Borsa faiz kararı öncesi yükseldi Borsa faiz kararı öncesi yükseldi

Artan kira fiyatları gündem olmuş ve yüzde 25 zam sınırı getirilmişti. Şimdi de aidat krizi yaşanıyor. 2024 yılı ücret artışlarının ardından siteler aidatları yükseltmek için harekete geçti. Yüzde 40 ile yüzde 150’yi bulan zamlar yapılıyor. Kiracılarsa hem yüksek kiralardan hem de aidat artışlarından şikâyetçi. Uzmanlar kiracılara haklarını kullanma uyarısında bulunuyor.

Aidat bedellerinde bir üst sınır olmadığını belirten Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, personel maaşları, hizmet giderleri, kullanılan malzemelerdeki fiyat artışlarının her yıl ve enflasyona göre artıyor olması sebebiyle aidatlar için bir üst sınır belirlenmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Site yönetimlerinin genel kuruldan yetki almadan artış yapamayacağı konusunda kiracılara uyarılarda bulunan Kiraz, “Yıl sonu geldi, çalışan maaşları arttı diye aidatlar artacak diye de bir kanun yok. Yönetimler mutlaka genel kurul toplamalı, giderleri beyan etmeli. Hiçbir yönetim genel kuruldan almadığı bir yetkiyi kullanamaz” dedi.

Kiraz, faiş aidat artışlarına karşı uyarılarda bulunan Kiraz’ın kiracılara önerileri şunlar:

  • Usulsüz harcamalar her zaman dava konusu olabilir, bir süre kısıtı bulunmaz.
  • Lüks harcamalar her zaman itiraz konusu olabilir. Örneğin çocuk bakım odası vs gibi ortak olmayan kullanım alanları.
  • Aidat bedellerine itiraz edilebilmesi için genel kurulun toplanmış olması veya kat maliklerinin toplamının 1/3’ü ile kat maliklerinin olağanüstü genel kurula davet edilmesi gereklidir. Kat malikleri bu genel kurula katılarak bazı aidat kalemlerinin azaltılmasını, bazı kalemlerin hiç alınmamasını veya yeni teklifler alarak aidatın düşürülmesini sağlayabilirler.
  • Genel kurula katılanlar itirazlarını tutanağa geçirmek kaydı ile genel kuruldan itibaren 1 ay içerisinde genel kurulun iptalini dava edebilirler. Genel kurullara yönelik dava açma süresi katılanlar için 1 ay, katılmayanlar için ise bildirim yapılanlar için 1 ay ve her halükarda 6 aydır.
  • Yönetim planlarında bu konuda aksine bir hüküm olmadığı sürece ortak alan olarak tanımlanan yerleri kullanmayan kişilerin bu aidatı ödememe hakları bulunmuyor. Giriş katında oturan bir daire veya dükkan sahibi ‘asansörü kullanmıyorum’ veya bir kişi ‘ben havuzu kullanmıyorum’ diyerek ortak alan olan aidatlarından muaf olamaz.
  • Aidat ödememe halinde yönetici bu konuda ilgili kat maliki hakkında yasal takip başlatabilir, icra takibine geçilmesi halinde aylık yüzde 5 yasal faiz uygulanmaktadır.
Ekonomi haberlerinin tamamı için tıklayın