Birçoğu denetimden geçmedi
Hürriyet'in haberine göre, sigorta uygulamasının başlamasından itibaren, başvuran maden ocaklarının neredeyse yarısı denetimlerden geçebildi, diğerleri iş güvenliği standartlarına uymadığı için sigortalanamadı. Bazı maden işletmeleri de, sigortanın ek maliyetinden dolayı faaliyetlerini durdururken, bazıları kaçak çalışmayı tercih etti. 2016'da Şırnak'ta yaşanan ve 7 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazada madenin kaçak çalıştığı belirlenmişti. Bugüne kadar sigorta şirketleri, 832 madende çalışan işçileri zorunlu olarak sigortaladı.
Teminatlar yükseltilip koşullar iyileştirilmeli
Madencilik alanında zorunlu sigorta uygulaması, maden işletmelerine çalışanları için olası kaza risklerine karşı sigorta yaptırma zorunluluğu getiriyor. Ancak, Erzincan'daki Çöpler Madeni gibi bazı işletmeler bu sigorta kapsamı dışında kalabiliyor.
Soma faciasından sonra getirilen bu zorunlulukla madenlerin güvenlik ve standartlara uygunluğu denetleniyor, uygun olmayan işletmelerin faaliyetleri durdurulabiliyor. Bu sistemle maden çalışanlarının güvenliği artırılmaya çalışılıyor, ancak sigortalanan maden sayısı ve teminat miktarları konusunda eleştiriler var. Maden kazaları sonucu yaşanan kayıpların ardından sigorta teminatlarının yetersiz kaldığı ve günün koşullarına uyarlanması gerektiği belirtiliyor.
Altın madenleri kapsam dışı
2015 yılından bu yana uygulanan maden sigortası sadece yer altı ve belirli yer üstü kömür madenlerini kapsıyor, altın madenleri bu kapsamın dışında bırakıldı. Bu durum, Erzincan İliç'teki Anagold Madencilik şirketine ait Çöpler Madeni'nin sigortasız kalmasına neden oldu. Sigortacılar, Çöpler Madeni çalışanlarının farklı şirketler tarafından yapılan faaliyetler için ayrıca sigorta yaptırılıp yaptırılmadıklarının belirsiz olduğunu ifade ediyor.
TÜRKİYE HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN