Li etnik grubunun geleneksel tekstil teknikleri, eğirme, boyama, dokuma ve nakış, Çin’in Sichuan eyaletinde kutlanan Qiang Yeni Yılı festivali ve Çin’in ahşap kemerli köprülerinin inşasına yönelik geleneksel tasarım ve uygulamalar, UNESCO tarafından 5 Aralık’ta İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi’ne eklendi.

Bu olağanüstü bir başarı! Li etnik grubunun geleneksel eğirme, boyama, dokuma ve nakış becerileri 15 yıllık büyük çabalar sonucu yok olma tehlikesinden kurtularak büyük bir ilerleme kaydedildi.

Paraguay’ın başkenti Asuncion’da 5 Aralık’ta düzenlenen UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi’nin 19. oturumu için yapılan incelemede, Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nden (bundan böyle “Acil Koruma İhtiyacı Olanlar Listesi” olarak adlandırılacak) “Lilerin Geleneksel Eğirme, Boyama, Dokuma ve Nakış Becerileri” gibi öğelerin İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne dahil edilmesi kararlaştırıldı.

Li milliyetinin geleneksel eğirme, boyama, dokuma ve nakış becerileri, 3 bin yıldan fazla bir süredir miras kalan Li kültürünün önemli bir taşıyıcısı. 20. yüzyılın 50’li yıllarında, bu beceride ustalaşan yaklaşık 50 bin Li kadını vardı ve 20. yüzyılın 70’lerinde bu sayı yarıdan fazla azaldı. 2009 yılına gelindiğine, bu beceriyi bilenlerin sayısı bine bile ulaşmıyordu ve üstelik beceri bilenlerin çoğu 70 yaşın üzerindekilerdi. Dolayısıyla bu becerin mirası bir zamanlar krizdeydi ve  hatta yok olmanın eşiğindeydi.

Dongfang Şehri Kültür Meydanı’nda binlerce insan Lilere özgü desenli İpek (Li Jin) dokuyor.

2006 yılında “Li Geleneksel Eğirme, Boyama, Dokuma ve Nakış Becerileri” ulusal somut olmayan kültürel miras listesinin ilk partisine, 2009 yılında ise UNESCO “Acil Koruma Listesi”ne dahil edilmiştir. Daha sonra, Çin Komünist Partisi Hainan Eyalet Komitesi ve eyalet Hükümeti, bu becerinin korunmasına büyük önem verdi ve her düzeydeki hükümet daireleri önce çok sayıda nüfus sayımı ve koruma çalışması yürüttü ve ardından bu kültürel mirasın korunması ve aktarılmasını teşvik etti. Günümüzde, Li milliyetinin geleneksel eğirme, boyama, dokuma ve nakış becerileri mirasçılarının sayısı 20 bini geçmiş durumda.

12. Uluslararası İpekyolu Film Festivali'nde ödüller sahibini buldu 12. Uluslararası İpekyolu Film Festivali'nde ödüller sahibini buldu

Dongfang kentinin Donghe Kasabasına bağlı Yulong Köyü’nde, Fu Bai Xianxiang, Fu Xianxiang ve Fu Renling (sağdan sola) dahil üç nesilden aktarcılar, Li Jin’i sergiliyor.

Edinilen bilgilere göre, Miras projesi, Hainan Eyaletindeki Li kadınlarının giysi ve diğer günlük ihtiyaçları yapmak için pamuk ve keten gibi doğal lifler kullanan geleneksel bir el sanatıdır. Bitki liflerini ve boyalarını anlama ve kullanma konusundaki uzun vadeli uygulamada, Li kadınları yavaş yavaş eğirme, boyama, dokuma ve nakıştan oluşan mükemmel bir beceri sistemi oluşturup geliştirmiştir. Onların ürettikleri elbiseler, çarşaflar, tüp etekler, başörtüleri, çiçekli şapkalar, duvar süsleri vb. gibi tekstil ürünleri topluca “Li Jin” olarak adlandırılır.

Çocuklar Sanya'da Li Jin becerisini öğreniyor

Halihazırda Hainan, “Li Geleneksel Eğirme, Boyama, Dokuma ve Nakış Becerilerinin Korunması ve Geliştirilmesi için Beş Yıllık Eylem Planı (2025-2029)” hazırlamakta ve 2029 yılına kadar, Li geleneksel eğirme, boyama, dokuma ve nakış becerilerinin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması daha da etkili olacak, koruma ve miras seviyesi kapsamlı bir şekilde iyileştirilecek, sanayileşme daha yüksek bir seviyede olacak, yurt içi ve yurt dışı tanıtımı uluslararası ve yerel bilinilirliği daha geniş ve derin olacak ve Hainan Serbest Ticaret Limanı’na ayrı bir değer kazandıracaktır.