İstanbul genelinde standart 200 gram ekmek 10 liradan satılıyor. Ancak son dönemlerde artan un, elektrik ve su maliyetleri fırıncıların ekmek fiyatlarına zam talebini gündeme getirdi. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, “Bu son dönemde artışlardan ve çalıştıracak personel bulamamızdan dolayı yaklaşık 150'ye yakın fırın İstanbul'da kapattı. Eğer böyle devam ederse bu sayıda giderek artabilir. Bizim an itibari ile bu hafta 240 gram ekmeği 15 TL olarak bir talep gerçekleştirdik" dedi.
'Un fiyatlarına yüzde 25'lik bir zam geldi'
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Çetin, 150 işletmenin maliyeti karşılayamadığı gerekçesiyle kapandığını belirterek, “Öncelikle son bir aydır yaklaşık un fiyatlarına yüzde 25'lik bir zam geldi. 620- 650 lira bandında olan un fiyatları 750- 800 hatta 800'ü geçen fiyatlarla bizlere sunuluyor. 30 gün içerisinde bu zam yüksektir. Zam, ekmek hammaddesi olan unla alakalı, enerji maliyetleri gerek doğal gaz gerek akaryakıt gerek elektrik maliyetleri zaten sürekli artıyor. Bu son dönemde artışlardan ve çalıştıracak personel bulamamızdan dolayı, yaklaşık 150'ye yakın fırın İstanbul'da kapattı. Eğer böyle devam ederse bu sayıda giderek artabilir. Bizim an itibari ile bu hafta 240 gram ekmeği 15 lira olarak bir talep gerçekleştirdik. Bunun da tabii ki kamu ya da yetkililer tarafından uygun görülmesini öngörüyoruz. Bu kadar kısa sürede un fiyatlarının bu kadar yukarı çıkmaması gerekiyor. Buna mutlaka bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Biz de halkımızla vatandaşımızla karşı karşıya tabii ki gelmek istemeyiz. Ekmeğe her fiyat güncellemesinde kapasiteler düşüyor, düştüğü zaman maliyetler artıyor. Bizim de ekmek fiyat güncellemesi çok tercih ettiğimiz bir durum değil ama şartlar bizi buralara maalesef getiriyor. Bir fiyat güncellemesi talebimiz var inşallah bu da yeterli olur" dedi.
'Maliyetler serbest piyasa ekonomisi ile belirleniyor, ekmeğin fiyatı tarife ile belirleniyor'
Çetin, zammın esnafı biraz rahatlatacağını belirterek, “Kilogram fiyatı 62.5 lira, 240 gram 15 lira; yani yüzde 25 gibi bir güncelleme söz konusu olabilir. Esnaf biraz rahatlar, esnaf biraz nefes alır. Bu sürece gerçekten esnafın dayanması da güç. Çünkü tüm maliyetler serbest piyasa ekonomisi ile belirleniyor, ekmeğin fiyatı tarife ile belirleniyor. Bu olağan akış da ters bir durum aslında. Tüm girdilerimiz serbest piyasa ekonomisiyle belirleniyor, bizim ekmeğimizin satışı tarifeye bağlı. Tarife almadan ekmeğe herhangi bir zam yapma şansınız maalesef yok. Bunun da bu bir şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.