Türkiye

Türkiye İsveç'in NATO'ya girişini onayladı

İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Meclis Genel Kurulunda İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Görüşmelerin sonunda teklif, oylamaya katılan 346 milletvekilinden 287'sinin oyuyla kabul edilerek yasalaştı. 55 milletvekili teklife 'ret' oyu verirken, 4 milletvekili 'çekimser' oy kullandı.

Kanun teklifi görüşmelerinde neler yaşandı?

Genel kurulda söz alan Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, görüşmeler öncesinde yaptığı basın açıklamasında "Verilen bir ödevin gereği olarak bu üyeliği onaylayacaklar. Ama lafa baktığınızda iktidar sözleriyle İsveç'i asıp kesiyor. Tıpkı İsrail'i asıp keserken gemiler gönderdiği, firmalarına sponsorluk verdiği gibi" ifadelerini kullandı. 

AK Parti: NATO'nun genişlemesini destekliyoruz

Dışişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay, oturumda yaptığı konuşmada "NATO'nun genişlemesini, hem ittifakın caydırıcılığını artıran, hem de ülkemizin güvenliğini artıran bir unsur olduğu için destekliyoruz. İsveç'in üyeliği konusunda olumlu oy kullanacağız" dedi.

Konya Milletvekili Ziya Altunyıldız ise, "Türkiye’nin NATO’daki konumunu dikkate aldığımızda İsveç’in üyelik müzakerelerini stratejik bir süreç yönetimi olarak adlandırmak son derece doğru olacaktır. Türkiye, hiç şüphe yok ki NATO’nun en stratejik üyelerinin başında gelir" dedi.

CHP: 'Evet' diyeceğiz

Oturumda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, "Barış ve istikrar ortamını bozan her türlü tehdide karşı NATO'nun caydırıcılığını önemsiyoruz, genişlemesini destekliyoruz. CHP olarak İsveç'in katılımının onaylanmasına 'Evet' diyeceğiz" açıklamasında bulundu.

'İYİ Parti vebale ortak olmayacak'

İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın ise partisinin İsveç oylamasında "Hayır" oyu vereceğini açıkladı ve şunları söyledi:

"Yapılması gereken şey bu teklifin geri getirilmesi ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın meclise gelerek taleplerimizin yerine gelip gelmediğini anlatmasıdır. Bu gerçekleşmediği sürece İsveç'e verilecek onayın vebaline İYİ Parti asla ortak olmayacaktır."

'İsveç Anayasa Mahkemesi Türkiye'deki gibi herhangi bir siyasi partinin güdümünde değildir'

Oturumda söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, "İsveç Anayasa Mahkemesi Türkiye'deki gibi herhangi bir siyasi partinin güdümünde değildir. Bu nedenle İsveç'in terörle mücadele kanununda yaptığı değişiklik sizi memnun etmedi" ifadelerini kullandı.

Koçyiğit ayrıca, İsveç'in NATO'ya girmesinin 'günübirlik kaygıları giderse de' savaş potansiyelini artıracağı için şüphelerinin bulunduğunu söyledi:

"Putin'in Ukrayna'yı işgal etmesine karşı NATO'nun genişlemesiyle dünya daha güvenli bir yer olmayacak. DEM Partisi olarak İsveç halkının Putin gibi şiddet potansiyeli öngörülemeyen bir lidere karşı kaygılarını anlıyoruz."

Koçyiğit ayrıca, İsveç'in üyeliğinin 'savaş bütçesini artıracağını' söyledi ve "Putin'in savaş ve işgal politikaları, dünyadaki silah sanayiini yeniden canlandıracak ve İsveç'i yoksullaştırmaya itecek. Savaş bütçesinin maliyeti İsveç halklarına, kadınlara ve göçmenlere kesilecektir" dedi.

TÜRKİYE HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN