Dünya

İsrail Meclisi, UNRWA’nın faaliyetlerini yasaklayan yasa tasarısını onayladı

İsrail Meclisi (Knesset), Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) İsrail'deki faaliyetlerine son verilmesini öngören yasa tasarısını onayladı.

Knesset'te yapılan oylamada, 120 sandalyeli mecliste bulunan 92 İsrailli milletvekili UNRWA'nın İsrail’deki faaliyetlerini yasaklayan tasarı lehinde oy kullanırken, 10 milletvekili aleyhte oy verdi.

Yasayla, UNRWA'nın, İsrail'in "egemenlik alanı" içerisinde doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir temsilcilik açması, hizmet vermesi ya da herhangi bir faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 231 UNRWA çalışanını öldürmüştü.

BM: "İsrail Meclisi'nin UNRWA aleyhine oylaması BM Sözleşmesi'ne aykırı"

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Knesset'te, UNRWA'nın faaliyetlerinin İsrail'de yasaklanmasını öngören yasa tasarısının oylanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Lazzarini, "İsrail Meclisi'nin bu akşam UNRWA aleyhine yaptığı oylama benzeri görülmemiş bir durum ve tehlikeli bir emsal teşkil ediyor. BM Sözleşmesi'ne aykırı ve İsrail Devleti'nin uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ediyor." ifadesini kullandı.

Ayrıca Lazzarini, "Kabul edilen yasa tasarısı, UNRWA'yı itibarsızlaştırmak ve Filistinli mültecilere insani yardım ve hizmet sağlama yönündeki rolünü gayrimeşru kılmak için devam edegelen kampanyanın sonuncusudur." açıklamasında bulundu.

"Bu yasa tasarısı, Filistinlilerin özellikle de insanların bir yılı aşkın süredir tam bir cehennem yaşadığı Gazze'deki acılarını daha da derinleştirecektir" ifadesini kullanan Lazzarini, ⁠söz konusu yasaklamayla 650 binden fazla kız ve erkek çocuğunun eğitimden mahrum bırakılacağını ve tüm bir neslin riske atılacağını vurguladı.

ABD'den İsrail'e çağrı: "Yasayı uygulamayın"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail Parlamentosunun kararından kısa süre evvel gerçekleştirilen basın toplantısında UNRWA’nın Gazze’de yeri doldurulamaz bir rol üstlendiğini ve insani yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırma konusunda ön saflarda yer alarak vazgeçilmez bir rol oynadığını ifade etti. Miller, “Şu anda krizin ortasında onların yerini doldurabilecek başka bir kuruluş yok” dedi.
Miller, “Eğer UNRWA devreden çıkarsa, sivillerin, ki buna çocuklar ve bebekler de dahil, hayatta kalmaları için ihtiyaç duydukları gıda, su ve ilaçlara erişemeyeceklerini göreceksiniz. Bu durumu kabul edilemez buluyoruz” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “İsrail hükümetine, bu yasanın uygulanmasını durdurması için çağrıda bulunmaya devam ediyoruz. Hiçbir şekilde yasayı geçirmemelerini istiyoruz ve sonraki adımları, önümüzdeki günlerde yaşananlara göre değerlendireceğiz” dedi.
Miller, ayrıca ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bu ayın başında İsrail yönetimine gönderdiği mektuba dikkat çekerek söz konusu yasanın kabul edilmesinin “Amerikan yasaları çerçevesinde sonuçları olabileceği” ve ABD’nin İsrail’e güvenlik yardımlarını etkileyebileceğini ifade etti.
Sözcü, ABD yasalarının insani yardımların iletilmesini engelleyen ülkelere saldırı amaçlı silahların transferini engellemesi nedeniyle bu durumun ABD’nin İsrail’e yardımlarında kısıtlamalara yol açabileceği uyarısında bulundu.

AB'den İsrail'in UNRWA faaliyetlerini yasaklamasına tepki

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden AB adına yapılan açıklamada, yasayla ilgili ciddi endişe duyulduğu bildirildi.

Açıklamada "Bu yasalar, UNRWA'nın Gazze'deki hayati operasyonlarını fiilen imkansız hale getirecek, UNRWA'nın işgal altındaki Batı Şeria'da sağlık, eğitim ve sosyal hizmetler sağlamasını ciddi şekilde engelleyecek ve UNRWA'nın İsrail'deki diplomatik dokunulmazlıklarını iptal edecek geniş kapsamlı sonuçlara sahip olacaktır." denildi.

Açıklamada ayrıca "Bu mevzuat, uluslararası hukuka ve temel insani ilke olan insanlığa açıkça aykırıdır. Halihazırda ciddi olan insani krizi daha da kötüleştirecek, bu bölgelerdeki milyonlarca Filistinli mülteci için gıda, barınma, eğitim ve sağlık hizmeti gibi temel hizmetleri potansiyel olarak durduracaktır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada İsrail'e UNRWA'nın çalışmalarını sürdürebilmesini sağlama çağrısı yapıldı.