Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kira zamsınırlarının 1 Temmuz'dan sonra değişeceğine dair açıklamaları, milyonlarca kiracı ve ev sahibinde yeni kira artışı sürecinin nasıl işleyeceği konusunda merak uyandırdı.

Özellikle mevcut konutlardaki fiyatların enflasyonla ilişkilendirilmesi, piyasada düşüşlere yol açarken, bu durum yeni konut üretimini olumsuz etkiliyor. Yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle bazı müteahhitler, zararına konut satışı yapmak zorunda kalıyor. Milliyet'in haberine göre kira artışıyla ilgili merak edilen 5 soru cevaplandı.

  1. Yeni dönemde kira artışı nasıl belirlenecek?

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erecek ve 2 Temmuz itibarıyla yenilenecek olan kira kontratlarında TÜİK tarafından açıklanan tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) son 12 aylık ortalaması baz alınarak uygulanacak.

      2. Ev sahipleri sözleşme süresinden önce zam isteyebilir mi? 

Ev sahipleri yüzde 25’in bitişini gerekçe göstererek sözleşme süresinden önce zam isteyemezler. Kira artışları yıllık olarak yapılmaktadır. Yıllık olarak yapılan bu artışlarda üst sınır 2 Temmuz itibarıyla TÜFE’nin ortalaması şeklinde uygulanacak. Diyelim ki kişi 15 Haziran’da kira kontratını yenileyecek. 15 Haziran 2024’teki kira artışı yüzde 25 kapsamında devam edecek.

      3. Ev sahipleri daha fazla zam isteyebilir mi? 

Son 2 yılda yüzde 25 zam yapan kiracılar vardı. Bu dönemde TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre zam yapılsa dahi kirası rayiç kiralara göre epey düşük kalacak. Ev sahiplerinin TÜFE’nin 12 aylık ortalamasından daha fazla kira talep etme hakkı yok. Ancak bazı yasal haklar var. Kira tespit davalar, uyarlama davaları gibi çeşitli davalar açılarak kiracılardan piyasa günceline göre kiralar talep edilebilir. Dava açmak için zaman şartı var. Bunun için hukuki görüş almalılar.

     4. Yüzde 25'in kaldırılması sonrası ev sahipleri kiracının tahliyesini isteyebilir mi? 

1 Temmuz’da sonra erecek yüzde 25 sınırı sonrası ev sahipleri için özel bir tahliye hakkı doğmaz. 1 Temmuz 2024’ten sonra kiracı kira artışında yasal sınırlarda artış yapmazsa tabi ki mal sahibi eksik kira ödemelerine ilişkin dava açabilir. Hatta bu noktada çeşitli ihtarlara göre tahliyeye ilişkin dava açma ve bu davada haklı görülme durumu söz konusu olabilir.

    5. Yeni dönemde kira davalarında azalma olur mu?

2023 yılında açılan dava sayılarına baktığımızda çok yüksek rakamlar görüyoruz. Neredeyse 120 bine yakın kira, kiralananın tahliyesi gibi çeşitli davalar var. Devredenlerle baktığımızda 170-180 bine yakın davanın istatistiklere yansıdığını görüyoruz. Ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar yeni dönemdeki kiralamalarda bir rahatlama getirebilir. 1 Temmuz 2023’ten sonra bir kişi taşınmazı kiraladıysa artışlar TÜFE oranında olacak. Ancak bu durum 2 yıldır eski kiracıların yaptığı yüzde 25’lik artışlarla piyasa gerçeklerinden uzak kalmaya devam edecek.

Avrupa borsaları düşüşle kapandı Avrupa borsaları düşüşle kapandı

EKONOMİ HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN