Aslı Ağırdil

3 Aralık günü Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti tehdidi ve ülke muhalefetinin 'yıkıcı' çabaları nedeniyle hükümetin felç olduğunu öne sürerek ülkede sıkıyönetim ilan edildiğini duyurdu.

Sudan ordusu, Kuzey Darfur'da bir askeri üssün kontrolünü sağladığını bildirdi Sudan ordusu, Kuzey Darfur'da bir askeri üssün kontrolünü sağladığını bildirdi

Saatler sonra parlamentoda yapılan oylamayla sıkıyönetimin kaldırılması onaylandı. Güney Kore'de yaklaşık 6 saat süren siyasi kriz ve sıkıyönetim sona erdi. Muhalefet, sıkı yönetim ilanı nedeniyle Yoon'un azil sürecini başlattı. Yaşanan gelişmelerin ardından Yoon’a destek veren üst düzey yetkililerden istifa haberleri gelmeye başladı. Son olarak da, Güney Kore polisi, Yoon hakkında soruşturma başlattı.

Yaşanan tüm gelişmeleri CGTN Türk’e değerlendiren Dr. Barış Adıbelli, Güney Kore’nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Çin’le düşman olmak istemediğini belirtti ve Kore halkı ile Çin halkının Japon emperyalizmine karşı birlikte savaşan bir millet olduğunu ifade etti.

'Cumhurbaşkanını korumak için kendilerini feda ettiler'

Adıbelli, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanının, Cumhurbaşkanını korumak adına istifa ettiğini belirtti ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon'un parlamentoya ve demokrasiye karşı gerçekleştirdiği darbe girişimini sivil darbe olarak adlandırdı:

'Dünyanın birçok teknoloji devi Güney Kore’ye ev sahipliği yapıyor, ama buna rağmen darbe girişimleri yaşanabiliyor. Yoon Suk Yeol iktidarda, ancak buna rağmen kendi ülkesindeki parlamentoya ve demokrasiye karşı darbe girişiminde bulunuyor. Biz bu durumu sivil darbe olarak adlandırdık. Neden inisiyatif Cumhurbaşkanında? Neden silahlı kuvvetlerde değil? Bugün, bu darbe girişiminden sonra Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı istifasını sundu ve kabul edildi. Bildiğiniz gibi, Cumhurbaşkanını korumak adına kendilerini feda ettiler. Güya darbeyi bunlar tavsiye etmiş, Cumhurbaşkanı uygulamış. Dünyanın neresinde böyle bir şey görülmüştür? Savunma Bakanı gelip Cumhurbaşkanına "Darbe yapalım" diyor, Cumhurbaşkanı da "Hay hay, hemen yapalım" diyor. Böyle bir şey yok. Bunu neden oldu zaten belli.'

'Yoon'un kamuoyunu göz ardı etmesi Amerika'nın işine gelecek'

Adıbelli, ABD'nin Güney Kore'de yaşananlarla ilgili sessiz kalmasına dikkat çekerek, Yoon'un diktatörlük kurmasının Amerika'nın işine geleceğini belirtti:

'Amerika sessiz kaldı. Yuvarlak birkaç cümle söyledi, başka bir şey demedi. Hani demokrasinin peşindeydi, Amerika niye söylemiyor? çünkü Yoon'un burada bir diktatörlük kurması, kamuoyunu göz ardı etmesi Amerika'nın işine gelecek. Çünkü Güney Kore önemli bir yer. Şimdi ayrıca muhalefet bugün bir önerge verdi parlamentoya ve Yoon’un, yani Güney Kore Cumhurbaşkanının, azledilmesi için bir oylama cumartesi günü yapılacak. Şimdi muhalefetin oyu yetmiyor, mutlaka iktidar partisinden de bir miktar destek alması gerekiyor. İktidar partisinin ilk anda verdiği tepkiye bakılırsa bu desteği verebilirler.

Güney Kore Cumhurbaşkanının şu andan itibaren, zaten o gün o işi ilan edip başaramadıktan sonra, siyasi yaşantısı bitmiştir. Ya istifa eder ya da azledilir. Çünkü her adımda bu darbe meselesi onun önüne getirilecek.

Muhtemelen önümüzdeki hafta Güney Kore’de yeni bir Cumhurbaşkanı seçilebilir veya erken seçime gidilebilir.'

'Güney Kore, Kuzeyle ve Çin'le düşman olmak istemiyor'

Kore halkı ile Çin halkının, Japon emperyalizmine karşı el ele savaşan bir millet olduğunu belirten Adıbelli, Kore'nin şu anda umutsuz bir durumda olduğunu söyledi ve şunları kaydetti:

'Güney Kore, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Çin’le düşman olmak istemiyoruz diyor. Çünkü tarihsel olarak  Kore halkı ile Çin halkı, Japon emperyalizmine karşı birlikte el ele savaşan bir milletler. Onun için bunlar önemli. Güney Kore, Kuzey Kore diye ikiye ayırdı tarih bunları ama emperyalistler ayırdı. Yine de, bence bu Kore Yarımadası’ndaki halkların kalpleri, yürekleri bir atıyor.

Kore şu anda umutsuz bir durumda kaldı. İki tane önemli destekçisi vardı. Biri Japonya, birisi Amerika, birisi Başbakan, diğeri de Başkan Biden. Her ikisi de yok. Her ikisi de tarihin tozu raflarına doğru gidiyor.'

'Yeni seçimde cumhurbaşkanı muhalefetten gelir'

Önümüzdeki günlerde Güney Kore'de seçim olabileceğini belirten Adıbelli, iktidar partisi destek verirse, cumhurbaşkanının görevden alınacağını söyledi ve şunları ekledi:

'Parlamento sandalye sayısına bakarsak, Demokrat Parti'nin öncülük ettiği bir koalisyon var. Orada yalnızca 175 sandalyesi var, çoğunluk onlarda olduğu için. Onlardan bir geçici olarak bir Cumhurbaşkanı seçilebilir, ama ne zamana kadar. Yeni bir seçim yapılana kadar, yeni seçimde de zaten muhtemelen muhalefetten gelir çünkü Halkın Gücü Partisi kaybetti. Demokrat Parti veya muhalefetten kim gelirse gelsin, bugün %90 net bir oyla Güney Kore’de seçilir yani. Mesele, şimdiki Cumhurbaşkanının görevden uzaklaştırılabilmesi. O da hafta sonu bir oylamaya bakıyor. Eğer iktidar partisi destek verirse, Cumhurbaşkanı görevden alınır, ama belli olmaz. Yarın, önümüzdeki 12 gün içinde Cumhurbaşkanı bu azil sürecini beklemeden istifa ederse, bambaşka bir süreç gelir.'