Çin

İlk kez yayınlandı: Çin’in terörle mücadele belgesi neden önemli?

Çin terörle mücaele deneyimine dair ilk kez Beyaz Kirap yayınladı. Kitap 2017'den bu yana terör saldırısının yaşanmadığı Çin'in deneyimlerini aktarmanın yanı sıra terörle mücaeledeki Batı'nın çifte standartına mercek tutuyor.

Çin Devlet Konseyi Enformasyon Ofisi Salı günü "Çin'in Yasal Çerçevesi ve Terörle Mücadele Tedbirleri" başlıklı bir beyaz kitap yayınladı. Yayınlanan Beyaz Kitap, Çin'in konuyla ilgili ilk kapsamlı teknik incelemesidir. İnsan toplumunun ortak düşmanı olan terörizm karşısında, Çin'in terörle mücadele hukuk sistemine referans sağlayan kitap 13 bin kelimeden oluşuyor ve Çin’in terörle mücadelesini anlamak isteyenlere yol haritası sunuyor.

Beyaz kitap, terörizmin tanımı, terör suçlarını belirleme kriterleri ve terörle mücadele ile insan haklarının korunması arasındaki ilişki de dahil olmak üzere, terörle mücadeledeki birçok önemli konuya ayrıntılı yanıtlar sunmakta.

Çin’de 2017’den beri terör saldırı yaşanmıyor

Çin, geniş topraklara sahip, çok etnik gruptan oluşan kalabalık bir ülkedir ve sınırları içinde önemli bir terörizm tehdidiyle karşı karşıyadır. Çin'deki terörle mücadele durumunun karmaşıklığı ve ciddiyeti dünya çapında yüksek kabul ediliyor. Ancak Çin'in terörle mücadele çabalarının son derece etkili ve hatta dikkate değer olduğu inkar edilemez. 2017'den bu yana Çin'de büyük bir terör saldırısı yaşanmadı; bu durum, çalkantılı uluslararası durumun ortasında özellikle göze çarpıyor. Pek çok ülke bunu başaramadı. Teknik rapor, tüm bunların yasalara sıkı sıkıya bağlı kalarak başarıldığını vurguluyor.

Sosyal güvenlik ve istikrarlı ortam hava gibidir, sıradan zamanlarda genellikle fark edilmez, ancak önemi ancak kaybolduğunda anlaşılır. Ancak havanın aksine güvenli ve istikrarlı bir ortam doğal olarak mevcut değildir: Terörle mücadelede sürekli çaba gösterilmesini gerektirir. Çin'in beyaz kitapta tanıtılan terörle mücadele çabalarının uygulamaları ve etkinliği, masum kurbanların ve cesur terörle mücadele savaşçılarının kanları da dahil olmak üzere derin fedakarlıklar sayesinde mümkün oldu.

Terörün mağdurlarına ikinci darbe: Batı anlatısı

Çin, terörle mücadelede çok büyük başarılar elde etti ancak aynı zamanda terörle mücadele alanı, ABD ve Batılı ülkelerin Çin hakkındaki söylentilerin yayıldığı en yoğun alanlardan biri. ABD ve Batı, terörle mücadelede "çifte standart" uyguluyor, diğer ülkelerin terörle mücadele eylemlerine saldırmak için insan haklarını siyasallaştırıyor ve silah haline getiriyor. Bu tür davranışlar en çok Çin'le karşılaştıklarında belirgindir. İnsan hakları ile terörle mücadele arasında ve hukukun üstünlüğü ile terörle mücadele arasında bir karşıtlık yaratmak, Batı kamuoyunun Çin'in terörle mücadele çabaları anlatısında uydurduğu mantıksal kafa karışıklığıdır. Bu, terörizmin masum kurbanlarına ikincil bir zarardır. Dolayısıyla aynı zamanda Beyaz Kitap’ın yayınlanması kötü niyetli çarpıtmaların arka planını ortaya çıkarıyor.

Batı’ya hizmet eden “terörist” sayılmıyor

Ülkeler terörle mücadeleye bu kadar çok çaba ve kaynak harcamasına karşın dünya çapında neden terörün kökü kazınamıyor ve hatta artan çabalara rağmen daha kötü sonuçlar ortaya çıkıyor? Bu konuyu ele almak, ABD ve Batılı ülkelerin uluslararası terörle mücadelede uyguladığı “çifte standartlardan” bahsetmeyi gerektiriyor. Sadece kendilerine terör tehdidi oluşturan güçleri terörist olarak etiketliyorlar. Bazı güçler ve ülkeler, terör tehdidi oluşturmasalar da, sevilmiyor olsalar veya kendi çıkarlarıyla uyumlu olmasalar bile terörist olarak damgalanıyorlar. Şaşırtıcı bir şekilde, gelişmekte olan birçok ülke tarafından terörist olarak tanımlanan bazı kişiler, ABD ve Batı ülkelerinde onur konuğu oluyor, barınıyor ve destek alıyor.

Terörle mücadele küresel güvenlik açısından hayati öneme sahip ve birkaç ülke tarafından keyfi olarak ele alınamaz. Çin'de yayınlanan Beyaz Kitap, terörle mücadeleyle ilgili önemli kavramları hem teorik hem de pratik açıdan temel olarak ele alıyor.

Editörün notu: Yazı ilk olarak Çin’in Global Times gazetesi tarafından yayınlanmış ve sadeleştirilerek Türkçeye çevrilmiştir. Ara başlıklar tarafımızca seçilmiştir. Diğer Çin haberleri için tıklayınız.