TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı (CEO) Serkan Kaptan, havacılığın merkezinin doğuya kaydığını ifade etti. TAV olarak işlettikleri Kazakistan Almatı havalimanında yeni terminalin devreye alınacağını kaydeden Kaptan, “Çin’den Batı’ya giden ticaret rotası üzerinde önemli bir kargo durağı da olan Almatı Havalimanı da yüzde 32 artışla 9.5 milyon yolcuya ulaştı. Kuşak Yol'un da önemli bir noktası Almatı. Biz de orada yer almak istiyoruz. Özbekistan'a da bakıyoruz ama bir ihale yok. Taşkent olsa veya Almatı varken Astana da olsa... Çünkü limanlar arasında bağ oluyor. Balkanlar'da Üsküp, Ohri ve Zagrep bizde. İki liman arasında bağ oluyor. Almatı uzak da olsa TAV'ın limanlarına oradan 1.1 milyon yolcu geldi.” bilgilerini verdi.

Çinli BYD için yer tahsis süreci tamamlandı Çinli BYD için yer tahsis süreci tamamlandı
Serkan Kaptan

Çin'den yoğun talep var  

Çinli turistlerin de ülkemize ilgisinin olduğunu ancak vize ve karşılıklı uçuşlar konusunda sıkıntıların yalandığını kaydeden TAV CEO'su Kaptan, sıkıntıların aşılması halinde Çin'den Türkiye'ye çok talep yaşanacağını, Çinliler'in kültür turizmi anlamında Kapadokya'yı keşfettiklerini anlattı. Avrupa Havalimanları Konseyi'nde (ACI Europe) Yönetim Kurulu Üyesi olarak yer alan Serkan Kaptan, “Bu yıl 9.7 milyar olarak öngörülen küresel yolcu trafiği 2042’de 20 milyara, 2052’deyse 25 milyara ulaşacak. Dış hat trafiği iç hatta göre, gelişmekte olan pazarlar gelişmiş ekonomilere göre daha hızlı büyüyecek.” dedi.

Trilyonlarca dolar yatırım şart 

Atatürk Kültür Merkezi'nin terasında yer alan Biz İstanbul adlı restoranda ekonomi yazar ve müdürleri ile bir araya gelen TAV CEO'su Kaptan, “Türkiye en büyük yedinci havacılık pazarı konumunda. 2050’lere gelirken Britanya ve Japonya gibi ülkeleri geride bırakarak altıncı sıraya yükselecek. Küresel yolcu büyümesi, önümüzdeki 20 yılda yaklaşık 2.4 trilyon dolarlık havalimanı yatırımı gerektiriyor. Türkiye ve yurtdışındaki havalimanlarımıza yaptığımız yatırımlar, sahip olduğumuz bilgi birikimi TAV Havalimanları’nın önümüzdeki dönemde büyümesinin altyapısını oluşturacak.” diye konuştu.

 20'den fazla ülkeye yazılım  

“Türkiye’de ve yurt dışında işlettiğimiz neredeyse tüm havalimanlarımızda 2023’te yolcu trafiği çift haneli arttı. Özellikle dış hat yolcumuz yüzde 25 artarak 63 milyona ulaştı. Rusya-Ukrayna savaşının etkisine karşın Batı Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden havalimanlarımıza gelen ziyaretçi sayısında önemli bir artış oldu.” diyen Kaptan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya’dan gelen trafik 2019’a göre yüzde 40 azalırken, Almanya’dan yüzde 24, İngiltere’den yüzde 58 artış yaşandı. Türkiye 57 milyon ziyaretçi karşılayarak turizmde tarihi zirvesini yakalarken Antalya dünyada en fazla ziyaret edilen ilk beş şehir arasında İstanbul’la birlikte yer aldı. Yurt dışına baktığımızda da umre ve hac kısıtlamalarının kalkmasıyla Medine yüzde 49 artışla 9.4 milyon yolcu ağırladı. Gelirlerimizin yüzde 61’i yurt dışı operasyonlarımızdan. TAV Technologies’in geliştirdiği yazılımlar 20’den fazla ülkede 50’yi aşkın havalimanında kullanılıyor. Özbekistan Semerkant Havalimanı’nı portföyüne ekleyen şirket Güney Afrika, Meksika ve Panama’da hizmet vermeye başladı. TAV İşletme Hizmetleri 19 ülkede 40 havalimanında faaliyet gösteriyor. Son dönemde Şili Santiago’da beş ve Fransa Paris’te Charles de Gaulle ile Orly havalimanlarında toplam altı özel yolcu salonunu devreye aldı.”

Recep Erçin