Dış Haberler Servisi

Çin’in başkenti Pekin’de çarşamba gününden cumaya kadar devam edecek 2024 Çin-Afrika İşbirliği Forumu (FOCAC) için geri sayım başladı. Xinhua haber ajansının bildirdiğine göre çok sayıda Afrikalı lider temaslarda bulunmak üzere erkenden gelmeyi tercih etti. Pekin’e ayak basanlar arasında Zambiya Devlet Başkanı Hakainde Hichilema, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, Eritre Devlet Başkanı Isaias Afwerki, Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu, Komorlar Devlet Başkanı Azali Assoumani ve Mali'nin geçiş dönemi başkanı Assimi Goita yer alıyor.

"Çin'e gelmek için vize işlemleri daha kolay ve pratik oldu" "Çin'e gelmek için vize işlemleri daha kolay ve pratik oldu"

FOCAC'ın Afrika üyeleri arasında Çin ile diplomatik ilişkiler kurmuş 53 Afrika ülkesi ve Afrika Birliği Komisyonu bulunuyor. Uzmanlara göre FOCAC’ın 2024 Zirvesi'nin yalnızca Çin ve Afrika liderlerini ve ilgili bölgesel ve uluslararası örgütlerin temsilcilerini bir araya getirmekle kalmayacak, aynı zamanda hem Çin'den hem de kıtadan iş insanlarını, akademisyenleri ve gençleri bir araya getirerek Küresel Güney arasında yüksek kaliteli iş birliğini teşvik edecek.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Chen Xiaodong, zirveye dair yaptığı açıklamada "Çin ve Afrika liderleri büyük iş birliği stratejilerini tartışacak, iş birliği planlarını birlikte inceleyecek ve devlet yönetimi konusunda fikir alışverişlerini güçlendirecek. Tüm bunlar Forum'un bir sonraki aşamada gelişimi için önemli rehberlik sağlayacak." dedi.

Uzman görüşü: İşbirliğin temeli kalkınma

Çin Sosyal Bilimler Akademisi'ne bağlı Batı Asya ve Afrika Çalışmaları Enstitüsü'nde müdür olan He Wenping, bu yılki FOCAC zirvesinin Çin-Afrika iş birliğini yeni zirvelere taşıyacağını söyledi. He Wenping "Çin ve Afrika ülkelerinin dijital ekonomi ve mevcut altyapıya dayalı yeşil kalkınma gibi yeni alanlarda iş birliğini artırması muhtemel." değerlendirmesinde bulundu. Çin Dışişleri Üniversitesi'nden profesör Li Haidong, "Dünya hala derin bir değişim ve türbülans yaşıyor, çok sayıda belirsizlik var ve küreselleşme ve küresel ekonomik toparlanmayla karşı karşıya olan ciddi zorluklar var. Çin ve Afrika ülkeleri, ortak çıkarları paylaşan ve dünyanın çok kutupluluğunun artırılması ve insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir topluluk inşa edilmesi gerektiği görüşünü paylaşan gelişmekte olan ülkelerdir." dedi.

Zimbabve merkezli Güney Afrika Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi'nin yönetici direktörü Munetsi Madakufamba, "Çin ve Afrika arasındaki kalkınma yaklaşımı ve işbirliği, birbirlerinin bağlamını, koşullarını ve kalkınma önceliklerini anlamanın önemini vurgulayan bir kazan-kazan ortaklığıdır.” İfadelerini kullandı.