Türkiye hizmet turizmi ile birlikte estetik, ağız ve diş sağlığı, genel sağlık alanında yurt dışından yoğun misafir ağırlamaya devam ediyor. Hizmet fiyat oranı itibarıyla Körfez ülkeleri ile Avrupa'nın dikkatini çeken Türkiye'ye olan bu teveccüh son yıllarda bu alandaki sektörel fuarların da hareketli geçmesini sağlıyor. Özellikle Avrupa'nın vize kısıtlamaları yüzünden İstanbul fuarları daha bir tercih edilir oldu. Bu yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan 19. IDEX İstanbul Ağız-Diş Sağlığı Cihaz ve Malzemeleri Fuarı'nda sohbet ettiğimiz Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği (DİŞSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Uçar, fuara Çinli firmaların ilgisine dikkat çekti. Yeşilköy'de düzenlenen fuarda 160'ı yabancı toplam 600'e yakın katılımcı firma yer alırken 75'i Çinli firmalardan oluştu.

ASEAN Bölgesi'nde mayın tehdidi: Ortak bildirge yayınlandı ASEAN Bölgesi'nde mayın tehdidi: Ortak bildirge yayınlandı

YATIRIM İÇİN GÖRÜŞÜYORLAR

Çin'in fuara özel pavilyon kuran ülkeler arasında yer aldığını kaydeden DİŞSİAD Başkanı Uçar, “Çinliler hem pavilyon düzeyinde hem de bireysel olarak varlar. Hatta Türkiye'de firma kurup üretim yapan Çinli firmalar da var.” diye konuştu.

Uçar, Uzak Doğulu firmalar her ne kadar ürün satmaya geliyor olsalar da yatırım fırsatlarını da kolladıklarını dile getirdi. Ülke ismi vermese de biri Avrupalı diğeri Uzak Doğulu iki dev firmanın Türkiye'de firma satın almak için görüşmeler yaptığını açıklayan Uçar, Avrupa standartlarına göre ve Avrupa'nın CE belgesine göre üretim yapan Türkiye'nin bu anlamda Uzak Doğu merkezli firmaların odağında olduğunu ifade etti.

KİLOSU 200 DOLARA İHRACAT

Sektörün kilogram bazında ihracat değerinin 200 dolar civarında olduğunu ve teknoloji tarafında da yazılım ihracatının artması ile bunun daha da artacağına işaret eden DİŞSİAD Başkanı Uçar, Pakistan ve Güney Kore'nin milli katılımla fuarda yer alan ülkelerden olduğunu da sözlerine ekledi. ABD'nin de bu yıl ilk defa fuarda pavilyonu bulunduğu bilgisini veren Uçar, “İstanbul'u diş hekimliği sektörünün buluşma noktası haline getiriyoruz. Dünyanın en büyük ikinci fuarını organize ediyoruz. Birinci sırada Almanya var ama orası çok büyük olduğu için her firmayı görmeniz kolay olmuyor. İstanbul o anlamda avantajlı. Biz yıllar önce bölgenin en büyük fuarı olacağız diye yola çıktık ama dünya ligine çıktık. Türkiye pazarı da ağız ve diş sağlığı anlamında büyük. Yerli üretim artıyor. İmplantta yüzde 70 oranında yerlilik yakaladık. İthal sanılanlar da yerli aslında. Yabancılar burada tesis kurmaya başladılar. Yabancı firmalar da burada ürettiriyorlar. Bizim hekimlerin ustalığı da çok iyi.” dedi.

AĞIZDA İHRACAT YAPIYORLAR

Yabancıların implantta yerli firmalarla rekabet edemediğini bu yüzden ülkede üretime geldiklerini anlatan Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de 20'den fazla implant üreticisi var. Çinliler de veya Uzak Doğulu firmalar diyelim burada üretip Avrupa'ya ihracat yapmak için geliyorlar. Bir de sağlık turizmi büyüyor. Hem Avrupalılar hem Uzak Doğulular geleceğe yatırım yapıyorlar. Ağızda ihracat diye bir kavram oluştu. Toplam dental sektörü anlamında da yüzde 25 yerliliğe ulaştık. İhracat hedefimiz bu yıl 450 milyon dolar. 2028 için hedefimiz ise bir milyar dolar. Kuzey Afrika ülkelerinden ziyaretçiler fuarımıza geldiler bizde iadei ziyarete gideceğiz. Dünyada sektörün ihracat cirosu 40 milyar doların üzerinde.”

ü

DÜNYA HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN