Gazze’deki savaşın artarak devam ettiği, Lübnan’a yayılmaya başladığı ve 3. Dünya Savaşı riskinin her gün arttığı bir dönemde İsrail’in Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) üs olarak kullanması endişelere yol açıyor. “Savaş Akdeniz’e yayılır mı?” ve “KKTC hedef olur mu?” sorularının etkisi daha da belirginleşiyor.

Havaalanlarını İsrail’e açan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Ada’da bir MOSSAD üssü kurulmasına izin verdiği ortaya çıktı. Fransa merkezli Le Figaro’ya konuşan Fransız istihbaratçılar, İsrail'in Gazze savaşını Akdeniz’e yaymak istediği fikrinde. Gazeteye konuşan Fransız istihbarat kaynağının, MOSSAD’ın Güney Kıbrıs’ta üslenmeden önce Rum güvenlik güçleriyle zaten içli dışlı olduğu vurgusu dikkat çekiyor. Aynı kaynak "İsrail, birkaç düzine personelin görev yaptığı en az bir MOSSAD üssü kurmadan önce Güney Kıbrıs istihbaratıyla iş birliği içindeydi" diyor. Le Figaro’ya konuşan bir diplomat ise İsrail ordusunun 2022 yılından beri Güney Kıbrıs’ta yaptığı tatbikatlarda "Lübnan işgalini çalıştığını" öne sürdü. 

Papandreu Üssü’nden silah dağıtılıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Gezici Büyükelçisi Hüseyin Macit Yusuf da İsrail’e gönderilmek üzere Kıbrıs’a getirilen silahların bir bölümünün Ada’da bırakılarak Rumlara dağıtıldığını öne sürdü. Yusuf, “Gazze saldırılarında sadece Güney Kıbrıs’taki Ağrotur Üssü’nden değil, Rumların kontrolündeki Baf Andreas Papandreu Askeri Hava Üssü’nden de İsrail’e silah sevkiyatı yapıyorlar. Gazze’deki Filistinli kardeşlerimizin hunharca katledilmelerinde elleri kana bulanmıştır. Avrupa Birliği ile yaptıkları özel anlaşma çerçevesinde, Papandreu Hava Üssü’ne getirilen silahların bir kısmı İsrail’e gönderilirken önemli bir kısmı da Ada’da kalmaktadır.” 

İsrail-Rum kesimi ilişkileri

Fransız İstihbaratçıların, “İsrail Gazze savaşını Akdeniz’e yaymak istiyor” tespitlerini destekler çok gelişme oldu.

İsrail ve GKRY arasındaki ilişkiler son yıllarda gelişti. Askeri, kültürel ve siyasi konularda kapsamlı bir işbirliğine sahipler. İki ülke, enerji alanında iş birliği yapmak için Akdeniz’deki doğalgaz rezervlerini paylaşma konusunda anlaştı. İsrail, GKRY’yi lojistik üs olarak kullanma konusunda da çeşitli adımlar attı. Bu, askeri tatbikatlar, istihbarat paylaşımı ve hava sahasının kullanımını içeriyor. Tüm bu gelişmeler bölgedeki tansiyonu da yükseltiyor.

İsrail’den GKRY’deki tatbikat  

İsrail ve GKRY 2022 yılında büyük bir tatbikata yaptı. "Agapinor 2022" isimli askeri tatbikat, İsrail ordusu ile Rum Milli Muhafız Ordusu tarafından büyük oranda Rum kesiminin hâkimiyet sahasında gerçekleşti. Tatbikatın, GKRY ile İsrail arasında bugüne kadar yapılan en büyük askeri tatbikat olduğu belirtilmişti. Bu tatbikata o dönemde Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç tepki göstermişti. Bilgiç, "GKRY'nin bu tür eylemlerine ortak olan ülkeleri bir kez daha Kıbrıs Rum tarafının provokasyonlarına ve propagandalarına alet olmamaya çağırıyoruz” demişti. 

Hizbullah’tan GKRY’e: Hedef olursunuz 

Diğer bir önemli gelişmede Lübnan cephesinde yaşandı. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, son dönemde Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin (GKRY) İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında üs olarak kullanıldığına dair haberlerin ardından uyarıda bulundu. Nasrallah, Lübnan’a olası bir saldırı durumunda İsrail uçaklarının GKRY’deki üsleri kullanması halinde Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni hedef alacaklarını belirtti. Ayrıca, bu durumda Hizbullah’ın “savaşan bir taraf” olarak kabul edileceğini ve buna göre tutum sergileyeceğini ifade etti. Nasrallah, İsrail’in Güney Kıbrıs’ta sürekli askeri tatbikat yaptığını vurgulayarak, Lübnan’a yönelik olası bir saldırıda Kıbrıs’ın havaalanları ve üslerinin kullanılacağına dair istihbarat ve duyumlar aldıklarını açıkladı.

İsrail lojistik üs ilan etti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da İsrail'in Güney Kıbrıs’ı Gazze'ye yönelik operasyonlarda lojistik üs ilan ettiğini söyledi. Fidan, "Buranın operasyon merkezi haline dönmüş olması. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Gazze'ye yönelik operasyonlarda belli ülkeler tarafından üs olmasını istihbaratlarda sürekli görüyoruz. Bunu gündeme getirince birden bire lojistik üs ilan ettiler" diye konuştu.

Kıbrıs'ı hedef haline getirebilir

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ise İngiltere'nin Kıbrıs'ta iki egemen üssü bulunduğunu ve bunların bölgede etkin rol oynadığını belirterek, İngiliz üslerindeki hareketliliğin Kıbrıs adasını hedef haline getirebileceğine dikkat çekti. Tatar şunları söyledi: "İngiliz üslerindeki hareketlilik Kıbrıs'ı hedef haline getirebilir. İngiltere, Kıbrıs'tan çekilirken anlaşmalarla iki egemen üs aldı. Bu üsler 'egemen' statüde olduğu için kimse karışamıyor. Üslerden kalkan İngiliz uçaklarının bazı yerlerde karıştıkları meseleler o zaman Kıbrıs'ı hedef yapabilir."

ABD bölgeyi güvensizleştiriyor 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, bölgedeki ABD etkisine dikkat çekiyor. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Rum Dışişleri Bakanını kabulünde İsrail’in Gazze’yi işgalinin başladığı tarihi kast ederek “Son 8 ayda ABD, Kıbrıs’ın askeri operasyonlar açısından stratejik değerini öğrendi” açıklamasında bulunmuştu. Işıksal ise bu açıklamaya atıfta bulunarak, “Kıbrıs merkezli askeri operasyonların neler olduğu, bu operasyonlarda adadaki İngiliz üslerinin ne şekilde kullanıldığı ve GKRY’deki askeri üslerin de bu operasyonlarda kullanılıp kullanılmadığı” sorularını gündeme getiriyor.”

Irak: Koalisyon güçleri iki yıl içinde aşamalı olarak çekilecek Irak: Koalisyon güçleri iki yıl içinde aşamalı olarak çekilecek