Ekonomi

Lüks saatte rüya sona eriyor

Son 3 yılda en parlak dönemini yaşayan İsviçreli lüks saat markaları için rüya sona eriyor. Bir yanda yüksek faiz oranları ve sallantılı ekonomik büyüme, diğer yanda agresif fiyat artışları talebi düşürmeye başladı. Uzmanlara göre yavaşlama devam ederse, fiyatların ve karların düşmesi kaçınılmaz

Rolex, Omega… Yok satan mağazalar, uzayan bekleme listeleri, sıfır fiyatını katlayan ikinci el fiyatları… İsviçreli lüks saat markaları son üç yılda tarihlerinde görmedikleri kadar parlak bir dönem yaşadı. Üç yıl boyunca sektör, pandemi sırasında evde sıkışıp kalan, paralarını nereye harcayacaklarını bilemeyen varlıklı tüketicilerin yarattığı talebin tadını çıkardı. Bu ilgi İsviçre'nin saat ihracatını geçen yıl yaklaşık 25 milyar frank (28,5 milyar dolar) gibi rekor seviyeye çıkardı. Ancak Fortune dergisinin haberine göre şimdi İsviçreli lüks saat markaları için rüya sona eriyor.

Bir yanda yüksek faiz oranları ve sallantılı ekonomik büyüme, diğer yanda lüks markaların agresif fiyat artışları ve kibri talebi düşürmeye başladı. Royal Oak spor saatiyle tanınan ve saatleri mağazalarda ortalama 50.000 İsviçre Frangı'na satılan Audemars Piguet'nin CEO'su Francois-Henry Bennahmias, "2021 ve 2022'de yaşadığımız anormal bir dönemdi. Böyle bir şeyi hayal bile edemezdik. Bir daha da yaşayabileceğimizi sanmıyorum. Yavaşlama devam ederse, fiyatların düşmesi, karlar üzerinde aşağı yönlü baskı kaçınılmaz” dedi.

Her şey sonuçları açıklamasıyla başladı

Her şey Cartier'nin sahibi Richemont’un Kasım’da 2023 yarı yıl sonuçlarını açıklamasıyla başladı. İsviçreli üreticilerin Kutsal Üçlüsü Audemars Piguet, Patek Philippe ve Vacheron Constantin dahil bir dizi üst düzey markanın sahibi olan lüks devi Richemont, saat satışlarının Avrupa’da yüzde 3, ABD’de yüzde 17 düştüğünü açıkladı. İsviçre saat ihracatı da bu yıl Temmuz’da iki yıldan uzun bir süredir ilk kez geriledi ve son aylardaki ortalama büyüme ilk yarıdaki hızın çok gerisinde kaldı.

Aynı durum ikinci elde de geçerli. Kullanılmış saatlerin değerleri bir yıldan uzun bir süredir düşüyor. Değerine göre en çok işlem gören 50 modeli takip eden Bloomberg Subdial Saat Endeksi, Nisan 2022'deki zirvesinden bu yana yaklaşık yüzde 42 geriledi.

Sektörün hatalarının da payı var

Morgan Stanley'in tahminlerine göre, küresel perakende saat satışları 2022’de yaklaşık 48 milyar frank olarak gerçekleşti. Kullanılmış saat pazarı ise yaklaşık 24 milyar dolar oldu. Bugün gelinen noktada, küresel ekonomik durumuna yanısıra son üç yılda sektörün hatalarının da payı olduğu söyleniyor.

Fiyatlarını iki kez artırdı

Talep arttıkça ve enflasyon yükseldikçe lüks markalar sürekli zam yaptı. Örneğin yılda bir milyondan fazla saat üreten ve satışlarının 9 milyar frankı aştığı tahmin edilen endüstri devi Rolex, geçen yıl fiyatlarını iki kez artırdı. Oysa Rolex geleneksel olarak her yıl sadece Ocak’ta etiketlerini yenilerdi.

Swatch Group markaları Omega, Longines ve Tissot Şubat ayında Avrupa ve İngiltere'de fiyatlarını artırdı. Omega Temmuz ayında ABD'de yüzde 8 zam yaptı. 1982’de Blancpain markasını 20 bin frank'a alıp 10 yıl sonra Swatch'a 60 milyon frank’a satan Jean-Claude Biver, “Alçakgönüllü değiliz. Kibirliyiz. Kral olan müşteridir ama biz kendimizi kral zannediyoruz. Yine öyle oldu” diyor.