görmüş durumda."

Lula da Silva, her ülkenin küresel yönetişim sisteminin reforme edilmesiyle ilgili kendi vizyonunun olduğunu kaydederek, "Ancak hepimiz, reformun acil ve kaçınılmaz olduğunu kabul etmeliyiz." dedi.

Sosyal adaletsizliği azaltacak girişimlerin, iklim değişikliğiyle ilgili alınacak tedbirlerin ve uluslararası para sistemindeki kurumların reforme edilmesinin önemine işaret eden Lula da Silva, dünyanın birçok bölgesinde açlık ve yetersiz beslenme ile ilgili mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Gürcistan’daki protestolarda 107 kişi gözaltına alındı Gürcistan’daki protestolarda 107 kişi gözaltına alındı

Lula da Silva, "Uluslararası finans mimarisinin geriye doğru giden karakterini değiştirmeliyiz. Gelişmekte olan ülkeler finansa ulaşmak için zengin ülkelere kıyasla orantısız şekilde daha fazla maliyet ve zorlukla karşılaşıyor. Güney yarımküre ülkelerine, gelişmiş ülkelere kıyasla çok daha yüksek faiz oranları uygulanıyor." şeklinde konuştu ve bu alanda reform çağrısı yaptı.