Dünya

KDHC: "Ukrayna savaşının uzamasının nedeni ABD ve Batı’nın maceracı askeri politikaları"

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna savaşının ABD ve Batı’nın “maceracı askeri politikaları” nedeniyle uzadığı belirtilerek, “Düşmanların Kuzey Kore-Rusya ilişkilerine yönelik çılgınca tepkileri, egemen devletler arasındaki güçlendirilmiş işbirliğinin ABD ve Batı’nın kötü niyetli yayılma politikasını caydırmada ve küresel barış ve güvenliği savunmak için vazgeçilmez olan güç dengesini sağlamada çok etkili olduğunu kanıtlamaktadır” denildi.

ABD, Güney Kore ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu 10 ülke ile AB’nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ile Rusya arasındaki artan askeri işbirliğini kınamasına Pyongyang’dan tepki geldi. KDHC Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Batılı ülkelerin “Kuzey Kore üzerinde uluslararası bir yaptırım ve baskı atmosferi yaratmaya çalıştığı” belirtilerek, “ABD ve ona bağlı güçlerin düşmanca eylemlerinin uluslararası barış ve güvenliğin temelini sarsan ciddi bir tehdit oluşturduğu” kaydedildi. Pyongyang’ın, diğer ülkelerin egemenliğini ve bağımsızlığını göz ardı eden ABD ve müttefiklerini “şiddetle kınadığı” vurgulandı.

“Ukrayna savaşının uzamasının sorumlusu ABD ve Batı”

Ukrayna savaşına da değinilen açıklamada, “Ukrayna savaşı uzamış, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesindeki güvenlik durumu daha istikrarsız hale gelmiştir. Bunun nedeni, ABD ve Batı’nın istikrarsızlaştırıcı, hegemonya odaklı ve maceracı askeri politikalarında ve ittifak arayışlarında ısrar eden yanlış davranışlarıdır” ifadelerine yer verildi.

Görevden ayrılmaya hazırlanan ABD Başkanı Joe Biden ve hükümetine atıfta bulunulan açıklamada “Tarih sahnesinden utanç içinde ayrılan ABD yönetiminin diplomatik mirasından kimin kazançlı çıktığını ve kimin zarar gördüğünü dikkate almak gerekir” ifadeleri kullanıldı.

“ABD ve müttefikleri dünyada istikrarsızlığa neden oluyor”

ABD ve müttefiklerinin “gayrimeşru” ve “çirkin” jeopolitik hırsları uğruna dünyanın farklı bölgelerinde istikrarsızlık ve karışıklığa neden olduğu savunulan açıklamada, bunun da KDHC’yi “ulusal güvenliğini ve küresel barışı güvence altına almaya mecbur bıraktığı” vurgulandı. Bu nedenle Pyongyang ve Moskova arasındaki artan işbirliğinin meşru bir hak olduğu savunulan açıklamada, “Düşmanların KDHC - Rusya ilişkilerine yönelik çılgınca tepkileri, egemen devletler arasındaki güçlendirilmiş işbirliğinin ABD ve Batı’nın kötü niyetli yayılma politikasını caydırmada ve küresel barış ve güvenliği savunmak için vazgeçilmez olan güç dengesini sağlamada çok etkili olduğunu kanıtlamaktadır” denildi.

“Mevcut politikalar sadece soruna neden olur”

ABD’nin mevcut politikalarına devam etmesi halinde KDHC ile ilişkilerinde sadece “tekrarlanan başarısızlıklar” ve “yeni sorunlarla” karşılaşacağı ifade edilen açıklamada, “ABD’ye körü körüne bağlı ve ülkeler arası ilişkilerde en temel nezaket kurallarından bile habersiz olan bazı Batılı ülkelerin uygunsuz davranışları, KDHC tarafından asla kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı. KDHC’nin egemen bir devlet olduğu hatırlatılan açıklamada, “Meşru haklarımızı kararlılıkla koruyacak, bu hakları hiçbir kısıtlama olmaksızın kullanmayı sürdürecek ve bölgesel ve küresel barış ile güvenliğin korunması için çaba sarf etmeye devam edeceğiz” denildi.

10 ülke ve AB KDHC’yi kınama açıklaması yapmıştı

ABD, Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve İngiltere’nin dışişleri bakanları ile AB yüksek temsilcisi tarafından yapılan ortak açıklamada Rusya ve KDHC arasındaki işbirliğine tepki gösterilmişti. “Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna’ya karşı savaşmak üzere Rusya’ya konuşlandırılması da dâhil olmak üzere, Kuzey Kore - Rusya arasındaki artan askeri işbirliğini şiddetle kınıyoruz” denilen açıklamada Moskova ve Pyongyang’a savaşı sona erdirme çağrısı yapılmıştı.