Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Doha Forumu'ndaki oturumda yaptığı konuşmada , "Hükümet güçlerinin militanların saldırılarına direndiği Suriye'de yaşananlar kabul edilemez; teröristlerin ülkede toprak ele geçirmesine izin verilemez" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına atıfta bulunan Bakan Lavrov, şu ifadeleri kullandı:

"Suriye'nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve birliğini güçlü bir şekilde teyit eden BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı başta olmak üzere mevcut anlaşmaları ihlal ederek bir terörist grubun toprakların kontrolünü ele geçirmesine izin verilmesi kabul edilemez."

'Teröristlerin şu anda Suriye'de olduğu gibi jeopolitik amaçlarla kullanılması kabul edilemez'

Lavrov, Suriye’de Heyet Tahrir Şam örneğinde olduğu gibi, jeopolitik hedeflere ulaşmak için teröristlerin kullanılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Doha’daki toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lavrov, “Şu anda İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinden bu saldırının organize edildiği gibi, jeopolitik hedeflere ulaşmak için Heyet Tahrir Şam gibi teröristlerin kullanılmasının kabul edilemez olduğuna kesinlikle eminiz” diye konuştu.

'Rusya, Suriye-Türkiye münasebetlerini normalleştirmek için elinden geleni yapacak'

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov konuşmasında Türkiye ile Suriye münasebetlerinin normalleşmesi gerektiğini belirterek Rusya'nın bu hususu kolaylaştırmak için elinden geleni yapacağının altını çizdi.

Brezilya'da can pazarı: 30 kişi öldü Brezilya'da can pazarı: 30 kişi öldü

Lavrov konuşmasında, “Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi gerektiğinden hiç şüphem yok. Ve biz yardımcı olmak için mümkün olan her şeyi yapacağız” dedi.

Rusya, Türkiye ve İran’ın Suriye hükümeti ile muhalefet arasında diyalog başlatma çağrısında bulunduklarını söyleyen Lavrov, şu vurguyu yaptı:

"Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini kararlılıkla teyit ettik ve düşmanca eylemlerin derhal durdurulması çağrısında bulunduk. 2254 sayılı kararın tam olarak uygulanmasını istediğimizi hepimiz vurguladık ve bunun için hükümet ile yasal muhalefet arasında diyalog çağrısında bulunduk."

Rus bakan ayrıca BM tarafından terör örgütü olarak tanınan Heyet Tahrir Şam ile terörist olarak kabul edilmeyen muhalif grupları birbirinden ayırmanın gerekli olduğunun da altını çizerek şunları kaydetti:

"Suriye’nin toprak bütünlüğünün bozulmaması ve birlik içinde kalması, Türkiye topraklarında terör saldırılarına açık hale gelen sınır güvenliğinin sağlanması için hayata geçirmek istediğimiz bir takım fikirler var. Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkiler normalleşmeli ve biz, yardım etmek için elimizden geleni yapacağız, bundan hiç şüphem yok."

‘Rusya, Türkiye ve İran, Suriye’de gerilimi düşürme çağrısının duyulmasını sağlayacak adımlar atacak’

Lavrov, Rusya'nın İran ve Türkiye ile birlikte Suriye'de gerilimi azaltma çağrısının duyulmasını sağlamak için adımlar atacağını belirtti.

Rus bakan, "Bugün İran ve Türkiye ile sözünü ettiğim güçlü çağrıyı (Suriye'de gerilimi azaltma çağrısı) yapma konusunda mutabakata vardık. Bu çağrının duyulmasını sağlamak için somut adımlar atacağız” dedi.

'Rusya, Suriye ordusunun terör saldırılarını püskürtmesine yardım ediyor'

“Rusya, askeri açıdan Suriye ordusunun terör saldırılarını püskürtmesine yardım ediyor” diyen Lavrov, Suriye’deki gelişmeler ile ilgili tahminlerde bulunmayacağının da altını çizdi.

Rus diplomat, “Nasıl bir tahmin? Bununla ilgili tahminde bulunamam, biz bununla uğraşmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Rusya’nın Tartus’taki üsten gemilerini çektiği yönündeki iddialara ilişkin soruya ise, “Akdeniz’de askeri tatbikat yapılıyor. Belki de uydu görüntüleriniz bunu başka bir şeyle karıştırdı” yanıtını verdi.

Lavrov konuşmasında, Moskova'nın Suriye'deki teröristlere karşı mümkün olan her şeyi yapmaya çalıştığını belirterek, “Teröristlerin üstünlüğü ele geçirmesini engellemek için her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Artık terörist olmadıklarını söyleseler bile" cümlesini kaydetti.

Lavrov, Suriye'deki durumla ilgili olarak şu anda temel görevin çatışmaları durdurmak olduğunu belirterek, “Şu aşamada temel görev çatışmaları durdurmaktır” dedi.

'BM Özel temsilcisi Pedersen, Suriye'deki çatışmaların durdurulması için dış aktörlerin ilgisini çekme sözü verdi'

Lavrov, BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'in, çatışmaların durdurulması ve hükümet ile muhalifler arasında müzakerelerin yeniden başlaması için etkili dış aktörleri Suriye'deki duruma dahil etme sözü verdiğini söyledi.

Lavrov konuşmasında şu cümleleri vurguladı:

"Astana Üçlüsü toplantısı olarak adlandırdığım bu toplantının ikinci bölümüne davet edilen BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Sayın Pedersen, genel olarak endişelerimizi paylaşıyor ve mevcut çatışmaları durdurmak ve Suriyeli taraflar arasında, hükümet ile muhalefet arasında müzakereleri yeniden başlatmak için muhtemelen ‘sahadaki’ durum üzerinde etkisi olabilecek etkili dış aktörleri da dahil ederek bazı adımlar atmanın önemli olduğunu düşünüyor."