RECEP ERÇİN Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'in nisan ayı dış ticaret verilerini açıkladığı toplandı öncesi sohbet ettiğimiz ihracatçı başkanlar, İsrail'e ihracatın durdurulmasını insanı duruş anlamında desteklediklerini ifade ettiler.  Bunun yanında "attığın taş ürküttüğün kuş" hesabı hadiseye bakıldığında hâlihazırda bunun İsrail'den ziyade Türkiye ticaretine zarar vereceğini belirttiler.

İsrail'e savunma sanayii ve bunu destekleyecek türde ürün satımının yasaklanmasının doğru bir karar olduğunu ancak bunun dışındaki ürünlerin yasaklanmasının ticari açıdan sıkıntılı olduğunu kaydeden ihracatçı başkanların yanında, çeşitli ihracatçı birlik personeline de durumu sorduğumuzda, farklı ülkelerin ise bundan fayda sağlayacağını, mesela Ürdün'ün İsrail'in ihtiyacı ürünleri Türkiye'den ihraç edip İsrail'e re-export yapabileceğini not ettiler. Filistin'e ihracatın da durduğunu anlatan uzmanlar, farklı bir güzergah (Mısır olabilir) konusunda çalışıldığını not ettiler

Devletimiz vicdanların sesini dinlemiştir

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Ticaret Bakanlığı tarafından ‘İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğuna’ dair açıklamayı değerlendirdi. İsrail’in Gazze’de Dünya’da emsali görülmemiş bir şekilde soykırım gerçekleştirdiğini belirten ASKON Genel Başkanı Aydın bu adımın vicdani duygu taşıyan tüm uluslara örnek olmasını dileyerek yaygınlaşması dileğinde bulundu.

Başkan Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;

İsrail Devleti, Gazze’de tüm Dünya’nın gözleri önünde, evrensel hukuk kurulları ve anlaşmalarını yok sayarak, emsali görülmemiş bir şekilde bir soykırım gerçekleştirmektedir. 35 binden fazla Filistinli sivili katlederek, yaklaşık 78 bin Filistin vatandaşın da yararlanmasına neden olarak insanoğluna karanlık bir çağ yaşatan İsrail Devleti'ne karşı bakanlığımızın açıklamış olduğu bu kararı destekliyor ve yerinde buluyoruz.

Karardan ötürü Sn. Cumhurbaşkanımıza ve Ticaret Bakanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu adımın başta İslam Devletleri olmak üzere soykırım karşıtı olan, vicdani duygu taşıyan tüm uluslara örnek olmasını diliyoruz.

Karar necip milletimizin hislerine tercüman olmuş, İsrail Devleti hakkettiği muameleye layık görülmüştür.

Önceliğimiz insani değerlerimiz

(DEİK) Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’ndan yapılan açıklamada da şu görüşlere yer verildi:

"İsrail'in Gazze’de uluslararası hukuku ve insan haklarını yok sayan saldırıları ve insani yardımlara izin vermeyen tutumu karşısında DEİK olarak tavrımız ve önceliğimiz, her zaman olduğu gibi insani değerlerimizdir.

Devletimizin, kalıcı ateşkesin sağlanması ve insani yardımlara izin verilmesini sağlamak amacıyla aldığı, yeterli ve sürekli insani yardım sağlanasıya kadar İsrail'e tüm ürünlerde ihracat ve ithalatın durdurulması yönündeki kararını önemli buluyor ve destekliyoruz.

Tüm dünyanın gözü önünde yaşanan bu trajedinin, bir an önce sona ermesi için herkes tarafından cesur adımlar atılmasını ve erdemli bir duruş sergilenmesini bekliyoruz."

İstanbul Ticaret Odası Başkan Şekib Avdagiç ise şu açıklamayı yaptı:

"Türkiye, Gazze'ye “kesintisiz ve yeterli” insani yardım akışına izin verinceye kadar İsrail'le ticareti tamamen durdurarak, Filistin’de işlenen insanlık suçuna karşı tavrını en üst seviyede ortaya koymuştur.

Böylece Türkiye, Gazze’deki vahşeti sonlandırmak için elindeki en barışçıl yöntem olan “ekonomik kuvveti” kullanmıştır. Bu tavır aynı zamanda İsrail’in Filistin’e yönelik soykırıma varan saldırısının en kısa zamanda sona ermesi bakımından da tarihsel bir değer taşıyor.

Fed kararı Bitcoin'i vurdu Fed kararı Bitcoin'i vurdu

Bir kez daha tekrar ediyoruz: Devletimizin aldığı ve alacağı tüm tedbirlerin sadece iş dünyası olarak değil, vicdan sahibi insanlar olarak arkasındayız. Çocukların, kadınların, masumların hayatı söz konusuyken ticaretin adından söz edilemez. Gazze dünyanın insanlık sınavıdır.

Bu çağda yaşayan ve vahşete tanıklık eden insanlar, yıllar sonra yaptıkları ve yapmadıklarıyla hatırlanacaktır. İsrail vahşetini önlemek yerine “yatıştırma” politikası uygulayan ülkeler, bu politikaların geçmişte dünyayı sürüklediği felaketleri unutmamalı."

EKONOMİ HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN