Dünya

İsrail Lahey kararına karşı batılı ülkeleri devreye soktu

Uluslararası Adalet Divanı’nın soykırım kararının ardında İsrail'in müttefikleri taktik değişikliğine gidiyor. Batılı ülkeler peş peşe BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) yardımları durdurduğunu açıklıyor.

İsrail, Lahey’deki  “soykırm sanığı” kararının ardından Avrupa ülkeleri üzerinden BM’yi hedef alıyor. Gazze raporlar nedeniyle İsrail’in hedefi haline gelen BM şimdi de ABD, Almanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, Avustralya, İngiltere, Hollanda ve Fransa’nın BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) yönelik yardımları kesmesi ile gündemde.

Uluslararası Adalet Divanı’nın soykırım kararının ardında İsrail'in müttefikleri taktik değişikliğine gidiyor. Batılı ülkeler peş peşe BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) yardımları durdurduğunu açıklıyor.

Güney Afrika’nın soykırım suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) açtığı davada ara karar çıktı. İsrail’in Gazze'deki soykırım eylemlerini engellemek için tüm önlemleri almasının zorunlu olduğuna hükmetti. Ardından bir hamle de İsrail destekçisi ülkelerden geldi. Uluslararası Adalet Divanı’nın kararından sonra İsrail,  UNRWA'nın bazı çalışanlarının Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıya iştirak ettiği yönünde iddiada bulundu. Bu iddialar üzerine UNRWA soruşturma başlattı. Hemen arkasında Almanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, Avustralya, İngiltere, Hollanda, ABD ve Fransa, UNRWA'ya yönelik finansal desteğini geçici süreyle durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise finansal desteği kesen ülkelere çağrı yaptı. Guterres  yaptığı yazılı açıklamada, "UNRWA için çalışan, çoğu insani yardım görevlisi olan ve hayatlarını tehlikeye atarak işlerini yapan on binlerce erkek ve kadın cezalandırılmamalı. Ayrıca bu insanları hizmet ettikleri çaresiz nüfusun acil ihtiyaçları karşılanmalı,” ifadesi kullanıldı.

UNRWA Genel Müdürü Philippe Lazzarini ise yaptığı açıklamada mali yardımı kesen ülkeleri tavrını  “sorumsuzluk”  olarak yorumladı. Lazzarini, "Özellikle savaş sırasında ve yerinden edilmeler sürerken, bölgedeki siyasi krizlerin olduğu bir dönemde, bazı kişilere karşı suç teşkil eden eylemlerde bulunulduğu iddiaları nedeniyle bir kurumu ve onun hizmet ettiği tüm bir topluluğa yaptırım uygulamak son derece sorumsuzca olacak.” dedi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Hüseyin el-Şeyh, yardımı kesme kararının  "büyük siyasi ve insani yardım riskleri içerdiğini" söyledi. X'e yaptığı paylaşımda, "Bu özel zamanda ve Filistin halkına karşı devam eden saldırının ışığında, bu uluslararası örgüte maksimum desteğe ihtiyacımız var ve ona verilen destek ve yardımın durdurulmamasına ihtiyacımız var" diyerek ülkeleri "kararlarını derhal geri almaya" çağırdı. BM’nin ajansı,  Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze Şeridi olmak üzere mültecilere yardım ve koruma sağlamakla görevli. 1948 Arap-İsrail savaşından sonra yerinden edilmiş Filistinlilere insani yardım sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından kurulan UNRWA bu yaptırımlarla ilk kez karşılaşmıyor. ABD daha önce  Donald Trump başkanlığında UNRWA'ya verdiği finansal desteği kesmişti.

UNRWA'ya göre, İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana Gazze'de en az 152 UNRWA çalışanı öldürüldü.

DÜNYA HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN