Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne düzenlenen terör saldırısına ilişkin 43 şüphelinin bulunduğu iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlandı.

Şüphelilerden üçünün Interpol tarafından kırmızı bültenle arandığı belirtilirken, IŞİD mensubu farklı uyruklardan birçok kişinin Türkiye'deki varlığı kaydedildi. Bu kişilerin suçlarına rağmen Geri Gönderme Merkezi tarafından serbest bırakılması ve Türkiye'de varlık gösterebilmeleri dikkat çekti.

Bu kişiler arasında Rusya, Tacikistan, Özbekistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Türkmenistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Ukrayna ve Tunus vatandaşları yer aldı.

Tuvalet için yol kenarında durdu, 40 metrelik uçuruma yuvarlandı Tuvalet için yol kenarında durdu, 40 metrelik uçuruma yuvarlandı

Kırmızı bültenle arananlar

Kırmızı bültenle arananlardan Kırgızistan'da yaşayan Uygurlar arasında olduğu belirtilen Abdülaziz Abdullaev’in İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne verdiği ifadede, Türkiye’ye sahte kimlikle girdiğini ve yakalandıktan sonra Geri Gönderme Merkezi tarafından serbest bırakıldığını ifade ettiği öğrenildi.

Rusya vatandaşı Edelkhan İnazhaev’in ise Atatürk Havalimanı saldırısından sonra tutuklandığı ve serbest bırakıldıktan sonra Geri Gönderme Merkezi tarafından salıverildiği bilgisi ortaya çıktı.

Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan Tacikistan vatandaşı Farrukh Soliev’in Türkiye’de "Paintet" adında bir otomotiv şirketi kurduğu öğrenildi. Farrukh Soliev’in 2017’de Tacikistan makamlarınca İstanbul’da yakalandığı ancak onun da Geri Gönderme Merkezi tarafından serbest bırakıldığı bildirildi.

Kırmızı bültenle aranan isimlerin yanı sıra daha birçok şüphelinin de Geri Gönderme Merkezi tarafından serbest bırakıldığı iddianamede yer aldı.

Türk vatandaşlığı kazanmışlar

Türk vatandaşlığı kazanmış olanlar arasında, silahlı terör örgütüne üye olma ve tasarlayarak öldürme gibi suçlardan tutuklu bulunan Mahmud Muhammed ve Enver Karakaş isimli iki şahsın Çin Halk Cumhuriyeti doğumlu Uygurlardan olmaları dikkat çekti. Şüpheli Mahmud Muhammed, ifadesinde "Çin uyruklu Uygur olduğunu ve 2014 yılında Uygurlara yapılan ayrıcalıktan faydalanarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu" belirtti.