Çin

Lee Hsien Loong: Çin’in geleceğine güvenle bakıyorum

Çin ziyaretin sürdüren Singapur Kıdemli Bakanı Lee Hsien Loong, Çin'in geleceğine tam güvenle baktığını söyledi. Bu açıklama son günlerde uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Cao Beidan

Pek çok analist, Çin’in açıklık ve iş birliğinin artırılması ve dünya barışı ve kalkınmasının hızlandırılması için gösterdiği çabalar hakkında Lee Hisien Loong’un yaptığı olumlu değerlendirmelerin, Çin ekonomisine yönelik kötüleşme öngörüsünü çürüten bir yanıt olduğu görüşünde.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, önceki gün Beijing’de Lee Hsien Loong’u kabul ederken, Lee’nin uzun zamandır Çin ile Singapur arasındaki iş birliğine verdiği destekten övgüyle söz ederek, Singapur’un Çin’le iş birliğinde öncül rolünü sürdürmesini beklediğini söyledi.

Çin’in geleceğine tam güvenle baktıklarını dile getiren Lee Hsien Loong ise Singapur’un Çin ile iş birliğini pekiştirmeye devam ederek, Çin tarzı modernleşme sürecine aktif olarak katılacağının altını çizdi. 

Bununla birlikte Lee, ekonominin küreselleşmesi ile reform ve dışa açılmanın derinleştirilmesine ilişkin Çin’in çabalarının, büyük bir ülkenin sorumluluk duygusu olduğunu algılamış durumda.

Singapur, Çin’in reform ve dışa açılma sürecine en geniş şekilde katılan ülkelerden biri. Çin, son on yıldır Singapur’un en büyük ticaret ortağı konumunda. Geçen yıl ikili ilişkilerin kapsamlı, yüksek nitelikli ve ileriye dönük ortaklık ilişkilerine yükseltilmesinden Ocak 2024’te başlatılan karşılıklı vize muafiyet programına kadar birçok alanda ikili iş birliği devamlı olarak derinleştiriliyor.

Lee Hsien Loong ve diğer birçok Singapurlu politikacı, dünyadaki diğer ülkelerin de Çin-Singapur iş birliğini örnek alarak Çin’in kalkınmasından faydalanabileceğine ilişkin bir inanca vardılar.

Son yıllarda bazı kesimler ise Çin’in kalkınmasını engellemek amacıyla sözde “Çin’in ekonomik çöküşü” teorisini yaymaya kalkışıyor. Ancak sonuçta Çin’in istikrarlı bir şekilde ilerlemesi bu tür olumsuz iddiaları tek tek çürütüyor.

Pek çok gözlemci, küresel ekonominin yavaşlanmasına rağmen Çin ekonomisinin istikrarı korunmasının sebebi olarak, Çin’in sahip olduğu dayanıklılık ve canlılığı gösteriyor.

Yeni nitelikli üretim güçlerini geliştiren Çin, reformları derinleştirme ve Çin tarzı modernizasyonu ilerletme yönünde yeni bir yolculuğa adım atıyor.

Lee Hsien Loong, Suzhou kentinde verdiği demeçte, Çin’deki teknolojik endüstrilerin büyük rekabet gücüne sahip olduğunu dile getirerek Çin’i aşağılayan söylemleri “akıl dışı” olarak nitelendirdi.

Aslında benzer görüşlere sahip birçok kişi var; Örneğin, 2. Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı’na katılan Apple CEO’su Tim Cook, şu değerlendirmede bulundu: “Çin’deki iş ortakları olmasaydı, Apple bu kadar büyük başarılara imza atamayacaktı.”

Tüm bu gerçekler, Çin’in geniş pazarı ve dev potansiyeline hâlâ iyimser bakıldığını gösteriyor.

Bir yandan dünya ekonomisinde yaşanan durgunluk devam ederken, diğer yandan jeopolitik çatışmalar, tek taraflılık ve korumacılık düşünceleri artıyor.

Çin ve Singapur, küresel riskler ve meydan okumaların göğüslenmesi konusunda hemfikir. Bir dizi küresel inisiyatifin hayata geçirilmesinden, Kuşak ve Yol’un ortak inşasının ilerletilmesi ve ekonomik küreselleşmenin kararlılıkla hızlandırılmasına kadar Çin, daima dünyaya istikrar ve kesinlik kazandırıyor.

Bu bağlamda Lee Hsien Loong, Çin'in "Büyük ya da küçük bütün ülkelerin barış içinde bir arada yaşayabileceği istikrarlı bir uluslararası düzen"in teşkil edilmesi için daha fazla katkı sağlayacağına inandığını belirtti.