Çin

Hamas-İsrail ateşkesi Çin’de nasıl yankılandı?

Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes kararı Çin tarafından memnuniyetle karşılanırken uzmanlar yaptıkları değerlendirmede çatışmalara verilen aranın önemli olduğu ancak sahadaki genel durumu değiştirmeye yetmeyebileceği öngörüsünde bulunuyor.

Dış Haberler Servisi

Filistin Direniş Hareketi Hamas ve İsrail’in aldığı 4 günlük ateşkes kararı uluslararası toplum tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Anlaşmaya göre, "50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılacağı", bunların her iki taraftan 19 yaş altı kadın ve çocuklardan oluşacağı belirtildi.

Mısır ve Katar’ın arabuluculuğundaki anlaşma yarında ateşkesin 4 gün süreceği ve insani yardım malzemesi ve yakıt taşıyan yüzlerce tırın Gazze Şeridi'ne gireceği, kuzey ve güneyi fark etmeksizin Gazze Şeridi'nin istisnasız her bölgesine yakıt ve yardım malzemesi taşınacağı ifade edildi. Bununla birlikte ateşkes sürecinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki hava trafiğinin tüm gün, kuzeyinde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günlük 6 saat durdurulacağı ifade edilen açıklamada, İsrail güçlerinin tüm Gazze Şeridi'nde kimseyi alıkoymama ve kimseye saldırmama esasına bağlı kalacağı kaydedildi.

Filistin sorunun çözümü için 7 Ekim’den bu yana diplomasi trafiğine hız veren Çin yönetimi alınan ateşkes kararını memnuniyetle karşıladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada ateşkesin insani krizin hafifletilmesine yardımcı olacağını çatışmaların ve gerilimin azaltılmasına yardımcı olmasını umduklarını dile getirdi.

İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği üyesi ülkelerden oluşan bir heyeti ağırlayan Çin yönetimi son yaptığı açıklamada acil ateşkesi gündeme getirmişti. Benzer şekilde BRICS’in Filistin konulu özel zirvesinde konuşan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping de barış için uluslararası bir uzlaşı oluşturmak ve Filistin sorununa kapsamlı, adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulmak için çalışmak amacıyla daha yetkili bir uluslararası barış konferansının ivedi şekilde toplanması çağrısında bulunmuştu.

ÇİN BM’DE GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Hamas ve İsrail arasında varılan ateşkes Çinli uzmanların da gündeminde yer almaya devam ediyor. Fudan Üniversitesi Orta Doğu Çalışmaları Merkezi Direktörü Sun Denang, çarşamba günü Global Times gazetesine verdiği demeçte "İsrail-Filistin çatışmasında gerginliğin azaldığına dair işaretler var ve bu olumlu bir gösterge." ifadesini kullandı.

Sun Denang “Çin, BM Güvenlik Konseyi'nin dönüşümlü başkanı olarak görev yaparken, BM Güvenlik Konseyi 15 Kasım'da rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunan 2712 sayılı Kararı kabul etti. Bu kararın gündeme gelmesinin somut sonuçları gördük.” diye konuştu.

“DÖNÜM NOKTASI DEĞİL”

Global Times’a görüş veren Lanzhou Üniversitesi Afganistan Çalışmalar Merkezi Direktörü Zhu Yongbia ise “Bu dört günlük ateşkesin İsrail-Hamas çatışmasında önemli bir dönüm noktası olacağını söyleyemeyiz. Buna karşın hem Hamas hem de İsrail’in dış baskı neticesinde aldıkları kısa bir duraklamaya benziyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Geçici bir ateşkesin insani krizin hafifletilmesine yardımcı olacağını belirten ve gelecekteki barış görüşmeleri için uygun zemini sağlayabileceği öngörüsünde bulunan Zhu Yonbia, orta vadede alınan kararın sahadaki şartları önemli ölçüde değiştirmeyeceğini dile getirdi.